7 fructe care te ajută să ai o vedere mai bună, inclusiv la bătrânețe

Fructele sunt deseori blamate pe motiv că au un conținut bogat în zahăr. Criticii omit însă un lucru esențial: fructele sunt pline de vitamine.

Zaharurile lor au o formă naturală și vin la pachet cu mulți alți nutrienți.

7 fructe care te ajuta să ai o vedere mai buna, inclusiv la batranete

7 fructe care te ajuta să ai o vedere mai buna, inclusiv la batranete: pch.vector: / Timolina / Racool-studio

Fructul întreg este o bombă de vitamine, fibre și antioxidanți care protejează organismul împotriva îmbolnăvirilor.

7 fructe care îmbunătățesc vederea

Fructele nu sunt doar delicioase, ci și foarte sănătoase. Vă prezentăm cele mai bune alegeri pentru protejarea ochilor.

Adăugarea lor în dietă este un mijloc simplu și natural prin care ne putem îmbunătăți vederea.

Afinele

Fructele de pădure au beneficii importante pentru organism datorită antioxidanților pe care îi conțin.

Afinele sunt bogate în antociani, o clasă de antioxidanți care susțin sănătatea oculară.

Aceștia combat radicalii liberi care pot duce la apariția cataractei și a degenerescenței maculare asociată cu vârsta.

Afinele sunt și o sursă bună de vitamina C, care acționează de asemenea ca un antioxidant puternic.

Vitamina C menține sănătatea vaselor sangvine de la nivelul ochilor.

Goji

Fructele de goji abundă în carotenoide. Această clasă de antioxidanți filtrează lumina albastră vătămătoare. Luteina și zeaxantina din goji oferă protecție antioxidantă ochilor.

Acești doi antioxidanți se găsesc și în retină. Un nivel crescut de luteină și zeaxantină la nivelul ochilor înseamnă un risc mai mic de boli degenerative.

Un studiu recent a arătat că 30 de grame de goji pe zi, 5 zile/săptămână au crescut densitatea pigmenților protector din ochi. Cura a fost urmat pe o perioadă de 3 luni, de persoane de vârstă medie.

Kiwi

Un alt fruct pe care să îl puneți pe listă este kiwi. Acesta conține mai multă vitamina C decât citricele.

Pe lângă efectul său preventiv împotriva boliloor oculare, vitamina C este și un bun reparator al leziunilor apărute în țesutul ocular. Un studiu a arătat că dozele mari de vitamina C pot reduce cu 33% riscul de cataractă.

La fel ca și goji, kiwi conține luteină și zeaxantină. Acești carotenoizi protejează ochii de daunele provocate de expunerea la lumina albastră. Această lumină, emisă de ecrane (laptop, smarthpone, televizor), afectează retina, dar poate cauza și încordare oculară, dureri de cap sau insomnie.

Includeți kiwi în dieta săptămânală și veți avea parte de o protecție oculară mai mare.

Aceste fructe sunt de asemenea importante pentru obținerea unui confort ocular mai mare pentru cei care petrec mult în fața ecranelor.

Papaya

Un alt fruct exotic asociat cu sănătatea ochilor este papaya. Culoarea sa portocale dă mărturie despre conținutul bogat în beta-caroten. Papaya conține și alți antioxidanți, precum vitamina A și vitamina C.

Vitamina A ajută la producția de rodopsină în retină. Acest compus asigură o vedere bună în lumină slabă. Vitamina C contribuie la sintetizarea colagenului în cornee.

Papaya are de asemenea efecte antiinflamatoare, prin care poate reduce roșeața, mâncărimea și durerea de la nivelul ochilor.

Avocado

Spre deosebire de alte fructe, avocado ajută ochii prin conținutul bogat în grăsimi bune. Acesta conține cantități generoase de Omega-3, care îmbunătățesc funcția glandelor lacrimare.

Avocado este așadar un aliment util pentru persoanele cu sindromul ochilor uscați sau iritați și pentru cei care lucrează la calculator.

Avocado este de asemenea un fruct antiinflamator. El poate reduce inflamația și tensiunea intraoculară, care poate duce la glaucom.

Avocado hrănește și „lubrifică” ochii, dar oferă și protecție împotriva bolilor. Acest efect protector se datorează conținutului de luteină și zeaxantină, dar și vitaminei E. Acești carotenoizi îmbunătățesc acuitatea vizuală (detaliile și formele).

Vitamina E din avocado protejează retina și cristalinul de stresul oxidativ și inflamații. Ea reduce riscul de deteriorare oculară și vedere încețoșată.

Dacă asociați avocado cu oul sau cu o salată de verdețuri, protecția oculară va fi și mai mare.

Caisele

La fel ca și papaya, caisele furnizează beta-caroten. Aceste fructe de vară ne oferă de asemenea luteină, zeaxantină, vitamina A și vitamina E. Toți acești antioxidanți reduc incidența de cataractă și degenerescență maculară.

Atât caisele proaspete, cât și cele uscate sunt benefice pentru ochi.

Nucile

O altă categorie de fructe care ne oferă grăsimi sănătoase este categoria fructelor oleaginoase.

Nucile sunt bogate în acizi grași esențiați Omega-3, dar conțin și vitamina E.

Acești nutrienți apără ochii de deterioare și de bolile asociate cu vârsta.

Sugestii de servire

Fructele pot fi consumate ca atare, sau pot fi adăugate în terciurile de cereale, în iaurt sau smoothie-uri.

Sunt o gustare sănătoasă pentru orice persoană. La modul ideal, fructele ar trebui să înlocuiască deserturile calorice făcute din făină, zahăr și grăsimi rafinate.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile pe această temă.

Dovleacul protejează vederea și combate afecțiunile oculare în diabet
Ceaiul de pătrunjel întărește oasele și vederea
Alimente care protejează vederea și previn afecțiunile oculare
Sucuri de legume care îmbunătățesc vederea și previn bolile de ochi
3 porții de fructe pe zi ne pot salva vederea la bătrânețe

Surse articol:

1. Health Talk, 7 Magical fruits for crystal clear vision: https://www.youtube.com/watch?v=_RqXN2oPpAI&ab_channel=HealthTalk
2. Natalie Olsen, Zawn Villines, Top 10 foods for healthy eyes, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321226#daily-recommendations

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.