Pâine fără gluten – din mei

Dacă nu puteți consuma pâine din făină de grâu sau alte cereale, încercați pâinea făcută din semințe, cum este pâinea din mei.

Are un gust bogat și este foarte hrănitoare și sățioasă.

Paine din mei - fara gluten

Paine din mei – fara gluten

Meiul – o cereală antică, cu efect alcalin

Meiul este o sămânță sau o pseudo-cereală, lipsită de gluten. Este considerat un aliment antic sau ancestral.

Are în compoziție minerale alcaline, precum calciu, fosfor, magneziu. Conține fier, cupru, acid folic, vitamine din grupul B, vitaminele C, E și K.

Se digeră ușor spre deosebire de cereale. Este bogat în fibre, care ajută la scăderea colesterolului rău și a tensiunii arteriale.

Pâinea fără gluten este tot mai căutată în zilele noastre. Nu doar cei care au intoleranță la proteinele din grâu optează pentru această alternativă, ci și cei care au o boală autoimună sau inflamatorie.

Glutenul este o moleculă care declanșează și agravează inflamația în corp. Un procent ridicat din populație nu tolerează bine glutenul.

Pâine din mei – rețetă

Ingrediente

  • 175 g de mei
  • 12 g de tărâțe de psyllium
  • 60 ml de apă
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură de oțet sau suc de lămâie
  • ½ linguriță de sare
  • opțional: 20 g de semințe (la alegere)
Paine mei

Paine mei

Mod de preparare

Puneți semințele de mei într-un bol. Turnați apă peste ele și spălați-le bine, de mai multe ori. Este important să le spălați în mai multe ape, pentru a înlătura gustul amărui. La final adăugați apă curată peste ele și lăsați-le la înmuiat peste noapte.

A doua zi, turnați-le într-o sită și clătiți-le bine, sub jet de apă. Și clătirea trebuie să se facă temeinic, de mai multe ori, din același motiv menționat mai sus.

Meiul hidratat și clătit se pune în vasul blenderului. Se adaugă apa și se mixează bine, până rezultă o compoziție fină. Cu cât mai fină e compoziția, cu atât mai bine va ieși pâinea.

Turnați compoziția într-un bol. Adăugați sarea, semințele și bicarbonatul stins cu oțet/lămâie. Amestecați bine cu telul. Eu am folosit semințe de susan.

Măcinați tărâțele de psyllium în râșnița electrică de cafea, într-o pudră cât mai fină (sfatul Nicoletei Lupu). Adăugați-le în compoziția de mei și amestecați energic cu o lingură de lemn.

Trebuie să vă mișcați repede, deoarece tărâțele se gelifiază rapid în contact cu apa și se pot forma cocoloașe.

Este important să amestecați repede și energic pentru a le distribui uniform și a obține un aluat omogen. Veți vedea că acesta se leagă treptat și se transformă într-o cocă.

Umeziți palmele cu apă și dați aluatului forma dorită. Puteți face o pâine rotundă, pătrată sau o franzelă.

Autoarea rețetei a făcut 3 bulci mici. Acestea pot fi tăiate și folosite la sandvișuri sau burgeri.

Eu am făcut o pâine rotundă pe care am copt-o la aparatul cu aer cald (air fryer/friteuză). Am așezat-o pe o hârtie de copt. Am crestat-o puțin deasupra și am presărat semințe de susan și mac.

Paine fara gluten - reteta din mei

Paine fara gluten – reteta din mei

Am lăsat pâinea la odihnit un sfert de oră, apoi am dat-o în friteuză la 180 de grade Celsius. Am lăsat-o jumătate de oră pe o parte, apoi am întors-o. Vă sfătuiesc să o tăiați puțin și pe partea aceasta, pentru a se coace uniform (există riscul să se umfle pe alocuri).

Am lăsat-o încă 20 de minute. Verificați dacă este făcută inserând o scobitoare în centru. Depinde de cuptorul / aparatul fiecăruia. Dacă observați că pâine se rumenește prea repede, dați temperatura mai mică.

Autoarea rețetei a copt bulcile făcute din acest aluat în cuptorul obișnuit, la 200 de grade Celsius, pentru 40 de minute.

Este important să lăsați pâinea la răcit complet înainte de a o tăia. În caz contrar va ieși umedă în interior. Cel mai bine este să așteptați până a doua zi.

Paine din mei reteta

Paine din mei reteta

Paine fara gluten din mei

Paine fara gluten din mei

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine fără gluten, făcute în casă:

Pâine fără gluten, din hrișcă și mere – dulce, sățioasă, super-sănătoasă!
Pâine din quinoa și ovăz – fără gluten, drojdie sau ulei
Pâine fără gluten – din hrișcă și ovăz
Pâine din mei 100% naturală – fără gluten, fără amidonuri

Surse articol:

1. Healthy Vegan Kitchen, Healthy vegan millet buns for breakfast: https://www.youtube.com/watch?v=rmHm0DZqaRw&ab_channel=HealthyVeganKitchen
2. Sachar, Millet benefits: an in-depth look at this GF ancient grain: https://www.schaer.com/en-us/a/millet-benefits

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.