Frunzele de PĂPĂDIE – un vindecător puternic pentru organism

Păpădia face parte din familia Asteraceae, care conține mii de genuri și specii. Este înrudită cu alte plante medicinale cunoscute, precum floarea-soarelui, cicoarea, coada-șoricelului.

Despre puterea curativă a frunzelor de păpădie scriu foarte mulți botaniști și fitoterapeuți. Ea ocupă un loc important în medicina naturistă și în alimentația sănătoasă a diferitelor popoare.

Frunze de Păpădie – Beneficii

O plantă foarte hrănitoare

Analizând conținutul nutrițional al frunzelor, descoperim că acestea conțin peste 500% din doza zilnică recomandată de vitamina K, importantă pentru întărirea oaselor și prevenirea bolii Alzheimer.

Sunt de asemenea o sursă excelentă de vitamina A. 100 de grame acoperă 305% din doza zilnică recomandată de vitamina A, un carotenoid antioxidant benefic pentru piele, membranele mucoase și vedere.

Păpădia conține și alți carotenoizi care protejează retina, precum luteina și combat cancerul pulmonar și bucal, precum luteină și criptoxantină.

Aceeași cantitate ne oferă 32% din doza necesară de vitamina C, 15% de calciu și 10% de fier, și cantități moderate de mangan, cupru, magneziu, fosfor și potasiu.

___________________________________________________________________________________________________

Primele referințe legate de utilizarea terapeutică a păpădiei datează din secolele 10-11, și aparțin medicilor din Orientul Mijlociu. Mai târziu, în secolul al 13-lea, celții foloseau frunzele și rădăcinile de păpădie pentru a obține preparate medicamentoase.

Efecte antioxidante și purificatoare

Dr. Mercola scrie despre păpădie că are efecte antioxidante. Scade concentrația de zahăr din sânge, ajută la curățarea și tratarea afecțiunilor ficatului (precum icter, ciroză). În medicina populară este folosită pentru purificarea sângelui, reglarea digestiei și prevenirea hemoroizilor și a calculilor biliari.

Datorită efectelor depurative, păpădia ajută și la curățarea pielii (eczeme, acnee). Efectele sale detoxifiante se datorează și conținutului bogat în fibreSunt indicate inclusiv persoanelor cu SIDA sau herpes, edeme și gută.

___________________________________________________________________________________________________

Rădăcina luptă cu cancerul

Și rădăcinile de păpădie au proprietăți curative deosebite. Acestea au demonstrat o acțiune toxică selectivă împotriva celulelor canceroase.

Studiile au arătat că ceaiul din rădăcină de păpădie induce apoptoza (moartea programată a celulelor) în leucemie, fără să afecteze celulele sănătoase ale corpului. Extractul de rădăcină de păpădie s-a dovedit util și în stoparea creșterii celulelor de melanom.

___________________________________________________________________________________________________

Cum se consumă frunzele de păpădie

Frunzele se pot folosi ca orice verdeață, în salate. Se bune doar frunzele tinere de păpădie. Acestea se spală, se tamponează cu un prosop pentru a absorbi excesul de apă și se păstrează în pungi de plastic într-un loc din frigider cu un nivel de umiditate redus.

Pentru a îndepărta gustul uneori acru al frunzelor, acestea se scufundă câteva în apă clocotită 20-30 de secunde.

Se pot folosi apoi la salate, supe, tocănițe, sandviciuri sau alte mâncăruri. Din frunze putem prepara de asemenea ceai.

___________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. SELF Nutrition Data, Dandelion greens, cooked, boiled, drained, with salt: http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2857/2

2. Mercola, What Are Dandelion Greens Good For? http://foodfacts.mercola.com/dandelion-greens.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.