Alimente care protejează vederea și previn afecțiunile oculare

Cunoașteți expresia „să ții ca la ochii din cap”. Ea arată cât de prețioasă este vederea și cât de mult contează să o protejăm.

Pe lângă examenele oftalmologice – care sunt foarte necesare pentru depistarea din timp a unor posibile probleme sau boli – trebuie să acordăm o importanță egală și dietei.

Alimente benefice pentru vedere: Azerbaijan stockers – www.freepik.com

Toate alimentele naturale au beneficii pentru organism. Există însă nutrienți care se adresează exclusiv unor organe sau sistem.

Nutrienți esențiali pentru sănătatea ochillor

„American Optometric Association” ne spune care sunt acei nutrienți pe care trebuie să îi adăugăm în dietă pentru a ne îmbunătăți sănătatea ochilor:

• Luteină și zeaxantină – acești antioxidanți reduc riscul bolilor oculare cronice, inclusiv cataracta și degenerescența maculară asociată cu vârstă.

• Vitamina C – previne cataracta, încetinește progresia degenerescenței maculare și pierderea acuității vizuale.

• Vitamina E – protejează celulele oculare de daunele radicalilor liberi, moleculare care descompun țesuturile sănătoase.

• Acizii esențiali Omega-3 – mențin integritatea sistemului nervos, ajută dezvoltarea optimă a vederii și susțin funcția retinei.

• Zincul – se găsește în cele mai mari concentrații în ochi; el aduce vitamina A din ficat către retină pentru a produce melatonina, un pigment cu rol protector asupra ochilor.

Citește și: Hrana ochiului – alimente care protejează ochii și îmbunătățesc vederea

Dr. Andrew Weil ne spune și care sunt acele alimente pe care trebuie să le consumăm pentru a ne bucura de o acuitate vizuală optimă până la o vârstă înaintată.

Alimente care previn afecțiunile oculare

Cele mai valoroase sunt verdețurile, care ne oferă cel mai bun aport de luteină și zeaxantină. Așa cum am văzut mai sus, acești antioxidanți împiedică dezvoltarea bolilor de ochi asociate cu îmbătrânirea organismului.

Spanacul este o alegere bună. Ar fi ideal ca în fiecare zi să mâncăm cel puțin o salată de verdețuri, și să acompaniem felurile principale cu verdețuri.

Dovleacul, pepenele galben și cartofii dulci se află pe locul doi. Aceste alimente conțin carotenoide necesare pentru funcția retinei și vedere. Înlocuiți cartofii albi cu cartofi dulci.

Citește și:

Alimentele de culoare portocalie au beneficii pentru ochi, piele, sistemul imunitar și inimă

Pe locul al treilea se află ouăle. Mai cu seamă gălbenușul este important, deoarece acesta conține luteină și zeaxantină. Un ou pe zi poate crește nivelul acestor compuși.

Un alt compus important pentru ochi pe care ouăle îl conțin este sulful. Acesta poate împiedica formarea cataractei.

„National Eye Institute” atrage atenția asupra faptului că multe din afecțiunile oculare nu produc simptome. De aceea este important controlul oftalmologic de rutină.

Citește și: Cum să-ți protejezi ochii de lumina ecranelor

Înaintarea în vârstă, obezitatea, fumatul și istoricul familial de probleme oculare sunt factori de risc importanți pentru apariția bolilor de ochi.

Surse:

1. American Optometric Association, Diet and Nutrition: https://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/diet-and-nutrition

2. National Eye Institute, Keep Your Eyes Healthy: https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/healthy-vision/keep-your-eyes-healthy

3. Dr. Weil, 3 Foods That Promote Healthy Vision: https://www.drweil.com/health-wellness/health-centers/aging-gracefully/3-foods-that-promote-healthy-vision/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.