Putem reduce colesterolul doar prin alimentație – sfaturile nutriționistului Iren Alexoi

Colesterolul mărit este o problemă foarte frecventă în societatea actuală. Nutriționistul Iren Alexoi recomandă verificarea nivelului de colesterol fiecărui pacient care își face analizele uzuale.

Asta deoarece există cazuri când hipercolesterolemia este genetică. Sunt și copii care pot avea colesterolul crescut.

Putem reduce colesterolul doar prin alimentatie – dr. Iren Alexoi

Putem reduce colesterolul doar prin alimentatie – dr. Iren Alexoi: Racool_studio-freepik.com

Cu cât mai devreme se depistează acest lucru, cu atât mai eficiente vor fi intervențiile pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Plăcile de aterom înfundă vasele de sânge și pot provoca evenimente cardiovasculare periculoase, în general la inimă sau la cap: infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Putem reduce colesterolul doar prin alimentație

Alimentația are un cuvânt important de spus în hipercolesterolemie.

Printr-o dietă corectă putem coborî valoarea colesterolului până la un nivel normal, care nu mai prezintă riscuri pentru sănătatea cardiovasculară.

Este suficient să ne alimentăm corect pentru ca starea noastră de sănătate să se îmbunătățească.

Ideal ar fi ca de la o vârstă fragedă să fim educați într-un stil de viață sănătos.

Dacă vom mânca sănătos din copilărie, riscul de a ne îmbolnăvi mai târziu va fi mult mai mic.

Este important să știm că doar 20-30% din colesterolul nostru provine din alimente. În cea mai mare parte, însuși corpul nostru îl fabrică.

Ficatul este organul care secretă cea mai mare concentrație de colesterol.

Pentru a combate hipercolesterolemia, trebuie așadar să fim atenți la dietă, dar să acordăm atenție și sănătății ficatului.

În momentul în care nu funcționează optim, ficatul poate produce mai mult colesterol decât este necesar.

Produsele animale

Dietoterapia anti-colesterol presupune limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi saturate, precum brânzeturile, margarina, produsele din carne.

Carnea

Soluția nu este să renunțăm complet la produsele grase, ci să facem o selecție.

De pildă, trebuie să înlocuim carnea grasă cu o carne slabă, precum carnea de curcan, carnea de pui și peștele.

Celor cărora le place carnea de porc li se recomandă să o consume mai rar. La fel și carnea roșie, de 1-2 ori maxim pe săptămână.

Iar ca porție, să nu depășească 80 de grame.

Persoanele care au un deja un nivel crescut de colesterol ar trebui să înlăture mezelurile, mai ales o perioadă.

Iar în general, pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, consumul acestor alimente procesate trebuie să fie ocazional.

Nu contează doar tipul de carne pe care îl alegem, porția și frecvența cu care o mâncăm, ci și modul în care o preparăm.

Să evităm pe cât posibil prăjirea, deoarece acest procedeu dă naștere la grăsimi trans, responsabile pentru oxidarea colesterolului rău și apariția plăcii de aterom.

Cea mai bună metodă de gătire este fierberea sau la aburi.

În locul cărnii prăjite putem alege carnea făcută la cuptor sau pe grătar.

Peștele

Peștele este o alegere foarte bună la capitolul carne. Din păcate, îl consumăm prea rar.

În pește se găsesc anumite tipuri de grăsimi benefice, care contribuie la eliminarea colesterolului LDL din sânge. Este vorba despre acizii grași esențiali Omega-3.

Brânzeturi

O altă categorie de alimente foarte bogate în grăsimi este cea a brânzeturilor. Unii spun că brânza grasă conține mai mult colesterol decât carnea.

Cașcavalul, telemeaua, mozzarella și brânza de burduf sunt cele mai grase brânzeturi.

Pentru a nu dăuna sănătății, este bine să ne limităm la 40-50 de grame.

Pentru un consum mai generos, putem opta pentru brânzeturile care au până în 3-3,5% grăsime.

