Soia – indicată sau nu femeilor la menopauză?

Soia este un aliment extrem de controversat. Aceasta deoarece conține cantități mari de fitoestrogeni – compuși din plante care se comportă la fel ca hormonii estrogen din corpul uman.

În timp ce unii consideră acești compuși periculoși, alții le conferă un rol protector.

Soia indicata in menopauza: Xb100 – www.freepik.com

Principalii fitoestrogeni din soia sunt izoflavonele. Acestea au și rol de modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen.

Soia și bolile cardiovasculare

Potrivit unor surse, soia și suplimentele cu izoflavone ar putea fi folosite ca alternative la terapia cu hormoni utilizată în mod convențional.

Există dovezi care arată beneficii mai cu seamă în perioada de tranziție care are loc la menopauză.

Soia și produsele din soia ar putea reduce bolile de inimă ischemice. Iar mecanismele de acțiune sunt diverse. În primul rând, soia conține proteine care exercită un efect direct de scădere a nivelului de colesterol LDL.

Soia în sine are un conținut redus de grăsimi saturate. În schimb, conține atât acizi grași esențiali Omega-6 (acid linoleic), cât și Omega-3 (acid alfa-linoleic), care reduc inflamațiile și susțin sănătatea inimii.

În al doilea rând, izoflavonele pe care le conține îmbunătățesc funcția endotelială. Totodată, ar putea încetini progresia aterosclerozei subclinice deja instalate.

Administrate sub formă de suplimente, izoflavonele atenuează unele simptome provocate de menopauză, precum bufeurile. Există însă și studii care susțin că acești hormoni ar putea cauza pierdere de masă osoasă la femeile postmenopauzale, precum și studii care au obținut rezultate contradictorii.

Citește și: SOIA combate pierderea de MASĂ OSOASĂ la femei mai eficient decât medicamentele convenționale (studiu)

Soia și cancerul de sân

Cel mai controversat subiect este cel legat de cancerul mamar. Nu există încă un consens la acest capitol.

Unele studii indică faptul că soia ar putea reduce riscul de cancer la sân doar dacă este consumat în perioada copilăriei și/sau a adolescenței. Alte surse atrag atenția că soia ar putea fi dăunătoare la femeile care au deja cancer de sân.

O analiză realizată pe 9,514 femei care au supraviețuit cancerului mamar a arătat în schimb că un consum ridicat de soia după diagnostic a fost asociat cu o reducere de 25% a riscului de recidivare a tumorilor. Participantele au fost monotorizate timp de 7 ani.

Dacă ar fi să tragem o linie și să cumulăm dovezile din studiile clinice și epidemiologice, am înclina mai mult spre includerea produselor din soia în dietă. Acestea ar putea duce unele beneficii femeilor aflate în perioada de postmenopauză.

Citește și: Plante medicinale care reduc simptomele de menopauză – prof. Ovidiu Bojor

Este însă important să consumați soia nemodificată genetic (să scrie acest lucru pe ambalajul produsului). 

Sursă: Mark Messina, Soy foods, isoflavones, and the health of postmenopausal women, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 100, Issue suppl_1, July 2014, Pages 423S–430S: https://academic.oup.com/ajcn/article/100/suppl_1/423S/4576564

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.