Vin tonic de ȚELINĂ – rețetă și utilizări terapeutice

Țelina este o rădăcină foarte puternică, cât ca aromă și miros, cât și ca remediu terapeutic. Rădăcina acestei plante are un conținut bogat de substanțe active, inclusiv antibiotice și antifungice.

Vin de Țelină Rețetă

Vin de Țelină Rețetă

Țelina, mai ales coaja – pe care de regulă o aruncăm atunci când curățăm rădăcina, conține foarte multe vitamine din complexul B, Vitamina A și Vitamina C, iar rădăcina conține potasiu, fosfor, magneziu, fier și calciu. Toate aceste substanțe au un efect benefic și protector asupra sistemului nervos, imunitar și endocrin.

Țelina este recomandată mai ales în alimentația copiilor (deoarece ajută la dezvoltarea lor armonioasă), a bărbaților (deoarece crește potența și ajută la tratarea disfuncțiilor sexuale), dar și a adolescenților cu tulburări de creștere.

Rețete de vin de țelină

În Roma antică, rădăcina și semințele de țelină erau folosite la prepararea unei băuturi alcoolice menite să sporească tăria organismului, potența și fertilitatea. Vinul de țelină se poate prepara din rădăcină, din semințe (din amândouă), sau din semințe.

Vin din rădăcină de țelină

• 1 rădăcină de țelină
• 1 litru de vin alb natural
• 4 linguri de miere

Rădăcina de țelină se spală bine cu o periuță și puțin oțet de mere (nu se curăță de coajă). Se rade pe răzătoarea mică și se pune într-un borcan de sticlă. Se adaugă miere și se amestecă, apoi se toarnă. Se omogenizează și se pune capacul. Se lasă la macerat vreme de 2 zile la temperatura camerei.

Vin din rădăcină și semințe de țelină

• 2 rădăcini de țelină
• 5 lingurițe de semințe de țelină
• 1 litru de vin alb
• 100 g de miere

Rădăcinile de țelină se spală bine, se toacă mărunt și se pun într-un borcan de sticlă, împreună cu semințele pisate, mierea și vinul. Se amestecă și se pune capacul. Se lasă 5 zile la macerat, apoi se strecoară.

Vin din frunze și tulpini de țelină

• 2 mâini de frunze de țelină
• 1 litru de vin
• 1 linguriță de scorțișoară
• 300 g de miere

Frunzele și tulpinile de țelină se spală bine și se toacă mărunt. Se pun într-un borcan de sticlă la macerat cu vinul și scorțișoara, timp de o săptămână. După acest interval, vinul se strecoară și se adaugă mierea. Se pune capacul și se agită recipientul până când mierea se topește. Se trage în sticle.

Administrare

Se consumă câte 1 păhărel (30-50 ml), de 2 ori pe zi, înainte de masă. Cura cu vin de țelină se face pe o perioadă de 2 săptămâni.

Indicații terapeutice

Vinul de țelină are efecte tonice psihice și fizice, diuretice și afrodiziace. Este recomandat în următoarele cazuri:

– Surmenaj psihic
– Stres
– Depresie
– Oboseală
– Lipsă de apetit
– Răgușeală
– Frigiditate
– Impotență
– Dereglări menstruale
– Amenoree

Contraindicații

Vinul de țelină nu este recomandat persoanelor care au interdicție la alcool sau la miere, cum sunt diabeticii sau copiii sub 2 ani.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.