Cum să consumi turmericul pentru efecte maxime – 4 trucuri utile

Plantele care au doar statut de condiment în concepția noastră au o valoare terapeutică nebănuită.

Turmericul merită un loc de frunte în alimentația noastră.

Cum sa consumi turmericul pentur efecte maxime - 4 trucuri utile

Cum sa consumi turmericul pentur efecte maxime: 4 trucuri utile

Turmericul – un condiment vindecător 

Este antiiflamator, antioxidant, anticancerigen, antidiabetic, hepatoprotector, antibacterian, antiviral.

Ajută în controlul bolilor care au la bază o inflamație cronică sau stres oxidativ.

Este util în sindrom metabolic (diabet, obezitate, boli cardiovasculare, hiperlipidemie), artrită, dureri musculare, anxietate, depresie, boli de ficat. Lista poate continua foarte mult.

Citește și – Turmericul – o mină de aur pentru domeniul sănătății

Majoritatea beneficiilor turmericului sunt puse pe seama curcuminei – substanța sa activă.

Din păcate, curcumina nu are o rată de absorbție foarte bună. Este metabolizată și eliminată din corp foarte rapid.

Cel mai bun mod de a consuma turmericul

Chiar dacă piperul este considerat regele condimentelor, turmericul nu este cu nimic mai prejos.

În realitate, turmericul trebuie folosit împreună cu piperul negru pentru a produce efectele dorite în corp.

În acest articol vom discuta chiar despre acest aspect.

Cu siguranță mulți se întreabă cum trebuie consumat turmericul.

Care este cea mai bună formă de administrare? Capsulele, ceaiurile, laptele cu turmeric?

Poate fi adăugat în mâncăruri?

Prepararea termică îi afectează calitățile?

4 moduri de a crește absorbția turmericului

Citește și – 7 mecanisme prin care turmericul combate COVID-19

Combinați-l cu piper

Studiile au arătat că piperina din piper crește absorbția turmericului cu până la 2000%.

Acest compus încetinește absorbția și permite curcuminei din turmeric să fie asimilată în corp.

Așadar, când folosiți turmeric, adăugați și un pic de piper negru.

Consumați-l cu grăsimi

Turmericul este liposolubil. Se dizolvă în grăsime, nu în apă.

Are nevoie să se lege de o grăsime pentru a fi absorbit mai mult în fluxul sangvin.

Acesta este motivul pentru care mulți pun turmeric în lapte cald și prepară așa-numitul „lapte de aur”.

Asociați turmericul în preparate cu ulei de măsline, ulei de cocos, nuci, avocado, măsline, unt, brânzeturi, ouă, pește, carne etc.

Asociați-l cu alimente bogate în quercetină

Quercetina este un flavonoid regăsit în mere, fructe de pădure, struguri roșii, vin roșu și ceapă.

Acest antioxidant inhibă enzima care inactivează substanța activă din turmeric (curcumina).

Citește și – Miraculosul turmeric – leacul tuturor bolilor posibile?

Încălziți turmericul

De obicei, căldura distruge anumiți nutrienți din plante și alimente, precum enzimele.

În cazul turmericului lucrurile stau invers.

Un studiu publicat în 2014 în „Journal of the science of food and agriculture” a arătat că prepararea termică mărește solubilitatea curcuminei. Acest lucru înseamnă și îmbunătățirea biodisponibilității sale.

Același lucru se petrece și cu tomatele, sau cu sardinele. Prepararea termică sporește de fapt conținutul de licopen respectiv Omega-3 din ele.

În studiul citat mai sus, turmericul a fost supus la o temperatură foarte mare. Mai exact, a fost gătit (fierbere, rumenire) la 180 de grade Celsius timp de o oră și 10 minute.

Autorii au descoperit că trei din antioxidanții prezenți în mod normal în turmeric au supraviețuit:

    • acidul ferulic (protejează pielea, combate daunele razelor ultraviolete)
    • 4-vinyl guaiacol (reduce stresul oxidativ, crește mecanismele de apărare antioxidantă, combate inflamațiile și ajută sistemul imunitar)
    • vanilina (conservant, antiinflamator, antimicrobian)

Mai mult decât atât, degradarea termică le-a crescut solubilitatea și concentrația.

În baza acestor rezultate, puteți folosi fără probleme turmericul la gătit.

Nu-l presărați pe salate sau preparate reci.

Citește și – 30 de rețete terapeutice cu turmeric

Adăugați-l în mâncăruri în momentul preparării.

Puneți-l în orez, supe, tocănițe, fripturi, lapte, ceaiuri.

Surse articol:

1. Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct 22;6(10):92. doi: 10.3390/foods6100092. PMID: 29065496; PMCID: PMC5664031: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29065496/
2. Dr. Eric Berg, Cooking and heating turmeric enhances nutrients: https://www.youtube.com/watch?v=xoCfjgaweO0&ab_channel=Dr.EricBergDC
3. Palermo, Mariantonella & Pellegrini, Nicoletta & Fogliano, Vincenzo. (2014). The Effect Of Cooking On Phytochemical Content In Vegetables: A Review.. Journal of the science of food and agriculture. 94. 10.1002/jsfa.6478: https://www.researchgate.net/publication/258523313_The_Effect_Of_Cooking_On_Phytochemical_Content_In_Vegetables_A_Review
3. Kiku, How to fully absorb turmeric’s benefits, Shaz and Kiks: https://www.shazandkiks.com/blogs/read/how-to-actually-eat-turmeric

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.