Salata verde înlătură lenea organelor interne și curăță vasele de sânge
Beneficiile asociate cu consumul de salată vede sunt nenumărate.
Cunoscută în popor și sub numele de „lăptucă”, frunzele sale abundă în vitamine și antioxidanți favorabili sănătății.
Cuprins
Salata verde – medicamentul din grădină
Se presupune că primii care au cultivat salata verde au fost egiptenii.
Istoria ei datează încă din anul 2.680 î.Hr.
Apare menționată ca plantă medicinală în scrierile medievale din secolele 11-12.
Culturile de salată verde există la noi de cel puțin un mileniu. Gustul său amărui reflectă efectele sale purificatoare asupra organismului.
Salata verde crește rata metabolică și digestivă. Ajută la tonifierea și curățarea ficatului și a vaselor de sânge.
Pune în mișcare organele interne aflate în stare de lenevie.
Totodată, contribuie la reglarea funcției glandelor endocrine.
Citește și – Salata verde protejează neuronii, reglează somnul, scade colesterolul
Salata verde reduce inflamația din corp.
Susține sănătatea creierului. Studiile au arătat că previne moartea celulelor neuronale, fiind utilă în maladia Alzheimer.
Datorită conținutului de oxid de azot, încetinește declinul cognitiv și tulburările neurologice asociate cu îmbătrânirea.
Contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului LDL.
Citește și – Spanacul, salata verde și alte verdețuri cresc longevitatea (studiu)
Persoanele care mănâncă multe verdețuri au un risc mai mic de cancer.
Legumele non-amidonoase în general protejează împotriva cancerului bucal, esofagian, stomacal și pulmonar.
Fiind un aliment cu un indice glicemic scăzut și puțini carbohidrați, salata verde ajută în diabet. Cea mai bună este salata romană.
Datorită conținutului de zeaxantină, salata verde protejează vederea și reduce riscul de cataractă sau degenerescență maculară.
Prin furnizarea vitaminelor A, C și K, salata verde ajută producția colagenului și construcția de cartilaj și țesut conjunctiv.
Este un aliment valoros pentru sănătatea oaselor.
Previne constipația și balonarea.
Câteva recomandări terapeutice
Sunt diverse tipuri de salată verde din care putem alege.
Unele au frunzele mai crețe, altele doar ondulate. Unele sunt mai aspre, altele mai subțiri.
Cu cât mai închisă este culoarea frunzelor, cu atât mai mare este conținutul de antioxidanți.
Digestie lentă
Dacă vă confruntați cu un stomac leneș, care nu digeră optim mâncarea, serviți o porție de salată verde cu 15 minute înainte de masă.
Puneți oțet de mere din belșug și condimente. Aceste ingrediente vor ajuta la tonifierea digestiei.
Constipație
Dacă aveți deseori episoade de constipație, includeți salata verde în meniul zilnic.
Asezonați-o cu sucuri acre și ulei de măsline.
Greutate excesivă, obezitate, metabolism încetinit
Salata verde este recomandată în curele de slăbire datorită conținutului infim de calorii și grăsimi.
O porție de salată verde are doar 5 calorii. 95% din compoziția ei este alcătuită din apă.
Dacă vreți să slăbiți, includeți frunzele verzi la toate mesele.
O puteți servi înainte de masă, sub formă de salată, dar și în timpul mesei, incorporându-o în diverse supe, tocănițe și alte mâncăruri.
La un aport de 500 g de salată verde pe zi veți vedea unele rezultate.
Acest aliment accelerează tranzitul, satură repede datorită volumului mare și reglează pofta de mâncare.
Previne constipația și balonarea.
O putem folosi inclusiv pe post de „lipie” pentru a reduce consumul de pâine. Umpleți frunzele cu diverse salate, legume și sosuri.
Citește și – Rulouri de salată verde cu pate din semințe și legume (video)
Dischinezie biliară, hepatite
Consumați mai des salată verde dacă aveți probleme cu bila sau cu ficatul.
Cu cât mai amare sunt soiurile de salată consumate, cu atât mai bun va fi efectul de stimulare a ficatului și a bilei.
Faceți o cură de 14 zile cu salată verde. Consumați 2-3 salate pe zi, înainte de masă.
Colesterol, boli cardiovasculare
Salata verde favorizează excreția colesterolului excesiv. totodată, previne oxidarea colesterolului LDL, datorită antioxidanților (vitamina C, vitamina E și carotenoide).
Oamenii de știință spun că aceasta protejează împotriva bolilor cardiovasculare.
Două porții de salată vede pe zi protejează sistemul cardiovascular.
Afecțiuni ale vaselor de sânge
Pentru curățarea vaselor sangvine, consumați salată verde cu ulei de măsline și oțet de mere.
Această mâncare pune sângele în mișcare și prin scăderea colesterolului previne ateroscleroza, tromboflebita sau arteritele.
Este recomandată și celor cu diabet sau glicemia crescută.
Citește și – Salata verde – leac pentru cuperoză, ten uscat, furuncule, panarițiu
Gută, reumatism, alergii
Salata verde face curățenie în organismele intoxicate.
Ajută la eliminarea toxinelor prin colon.
Mâncați o porție generoasă de salată în fiecare zi timp de o lună și beți multă apă.
Insomnie, hiperexcitabilitate nervoasă, dependențe
Salata verde ajută la domolirea simțurilor și a excitației nervoase sau sexuale.
Are de altfel un efect ușor sedativ, fiind indicată celor care au tulburări de somn.
Conține doi compuși care induc somnul și relaxează sistemul nervos: lactucarium și lactucina.
Datorită acțiunii sale calmante, poate fi benefică și în dependențele de alcool sau tutun.
Precauții și contraindicații
Salata verde îi poate afecta pe cei cu colită de fermentație. Aceștia trebuie să o consume doar în stare proaspătă și în cantități mici.
Surse articol:
1. Ravi Teja Tadimalla, Monica Auslander Moreno, 16 Scientifically proven health benefits of lettuce, Style Craze: https://www.stylecraze.com/articles/best-benefits-of-lettuce-for-skin-hair-and-health/
2. Nicolle C, Cardinault N, Gueux E, Jaffrelo L, Rock E, Mazur A, Amouroux P, Rémésy C. Health effect of vegetable-based diet: lettuce consumption improves cholesterol metabolism and antioxidant status in the rat. Clin Nutr. 2004 Aug;23(4):605-14: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15297097/
3. Ilie Tudor, Salata verde și leușteanul, Formula As: http://arhiva.formula-as.ro/2006/714/medicina-naturista-25/salata-verde-si-leusteanul-6929