Trufe de ciocolată perfecte, din 2 ingrediente: lapte condesat și cacao!
Trufele de ciocolată sunt un desert select, pe care le primim de obicei în dar sau le oferim noi înșine celor dragi. Sortimentele din comerț conțin multe ingrediente și aditivi nedoriți. În plus, au un preț destul de ridicat.
Vă propunem să faceți trufe de ciocolată în casă. Am găsit o rețetă care necesită doar două ingrediente. Merită să o încercați!

Trufe de ciocolata din 2 ingrediente: Freepik.com
Mai mult durează răcirea compoziției decât prepararea sau modelarea lor propriu-zisă.
Trufe de ciocolată din 2 ingrediente – rețetă
Ingrediente
- 240 g de lapte condensat îndulcit
- 100 g de cacao
Metodă de preparare
Primul pas este să puneți laptele condensat la încălzit într-un ibric. Nu trebuie să îl fierbeți.

Lapte condensat: Azerbaijan-stockers-freepik.com
Când laptele s-a încălzit, stingeți focul și incorporați pudra de cacao. Folosiți o sită fină pentru a o cerne treptat. Nu o puneți toată odată.
Amestecați bine. Trebuie să obțineți o compoziție groasă omogenă, cât mai fină, fără cocoloașe.
Luați o caserolă de sticlă sau altă formă dreptunghiulară cu diametrul de 18 cm lungime și 12 cm. lățime.
Așezați o folie de plastic în formă, cât să se răsfrângă și pe pereți.
Transferați compoziția în formă și acoperiți-o deasupra cu marginile foliei de plastic.
Neteziți blatul cu ajutorul foliei, ca să nu vă murdăriți pe mâini.
Scoateți compoziția înfoliată din formă și dați-o la congelator. În 2 ore ar trebui să fie deja închegată și ușor de porționat.
Presărați tocătorul cu puțină pudră de cacao. Desfaceți folia și așezați compoziția de ciocolată pe tocător. Presărați cacao și pe deasupra.
Cu un cuțit mare, tăiați blatul în pătrățele.
Pentru a le da un aspect asemănător trufelor, modelați ușor marginile. Pătrățelele trebuie să arate la final ca niște pernuțe.
Dacă nu vreți să vă complicați, modelați compoziția sub formă de bile. Vor fi la fel de atractive.
Citește și – Trufe de ciocolată din… năut – desert sănătos de post!
Trufele de ciocolată obținute după această rețetă au o textură moale și un gust foarte bun. Se păstrează în frigider.
Se servesc ca atare, la ocazii speciale, sau câte una, în loc de desert.

Trufe de ciocolata reteta: Freepik.com
Motive să alegi deserturile din cacao
Știați că boabele de cacao și preparatele obținute din acestea erau folosite în antichitate în scop terapeutic?
Noi astăzi consumăm ciocolată pe post de desert, însă mayașii și vechii azteci o întrebuințau pentru sănătate. Aceștia preparau o băutură energizantă din pulberea de cacao, apă fierbinte, scorțișoară și piper.
Interesul pentru beneficiile consumului de cacao a crescut din nou în ultimele decenii.
Studiile moderne au arătat că acest ingredient este foarte bogat în compuși antioxidanți, de unde și efectele sale fiziologice și terapeutice diverse.
Cacao conține o cantitate importantă de grăsimi (40-50%) sub formă de unt de cacao. Acesta conține acid oleic, acid palmitic și acid stearic.
Este o sursă excelentă de polifenoli: proantocianidine (58%), catechine (37%) și antocianidine (4%).
Citește și – Trufe fără zahăr, din 2 ingrediente
Alți nutrienți importanți din cacao sunt:
- proteine
- teobromină
- cafeină
- potasiu
- fosfor
- calciu
- magneziu
- zinc
- cupru
- fier
Consumul de cacao poate contribui la reglarea mai multor funcții din organism:
- tensiunii arteriale
- insulinei
- imunității
- inflamației
Cacao are o influență pozitivă asupra funcțiilor vasculare, metabolismului lipidelor, sistemului nervos central și dispoziției.
Exercită efecte neuroprotectoare, prebiotice, antiobezitate și antidiabetice.
Este important de precizat că ciocolata neagră, bogată în cacao, are efecte antidepresive. Evitați sortimentele cu un conținut mare de zahăr, deoarece zahărul produce efecte contrare la acest capitol.
Citește și – Trufe de ciocolată sănătoase, din avocado
Surse articol:
1. Rețete Ușoare.eu, Trufe de ciocolată din două ingrediente. Nu există ceva mai simplu: https://retete-usoare.eu/trufe-de-ciocolata-din-doua-ingrediente-nu-exista-ceva-mai-simplu/
2. Rabia Latif, Health benefits of cocoa, Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2013 Nov;16(6):669-74: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24100674/
3. Maria Teresa Montagna, Giusy Diella, Francesco Triggiano, Giusy Rita Caponio, Osvalda De Giglio, Giuseppina Caggiano, Agostino Di Ciaula, and Piero Portincasa, Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health, Int J Environ Res Public Health. 2019 Dec; 16(24): 4960: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950163