Cartoful dulce este mai „prietenos” cu silueta și glicemia decât cartoful alb

Cartoful dulce este o alternativă mai bună la cartoful alb, mai ales pentru cei care au probleme cu glicemia sau cu greutatea.

Chiar dacă se numește cartof „dulce”, această legumă are un impact scăzut asupra zahărului din sânge.

Inlocuiti cartoful alb cu cartoful dulce

Inlocuiti cartoful alb cu cartoful dulce

Cine vrea să slăbească trebuie să reducă la maxim consumul de făinoase și amidonoase, consumul de zahăr și carbohidrații simpli.

Evitați tot ce este alb sau rafinat: pâinea, pastele, orezul, amidonul, cartoful și toată gama de produse derivate din acestea.

Cartoful alb este una din sursele principale de carbohidrați din dieta noastră. Acesta poate fi înlocuit cu cartoful dulce, care are un indice glicemic aproape de două ori mai mic.

Cartoful dulce – mai „prietenos” cu pancreasul și cu silueta

Cartoful dulce nu este înrudit cu cartoful alb. Cartoful dulce face parte din familia Convolvulaceae, iar cartoful alb din familia Solanaceae.

Ambele rădăcinoase sunt bogate în nutrienți. Conțin fibre, potasiu, magneziu, vitamina C și vitamina B6.

Cartoful dulce are o cantitate mai mare de vitamina A și fibre. Este mai bogat în zahăr decât cartoful dulce, însă are mai puține calorii și mai puțini carbohidrați. Lucrurile diferă și în ceea ce privește imapctul lor asupra zahărului din sânge.

Alimentele cu un indice glicemic de 70+ cresc zahărul din sânge mai rapid decât cele cu au un IG mediu (56-69) sau mic (-55).

Modul de gătire afectează indicele glicemic al cartofilor

Indicele glicemic al unui aliment variază în funcție de modul în care îl gătim. De pildă, cartofii fierți au un IG mai mic, în timp ce cartofii prăjiți sau copți în cuptor au o valoare glicemică mai mare.

Prin fierbere, amidonurile din cartofi se gelatinizează și sunt digerate mai ușor de enzimele stomacale. Acest lucru previne vârfurile glicemice.

Cartofii dulci fierți timp de 30 de minute au un indice glicemic de circa 46. Dacă îi vom fierbe doar 8 minute, indicele glicemic va fi mai mare, de circa 61.

Rumenirea distruge amidonul rezistent din cartofi și aceștia capătă un IG mai mare. De exemplu, cartofii rumeniți au un IG de 82.

La cartofii copți fără coajă timp de 45 de minute, indicele glicemic ajunge până la 94.

Cartofii prăjiți au un IG situat undeva la valoarea de 76. Grăsimea întârzie golirea stomacului și încetinește absorbția zahărului în fluxul sangvin.

Optați pentru cartofii fierți în coajă

Cartofii dulci sunt o variantă mai bună decât cartofii albi deoarece au un indice glicemic mai mic.

Cu toate acestea, după cum am văzut, valoarea glicemică diferă de modul în care preparăm cartofii.

Sfatul este să optăm pentru cartofii fierți (în coajă). Cu cât mai mult îi fierbem mai mult, cu atât mai mult vom reduce indicele glicemic.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă:

Top 10 alimente cu un conținut minim de carbohidrați neți și zahăr – dr. Ekberg
Medic britanic premiat: Dieta săracă în carbohidrați duce diabetul în remisie
5 legume cu puțini carbohidrați, bune pentru diabetici
Singurul tip de carbohidrați care nu crește insulina – dr. Eric Berg

Surse articol:

1. Adda Bjarnadottir, Rachael Ajmera, What is the glycemic index of sweet potatoes? Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/sweet-potato-glycemic-index
2. Adda Bjarnadottir, Lizzie Streit, What is the difference between sweet potatoes and potatoes? Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/sweet-potato-vs-potato
3. Iusti Fudulu, Organul care vindecă sau îmbolnăvește corpul – Marius Văduva, iTHIN: https://www.youtube.com/watch?v=obOET6VieUQ&t=2310s&ab_channel=IustiFudulu
4. Cleveland Clinic, Potato or sweet potato: which is healthier?: https://health.clevelandclinic.org/white-potatoes-vs-sweet-potatoes-which-is-healthier

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.