SALATĂ de PĂPĂDIE (sau rucola) cu USTUROI – bună pentru DETOXIFIERE, STOMAC, FICAT și BILĂ

Păpădia este o plantă medicinală de excepție, care în smerenia ei, se ascunde sub chipul unei buruieni ce crește pe toate drumurile.

Este folosită ca aliment și medicament din timpuri străvechi. Este un remediu bun pentru afecțiuni gastro-intestinale, pentru curățarea corpului de toxine, pentru ficat și bilă:

Salata de papadie reteta

– gaze intestinale
– stomac deranjat
– inapetență
– pietre la bilă
– eczeme
– vânătăi
– dureri articulare
– constipație

Deși rădăcina are o valoare medicinală mult mai mare decât părțile verzi, frunzele sunt adesea folosite la salate. Numeroși botaniști le recomandă sub forma unei cure de detoxifiere, consumate în stare crudă.

Sunt bogate în antioxidanți, fibre, potasiu, calciu, magneziu, fier, vitaminele A, B6, C și K.

Nutrienții din păpădie ajută la curățarea ficatului și la buna sa funcționare. Această plantă este de asemenea benefică pentru sistemul digestiv datorită efectului pozitiv asupra fluxului biliar.

_______________________________

Păpădia, consumată ca atare sau sub formă de ceai ori suc, poate fi utilă în regimul persoanelor cu diabet, datorită faptului că stimulează producția de insulină din pancreas și menține nivelurile de zahăr din sânge scăzute.

Datorită efectelor diuretice, ceaiul de păpădie elimină excesul de zahăr depozitat în corp.

Mai mult decât atât, rădăcina și frunzele de păpădie ajută la eliminarea excesului de colesterol din corp, la combaterea aterosclerozei și a sindromului metabolic.

_______________________________

Salată de păpădie – rețetă

Frunzele de păpădie se recoltează doar din zone curate, ferite de traficul auto și alte surse de poluare.

Ingrediente

• 500 g de frunze de păpădie (sau rucola)
• 5 căței de usturoi
• 2 linguri de ulei
• oțet sau suc de lămâie, după gust

Preparare

Frunzele de păpădie/rucola se spală bine, se zvântă și se rup bucăți mici. Se zdrobesc cățeii de usturoi sau se toacă mărunt și se amestecă apoi cu uleiul, oțetul/sucul de lămâie și puțină sare.

Sosul obținut se adaugă peste frunze și se amestecă ușor.

________________________

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi cataloghează această salată drept una sănătoasă, care poate fi consumată fără restricții.

Datorită efectelor sale diuretice, depurative, digestive și coleretice, păpădia are numeroase beneficii asupra organismului. Susține procesele de detoxifiere, funcția sistemului digestiv, a ficatului și a bilei.

Totodată, păpădia ajută la menținerea greutății corporale.

________________________

Bibliografie:

1. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Reînvață să gătești, Carte de bucate sănătoase, Salată de păpădie, Editura Coreus Publishing, Snagov, 2012, p. 43

2. Ung-Kyu Choi, Ok-Hwan Lee, Joo Hyuk Yim, Chang-Won Cho,3 Young Kyung Rhee, Seong-Il Lim and Young-Chan Kim, Hypolipidemic and Antioxidant Effects of Dandelion (Taraxacum officinale) Root and Leaf on Cholesterol-Fed Rabbits, Int J Mol Sci. 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2820990/

3. Dr. Axe, Dandelion Tea for Liver Detox, Healthy Skin & Stomach: https://draxe.com/dandelion-tea/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.