Beneficiile meiului în diabet

Diabetul a devenit o problemă îngrijorătoare la nivel mondial. Comparativ cu anul 1980, în 2014, numărul bolnavilor de diabet era de 2 ori mai mare.

Potrivit WHO (World Health Organisation), 1,6 milioane de oameni au murit în anul 2016 din cauza diabetului.

Meiul benefic in diabet: Evening_tao – www.freepik.com

Această boală duce la complicații grave: orbire, insuficiență renală, atac de cord, accident vascular cerebral, amputarea piciorului.

La apariția ei contribuie mai mulți factori: dieta nesănătoasă, excesul ponderal, sedentarismul și fumatul.

Specialiștii atrag atenția că diabetul poate fi gestionat în mod adecvat, sau chiar tratat prin:

– o alimentație corectă

– cure de slăbire eficiente

– restabilirea greutății corporale normale

– medicamente

– teste regulate

– tratamente de prevenire a complicațiilor

Modificarea dietei poate avea un efect semnificativ în ceea ce privește creșterea calității vieții diabeticilor și prevenirea acestei boli la persoanele cu risc.

Citește și: Diabetul de tip 2 poate fi tratat în mod natural

Există multe diete și alimente care dau rezultate bune în diabet. În ceea ce privește cerealele, cele mai bune alegeri sunt ovăzul, hrișca și meiul.

Meiul se bucură de o atenție specială în ultima vreme, datorită conținutului său nutrițional extrem de valoros.

Un experiment de 3 săptămâni pe șoareci a arătat că atunci când dieta animalelor este îmbunătățită cu mei, proteinele pe care acesta le conține cresc sensibilitatea la insulină, scad nivelul glucozei sangvine și al trigliceridelor. Totodată, meiul a crescut nivelul colesterolului HDL.

Citește și: Motive importante să mâncați mei mai des!

Spre deosebire de grâu și porumb, meiul nu conține gluten. Are un indice glicemic mic. Este bogat în fibre, proteine, minerale esențiale, vitamine și antioxidanți. Conținutului de aminoacizi este bine echilibrat.

A fost studiat pentru rolul său preventiv în boli precum cancer, diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare și neurodegenerative.

Un studiu din India a arătat că pacienții cu diabet zaharat de tip 2 hrăniți cu mei timp de 3 luni au prezentat o îmbunătățire a controlului glicemic.

Mai mult decât atât, meiul a redus valoarea hemoglobinei glicozilate, glucoza a jeun, insulina, colesterolul total, trigliceridele și colesterolul LDL.

Toți aceștia sunt indicatori ai faptului că dieta cu mei are un impact pozitiv asupra pacienților cu diabet, dar și asupra sănătății cardiovasculare.

Să nu uităm că printre complicațiile diabetului se numără și bolile cardiovasculare.

Un studiu din 2010, realizat pe animale cu diabet zaharat de tip 2, a arătat că meiul poate reduce cataracta subcapsulară. Un alt efect benefic a fost echilibrarea colesterolului crescut și scăderea greutății corporale.

Cumpără de aici suplimente pentru diabet:
[wcepe_products ids=’12428, 9110, 9706, 11086′ button=’Cumpără aici’]

În ciuda tuturor acestor rezultate favorabile, este nevoie de mai multe studii pe oameni. Mai ales pentru dezvoltarea de produse care să poată fi folosite într-o dietă anti-diabet.

Sursă: Abdul Majid & Poornima Priyadarshini C, Millet derived bioactive peptides: A review on their functional properties and health benefits, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Published online: 05 Nov 2019: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2019.1686342?src=recsys

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.