Rucola – o plantă de salată mai sănătoasă decât credeai!

Rucola face parte din aceeași familie cu varza, broccoli, conopida, ridichea și alte legume crucifere.

Este una din cele mai cumpărate plante cu frunze verzi. Forma lor crestată seamănă cu o rachetă, după cum o arată și denumirea lor în limba engleză „rocket”.

Rucola - mai sanatoasa decat stiai

Rucola – mai sanatoasa decat stiai: Marco Verch Professional Photographer

Rucola – o plantă amară, iute și acră

Pe cât de delicate, pe atât de aromate. Frunzele de rucola au un gust acru-amărui-picant. Acesta este influențat de conținutul fitochimic al plantei.

Studiile au arătat că sunt bogate în flavonoide și izotiocianați: quercetină, kaempferol, glicozide.

Rucola este emblematică pentru dieta Mediteraneană. O găsim și în preparatele italienești, franțuzești și englezești.

Citește și – Rucola, cea mai sănătoasă dintre verdețurile de primăvară

Este un condiment exelent pentru salate, pizza, paste, sosuri și sandvișuri.

Dacă pui rucola în salată, nu mai ai nevoie de sare, oțet sau ceapă.

Rucola este considerată un super-aliment. Iată câteva din beneficiile sale principale:

Protejează împotriva bolilor oculare

Efectul benefic asupra ochilor este atribuit carotenoidelor.

Rucola conține beta-caroten, luteină și zeaxantină, un trio excelent pentru prevenirea bolilor oculare, precum cataracta sau degenerescența maculară.

Împreună cu morcovul, rucola consumată cu regularitate contribuie la îmbunătățirea vederii.

Previne bolile maligne

Asemenea altor legume crucifere, rucola conține glucozinolați.

Acești compuși, bogați în sulf, se transformă în organism în indoli, tiocianați și izotiocianați.

Studiile au arătat că izoticionații au proprietăți anticancerigene.

Consumul de rucola poate preveni diverse cancere: de sân, de plămâni, de prostată, precum și cancerul pancreatic.

Susține sănătatea oaselor

Această plantă furnizează doi nutrienți importanți pentru sistemul osos: calciu și vitamina K.

Rucola conține de 8 ori mai mult calciu decât salata iceberg.

Vitamina K susține sănătatea oaselor și dinților prin aceea că le ajută să absoarbă calciul necesar.

Consumați mai des rucola dacă aveți risc de osteoporoză sau suferiți de boli ale oaselor.

Ajută la scăderea în greutate

Rucola, ca și alte plante verzi, sunt indicate în curele de slăbire deoarece sunt sărace în calorii și carbohidrați și bogate în apă.

100 de grame de rucola au doar 25 de calorii.

În schimb, oferă multe fibre, substanțe care stimulează digestia și prelungesc sațietatea.

Susține sănătatea creierului

Un alt beneficiu important al consumului de rucola este acela că protejează creierul. Efectul se datorează în parte conținutului de acid folic.

Studiile au arătat că persoanele vârstnice cu declin cognitiv au niveluri mici de această vitamină.

100 de grame de rucola proaspătă oferă 97 mcg de acid folic.

Citește și – Salată de păpădie sau rucola cu usturoi – bună pentru detoxifiere, stomac, ficat și bilă

Protejează pielea

Rucola este benefică pentru piele datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatoare.

Este folosită din vechime pentru tratarea pielii uscate, eczemelor și acneei.

Surse articol:

1. Luke Bella, and Carol Wagstaff, Rocket science: A review of phytochemical & health-related research in Eruca & Diplotaxis species, Food Chem X. 2019 Mar 30; 1: 100002: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6690419/
2. Joven Gray, The tangy, peppery superfood: & Reasons to eat more arugula, Herbs.News: https://www.herbs.news/2021-04-30-7-reasons-to-eat-more-arugula.html

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.