Sortimentele foarte degresate, de 0,…% grăsime nu sunt alegeri bune, deoarece au aditivi nocivi.

Brânza, iaurtul și laptele de vacă de 1,5% sunt potrivite.

În ceea ce privește ouăle, acestea au într-adevăr o cantitate mai de colesterol, dar conțin și colină – un nutrient care ajută la scăderea colesterolului.

Ouăle de prepeliță sunt mult mai indicate decât ouăle de găină. Acestea pot fi consumate crude sau fierte.

Citește și – Mâncați morcov – scade colesterolul și riscul de ateroscleroză!

Legume și fructe

Întrucât colesterolul LDL este predispus la oxidare, trebuie să consumăm neapărat alimente bogate în antioxidanți.

Dieta împotriva colesterolului trebuie să conțină obligatoriu fructe și legume.

Pe lângă antioxidanți, această categorie de alimente ne oferă și multe fibre, care ajută la eliminarea excesului de colesterol.

Iată ce ne recomandă experții să alegem:

  • ceapă și usturoi
  • sfeclă roșie, țelină, morcov
  • gulie
  • fulgi de ovăz
  • mere
  • avocado
  • ulei de măsline
  • pătrunjel și alte legume cu frunze verzi

Citește și – Usturoiul scade grăsimile din sânge și depunerile de colesterol din artere

Un suc foarte eficient în scăderea colesterolului este cel preparat din sfeclă, măr și morcov.

Și din pătrunjel se poate face un suc excelent pentru scăderea colesterolului.

Se poate bea zilnic câte 1 pahar de suc de pătrunjel (un mănunchi de frunze și 1 cană cu apă, amestecate în blender).

Cura poate dura între 2 săptămâni și 3 luni.

O salată foarte bună pentru digestie, colesterol și ficat este cea din gulie.

Meniu anti-colesterol

La micul-dejun putem consuma fulgi de ovăz cu iaurt sau lapte de 1,5%. Presărăm deasupra semințe de in și avem în această masă atât fibre, cât și Omega-3.

Citește și – O porție de ovăz pe zi poate ajuta la reglarea colesterolului

O altă variantă pentru masa de dimineață ar fi o salată de avocado cu ceapă, roșie și suc de lămâie (guacamole), sau ouă de prepeliță fierte.

La gustare (ora 10:00) se poate bea un pahar (200 ml) cu suc de morcov, măr și sfeclă.

La prânz se recomandă o leguminoasă, precum fasole, mazăre sau năut. Acestea se fierb, nu se prăjesc.

Se servesc cu o salată de verdețuri sau legume.

Citește și – Fasolea scade colesterolul, previne obezitatea și prelungește viața – dr. Mencinicopschi

La felul doi se poate alege o ciorbă de legume.

Gustarea dintre prânz și cină (ora 16:00) poate consta din nuci (2 bucăți) sau migdale (10-15 bucăți).

Aceste fructe oleaginoase sunt excelente în dietele anti-colesterol, dar nu în cantități mari.

Pentru cină foarte potrivit este peștele. Acestea se poate prepara la cuptor sau pe grătar.

La peștele copt merge o garnitură de legume: legume mexicane, cartofi dulci, morcovi, broccoli.

Alcoolul în exces dăunează în cura anti-colesterol deoarece suprasolicită ficatul și mărește nivelul de trigliceride.

Se recomandă vinul roșu, bogat în antioxidanți, dar în cantități mici. 125 ml pe zi sunt suficienți, de preferabil seara.

Urmând aceste sfaturi, există posibilitatea să se atingă un nivel al colesterolului aproape de normal.

Dieta Mediteraneană este în general un regim alimentar foarte sănătos, util în afecțiunile cardiovasculare și metabolice.

Sursă articol: Tableta de Sănătate, Alimente care scad colesterolul. Dieta anti-colesterol, TVR Timișoara: https://www.youtube.com/watch?v=wRcsXUx8jpM

 

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.