Nu puneți suc de lămâie în ceai!

Alimentele care conțin vitamina C par să fi fost create doar pentru a fi consumate crude. Această vitamină este solubilă în apă și totodată foarte sensibilă la lumină, la căldură și la aer.

Acest lucru înseamnă că vitamina C din alimente poate fi distrusă prin preparare, fierbere sau depozitare.

O mare greșeală pe care o facem cu toții este că punem sucul de lămâie în ceaiul fierbinte. Până să apuce să ajungă în corp, vitamina C din sucul de lămâie este diluată de apă și distrusă de fierbințeala apei.

Nu puneti suc de lamaie in ceai: Freepik – www.freepik.com

Astfel, ceaiul pe care îl consumăm va avea doar o mică parte din beneficiile pe care ni le-ar putea oferi vitamina C din sucul de lămâie.

Nutriționistul Mihaela Bilic mărturisește că un farmacist respectabil a atenționat-o că nu este bine să pună felii de lămâie sau suc de lămâie în ceai, nici măcar când acesta este cald.

„Atenție, mi-a spus domnul farmacist, la peste 60 de grade, acidul ascorbic se transformă în ascorbați și își pierde efectul benefic antioxidant”.

Or, 60 de grade Celsius înseamnă doar încălzire, nu fierbere. Fără îndoială, sucul de lămâie ar trebui consumat în stare proaspătă, imediat ce l-am stors. Îl putem adăuga fără probleme în apă rece (limonadă), în salate sau în alte preparate reci.

Același lucru este valabil și cu restul alimentelor bogate în vitamina C. Pe cât ne stă în putință, să încercăm să le mâncăm crude. Dacă fierbem broccoli într-o oală cu apă și păstrăm doar leguma, ea nu va mai avea nici o urmă de vitamina C, deoarece vitamina C a plecat odată cu apa pe care am aruncat-o în chiuvetă.

Un experiment realizat de cercetătorii nigerieni a arătat că durata fierberii influențează cantitatea de vitamina C rămasă în alimentul gătit. Aceștia au fiert în apă diferite legume bogate în vitamina C, precum ardei gras, mazăre, spanac, dovleac și morcovi.

Citește și:

Cum să-ți prepari o doză naturală de vitamina C, din 3 legume (rețetă)

În stare crudă, ardeii grași aveau un conținut de 15,39 mg de vitamina C, iar după o fierbere de 5 minute, mai aveau 13,58 mg de vitamina C.

După 15 minute de fiert aveau 9,96 mg de vitamina C, iar după 30 de minute, mai aveau doar 5,43 mg de vitamina C. Temperatura a rămas constantă – 60 de grade Celsius.

Autorii studiului au concluzionat că pentru păstrarea vitaminei C, legumele trebuie fierte la foc mic, într-o cantitate mică de apă și pe durate scurte de timp.

Frigerea și călirea legumelor în ulei sau în vase antiaderente nu afectează conținutul de vitamine hidrosolubile. Cu toate acestea, prepararea termică, de orice tip, poate distruge alți nutrienți.

Ardeii grași pot fi opăriți – această metodă ajută la înmuierea legumelor și la retenția unor concentrații mai mari de nutrienți. Totodată, fierberea la aburi înmoaie legumele fără ca acestea să aibă un contact direct cu apa și astfel să piardă din vitamina C.

Dr. Mihaela Bilic recomandă, mai ales celor care au imunitatea scăzută, să ia suplimente cu vitamina C, în doze minime de 0,5 g pe zi.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘3807, 9937, 10050′ button=’Cumpără aici’]

Vitamina C funcționează ca un antioxidant în corp. Ajută la formarea colagenului, la sinteza norepinefrinei (noradrenalină), la descompunerea colesterolului și sintetizarea bilei, la absorbția, metabolizarea și utilizarea nutrienților (ex. calciu, fier, acid folic) și la vindecarea rănilor.

Citește și:

Cum să-ți prepari o doză naturală de vitamina C, din 3 legume (rețetă)

Vitamina C se găsește în fructele citrice, în fructele de pădure, în cătină, măceșe, kiwi, căpșuni, ardeii grași roșii sau verzi, broccoli, pepenele galben, tomate, avocado, mazăre, spanac și pătrunjel. 

Surse:

1. LivOn Labs, Does Heat Destroy Vitamin C? How to Preserve Vitamin Content in Foods, LivOn: https://blog.livonlabs.com/vitamins-and-nutrients/vitamin-c/keep-food-vitamin-c-rich-cooking-tips/

2. Mihaela Bilic: https://www.facebook.com/mihaela.bilic/posts/2501888113200144?__tn__=K-R

3. Beth Israel Lahey Health, Health Library, Vitamin C (Ascorbic Acid): https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=14069

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.