3 porții de FRUCTE pe zi ne pot salva VEDEREA la bătrânețe

Consumul de fructe și legume este esențial pentru menținerea sănătății. Cercetările recente au arătat că acestea previn numeroase boli: cardiovasculare, metabolice, degenerative și inclusiv canceroase.

Un studiu amplu, publicat în Archives of Ophthalmology a arătat că persoanele care consumă 3 sau mai multe porții de fructe pe zi au un risc mai mic de degenerescență maculară cu 36%, comparativ cu persoanele care mănâncă doar 1,5 porții pe zi.

Trei Porții de Fructe pe zi Protejează Vederea

Degenerescența maculară asociată cu vârsta este o boală care afectează macula – partea din retină care ne permite să vedem detaliile fine, cauzând încețoșarea vederii centrale – de care avem nevoie pentru activități zilnice care necesită claritate, precum citit, cusut sau condus.

Primul simptom este apariția unei zone neclare în vederea centralăÎntrucât această boală afectează doar vederea centrală, nu și pe cea periferică, o persoană cu degenerescență maculară poate vedea bine conturul unui ceas, dar nu și acele, pentru a putea spune cât este ceasul.

Multe persoane dezvoltă această boală ca parte a procesului natural de îmbătrânire. Degenerescența maculară este considerată principala cauză a orbirii la vârstnici.

_______________________________________________________________________________________________

Studiul de față a fost realizat pe 100.000 de femei și bărbați. Cercetătorii au evaluat efectele consumului de fructe, legume, antioxidanți – vitaminele A, C și E și carotenoizi asupra dezvoltării degenerescenței maculare premature și a degenerescenței maculare neovasculare (o formă și mai severă, asociată cu pierderea vederii).

Informațiile legate de alimentație au fost colectate periodic, timp de 18 ani la femei și timp de 12 ani la bărbați.

Rezultatele au arătat cel mai mare impact asupra incidenței degenerescenței maculare l-au avut fructele, și nu legumele sau antioxidanții. Consumul de fructe a avut cele mai mari efecte protectoare împotriva formei severe de degenerescență maculară.

_______________________________________________________________________________________________

Pentru a vă face o idee cât înseamnă o porție de fructe:

1 măr mic = o porție
1 portocală mare =o porție
½ grepfrut = o porție
1 banană = o porție
1 kiwi = o porție
40 g de stafide (sau alte fructe uscate) = o porție
100 g de fructe de pădure sau struguri = o porție
100 g de dovleac copt = o porție
100 g de pepene galben = o porție

_______________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. American Academy of Ophthalmology, What Is Macular Degeneration? 

2. National Eye Institute, Age-Related Macular Degeneration (AMD) 

3. World’s Healthiest Foods, Figs

4. Cooking Light, Fruits and Vegetables: How Much Is a Serving? 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]