ULEIUL de MĂSLINE – leac biblic contra bolilor CARDIOVASCULARE, HEPATICE și BILIARE (utilizări)

Uleiul de măsline este folosit în scop alimentar și terapeutic încă de pe vremea civilizațiilor antice. De altfel, este unul din cele mai importante alimente biblice.

Astăzi, este considerat un ingredient valoros în toate dietele sănătoase, dar mai cu seamă în dieta mediteraneeană.

Uleiul de măsline extra virgin autentic conține compuși cu proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, demonstrate în numeroase studii. A fost asociat cu rate mai mici de boli cardiovasculare, metabolice (diabet și obezitate), canceroase și inflamatorii, depresie și multe alte afecțiunii.

Înlocuirea altor uleiuri și grăsimi cu ulei de măsline poate îmbunătăți semnificativ calitatea dietei și starea noastră de sănătate. Astfel se explică de ce populațiile care consumă mult ulei de măsline au o speranță de viață mai mare și o incidență redusă de cancer și alte boli cronice.

Majoritatea beneficiilor sale se datorează conținutului bogat în acizi grași mononesaturați, dar și în vitamine antioxidante.

Acești compuși sunt esențiali pentru sănătatea vaselor de sânge și a pereților arterelor, pentru imunitate și îmbătrânirea sănătoasă a organismului.

Uleiul de măsline are proprietăți laxative, colagoge, anti-colesteroleice, anti-glicemiante, anti-anemice, anti-infecțioase, decongestionante la nivelul ficatului, anti-rahitice și emoliente externe și interne.

______________________________________________________________________________________________________

Indicații terapeutice:

– afecțiuni cardiovasculare
– boli de ficat
– insuficiență hepatică
– litiază biliară și renală
– dischinezie biliară
– intoxicații cu ciuperci otrăvitoare
– catar gastro-intestinal
– rahitism
– anemie
– paradontoză, gingivită
– laringită
– tuberucloză (infecții cu bacilul Koch)
– cancer de colon (prevenire)
– hipertensiune arterială (prevenire)
– ateroscleroză (prevenire)
– diabet zaharat (prevenire)
– gută

__________________________________________________________________________________________________________

Utilizări practice

• Pentru combaterea colesterolului

Uleiul de măsline previne creșterea colesterolului LDL și ajută la reducerea depozitelor de grăsime de pe vasele de sânge. Se administrează câte 2 linguri de ulei pe zi, pe stomacul gol, într-o cură de 2 luni.

• Pentru prevenirea hipertensiunii arteriale

Se iau câte 2 linguri de ulei de măsline seara, înainte de culcare.

• Pentru detoxifierea ficatului și bilei

Se amestecă 1 lingură de ulei de măsline cu puțin suc de lămâie și se consumă dimineața, pe stomacul gol. Se stă apoi întins pe partea dreaptă, 20-30 de minute.

Acest remediu este util în crizele de dischinezie biliară, în ficat gras, pietre la bilă și rinichi, gastrite și ulcere, și pentru îmbunătățirea funcției ficatului, a bilei și a intestinelor.

• Pentru constipație

Se iau 2-3 linguri de ulei de măsline seara, înainte de culcare. Ajută la calmarea spasmelor digestive și inducerea unui efect laxativ.

• Pentru viermi intestinali

Se iau câte 20-40 ml de ulei de măsline pe stomacul gol.

• Pentru dureri reumatice, entorse, nevrite

Se zdrobesc cățeii de la o căpățână de usturoi și se pun la macerat în 200 ml de ulei de măsline. Se lasă 2-3 zile, apoi se strecoară. Se masează locurile dureroase.

• Pentru gingivită și paradontoză

Se prepară un ceai de cimbru în care se adaugă 10-15 picături de tinctură de propolis. Se clătește gura cu ceaiul răcit și apoi se masează gingiile cu ulei de măsline. Tratamentul se face de 2-3 ori pe zi.

• Pentru abcese, eczeme, furuncule, piele crăpată, răni 

Se amestecă ulei de măsline în părți egale cu suc de lămâie sau glicerină și se masează zona afectată. Sau se zdrobesc câteva măsline și se aplică local ca o cataplasmă.

• Pentru arsuri

Se bate un albuș de ou și se amestecă apoi cu puțin ulei de măsline. Se unge pielea afectată de arsuri. Reduce durerile și accelerează procesul de vindecare.

• Pentru ulcere cutanate și varicoase

Se amestecă 1 litru de ulei de măsline cu 500 ml de vin alb. În acest amestec se pun 500 g de flori proaspete de sunătoare și se fierb la bain-marie până se evaporă alcoolul. Se aplică pe zonele afectate sub formă de cataplasme.

• Pentru anemie și rahitism la copii

Se face un masaj total al corpului cu ulei de măsline după baie.

• Pentru mătreață și căderea excesivă a părului

Se masează scalpul cu ulei de măsline cald în fiecare seară, timp de 10 minute, apoi se acoperă capul și se stă până dimineața. A doua zi se aplică direct șampon pe păr, după care se adaugă apă și se spală. Dacă veți adăuga apă direct pe păr, uleiul va rămâne în păr.

• Pentru ten uscat și iritat

Se amestecă puțin ulei de măsline cu tărâțe de grâu (sau mălai) și amidon și se masează pielea feței.

Folosiți doar un ulei de calitate. Aproape 70% din uleiul de măsline care se vinde astăzi în magazinele din întreaga lume este falsificat. Conține apă și alte uleiuri.

__________________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Dr. Axe, Olive Oil Benefits for Your Heart & Brain: https://draxe.com/olive-oil-benefits/

2. Farmacia Verde, Binefacerile uleiului de măsline: http://www.farmacia-verde.ro/2009/10/26/binefacerile-uleiului-de-masline/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.