Prăjitură răsturnată cu mere – rețetă simplă, elegantă

Este pe cât de delicioasă și atractivă ca aspect, pe atât de ușor de făcut în casă. Prăjitura răsturnată cu fructe face parte din rețetele vechi ale bucătăriei românești tradiționale. Ingredientele sunt cât se poate de banale și accesibile oricui.

Prăjitură Răsturnată cu Mere

Prăjitură Răsturnată cu Mere

Prăjitură răsturnată cu mere:  rețetă

Ingrediente

• 2 mere bine coapte (prune, pere, ananas, caise, sau alte fructe)
• 5 ouă mari
• 100 g de zahăr + 1 lingură de zahăr
• 100 g de făină
• 1 lingură de zahăr
• 1 linguriță de praf de copt
• 1 lămâie
• 1 linguriță de scorțișoară
• 2-3 picături de esență de vanilie
• 1 praf de sare

Preparare

Aceste ingrediente ajung numai bine pentru o tavă rotundă de 26 cm. (normală, fără pereți detașabili). Întrucât nu durează mult prepararea rețetei, mai întâi de toate aprindem cuptorul și în încingem la 180 de grade. Pregătim apoi forma de tort, ungând-o cu puțin unt.

Spălăm bine merele, și le lăsăm la uscat, apoi le tăiem felii mari. Vom folosi suficiente felii de mere cât să acopere forma. Peste ele se presară (uniform) zahărul (1 lingură) amestecat cu pudra de scorțișoară.

Dăm tava în cuptor circa un sfert de oră, iar între timp putem pregăti compoziția pentru blat. Ouăle nu trebuie să fie reci, de aceea se scot cu cel puțin 2 ore înainte de a ne apuca de prăjitură.

Într-un castron, amestecăm gălbenușurile cu zahărul (100 g), coaja rasă de la lămâie și esența de vanilie. Introducem mixerul și amestecăm până când obținem o spumă albă, cremoasă.

După ce spălăm ustensilele mixerului, într-un alt bol batem albușurile cu puțină sare, până când rezultă o spumă tare.

Amestecăm apoi cele două compoziții (de albuș și gălbenuș) cu mixerul, până când se omogenizează. Adăugăm apoi făina și praful de copt, și amestecăm ușor cu o lingură de lemn, pentru a nu strica spuma.

Scoatem tava din cuptor și turnăm această compoziție de blat peste mere. Uniformizăm cu o spatulă lată și introducem din nou la cuptor, încă 30-40 de minute, sau până când prăjitura devine aurie la culoare. Nu o scoatem din cuptor până când blatul nu trece testul scobitoarei.

Scoatem prăjitura din cuptor, și după ce s-a răcit, o răsturnăm cu atenție pe un platou rotund.

Dacă vreți o prăjitură și mai gustoasă, peste stratul de mere puteți întinde un strat de gem.

Prăjitură Răsturnată cu Prune

Prăjitură Răsturnată cu Smochine

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


8 comentarii

  1. mi se pare cam putina faina nu’?

  2. Prea multe oua mi se pare mie

  3. am s o incerc si u, mutumim!

  4. se poate face si cu smochineee ?

  5. trebuie sa o fac neaparat

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.