Ciocolata neagră ameliorează simptomele de autism la copii
√Articol documentat
Ciocolata neagră, bogată în cacao, este considerată un aliment funcțional, ale cărei beneficii merg mai departe de sfera nutrițională.
Un studiu recent a arătat că ciocolata neagră îmbunătățește comportamentul copiilor cu autism.
Cuprins
Antioxidanții din cacao stimulează funcțiile creierului
Boabele de cacao, pulberea de cacao și ciocolata neagră sunt foarte bogate în antioxidanți. Conțin în special flavonoide sub formă de epicatechine.
Acestea pătrund în creier și exercită o acțiune neuroprotectoaare și neuromodulatoare.
Cercetătorii notează că acești compuși provoacă angiogeneza, neurgeneza și modifică morfologia neuronilor, în special în regiunile asociate cu învățarea și memoria.
Citește și – Creierul iubește ciocolata neagră – dr. Alexandru Vlad Ciurea
Cacao și ciocolata îmbunătățesc performanța mentală și combat apariția bolilor neurodegenerative.
Flavonoidele din cacao au efecte protectoare asupra neurcogniției și a comportamentului, inclusiv în afecțiunile asociate cu vârsta înaintată sau cu declinul cognitiv.
Studiile au arătat că ciocolata dă o stare bună de spirit sau atenuează dispoziția negativă.
Un studiu publicat în „Integrative Medicine: A Clinician’s Journal” în anul 2018 a arătat că ciocolata neagră are efecte bune și în autism.
Ce este autismul
Autismul face parte din categoria de tulburări de neurodezvoltare – tulburare de spectru autist (TSA).
Este o afecțiune neurocognitivă cu cauze sunt încă necunoscute.
Cercetătorii susțin că la baza ei stau atât factori genetici, cât și de factori din mediu, care afectează creierul aflat în curs de dezvoltare.
Copiii cu autism prezintă deficite în ceea ce privește comunicarea socială și interacționarea reciprocă socială. Aceștia manifestă modele restrânse, repetitive sau stereotipe ale comportamentelor și intereselor.
S-a constatat că persoanele cu autism au o producție mare de radicali liberi și o funcție antioxidantă scăzută. În combaterea stresului oxidativ crescut pot fi utile alimentele cu proprietăți antioxidante.
Astfel se explică de ce cacao – un aliment foarte bogat în antioxidanți – poate îmbunătăți simptomele de autism și calitatea vieții pacienților.
Citește și – Persoanele care consumă ciocolată neagră au mai puține șanse să sufere de depresie
Ciocolata neagră îmbunătățește comportamentul copiilor cu autism
Cercetătorii de la Universitatea Loma Linda din California au realizat un studiu pilot experimental pe 17 autiști, cu vârsta cuprinsă între 4 și 17 ani.
Aceștia au primit câte 8 pătrățele (16 g.) de ciocolată neagră pe zi. Ciocolata avea un conținut de 70% cacao și 30% zahăr organic.
Experimentul a durat 4 săptămâni. Comportamentul copiilor a fost evaluat la începutul studiului, la jumătate (după 2 săptămâni) și la finalul acestuia.
Autorii au constatat o ameliorare semnificativă a scorurilor de autism. Cele mai mari îmbunătățiri au cuprins:
- iritabilitatea
- hiperactivitatea sau nesupunerea
- comportamentul stereotipic
- retragerea socială
- vorbirea nepotrivită
- comportamentele neobișnuite
- comunicarea
Nu au fost semnalate efecte adverse sau reacții alergice.
Acest studiu susține faptul că aportul de antioxidanți îmbunătățește starea copiilor cu autism. Ciocolata neagră, bogată în cacao, le-a influențat pozitiv comportamentele.
Ciocolata neagră este un produs ieftin, ușor accesibil și plăcut copiilor.
Afinele, spanacul și tomatele sunt alte alimente bogate în compuși antioxidanți care pot introduse în dieta copiilor cu autism.
Citește și – Trufe de ciocolată perfecte, din 2 ingrediente: lapte condesat și cacao!
Surse articol:
1. Holly Hodges, Casey Fealko, and Neelkamal Soares, Autism spectrum disorder: definition, epidemiology, causes, and clinical evaluation, Transl Pediatr. 2020 Feb; 9(Suppl 1): S55–S65: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7082249/
2. Agata P., High antioxidant cacao may benefit children with autism, Herba Zest: https://www.herbazest.com/news/high-antioxidant-cacao-may-benefit-children-with-autism
3. Amy Sadek, Lee S. Berk, Karen Mainess, and Noha S. Daher, A Pilot Study: Parent Perceptions of Behavior Change in Their Child With Autism Spectrum Disorder Following High Antioxidant Cacao Consumption, Integr Med (Encinitas). 2018 Oct; 17(5): 31–38: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6469451/
4. Astrid Nehlig, The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance, Br J Clin Pharmacol. 2013 Mar; 75(3): 716–727: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/
5. Andrew Scholey, Lauren Owen, Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review, Nutr Rev. 2013 Oct;71(10):665-81: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24117885/
6. Alexander N Sokolov, Marina A Pavlova, Sibylle Klosterhalfen, Paul Enck, Chocolate and the brain: neurobiological impact of cocoa flavanols on cognition and behavior, Neurosci Biobehav Rev. 2013 Dec;37(10 Pt 2):2445-53: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23810791/