SIROP de CĂTINĂ și PROPOLIS făcut în casă – un medicament natural puternic

Siropul de cătină și propolis este unul din cele mai eficiente remedii pentru întărirea imunității și fortificarea întregului organism. De ce să-l cumpărați din magazine, când îl puteți prepara acasă, doar din ingrediente naturale, fără îndulcitori sintetici și conservați?

Siropul de cătină cu miere și propolis acționează ca un adevărat vaccin împotriva gripei. Are proprietăți tonice generale, energizante, imunostimulatoare, antioxidante, antiinflamatoare și anticancerigene.

Pe lângă faptul că ajută la creșterea imunității și protejarea organismului de răceli, acest medicament natural este folositor și în anemie, astenie, colesterol și trigliceride mari, probleme cu circulația sângelui, hipertensiune arterială, depresie, nevroză, afecțiuni gastrointestinale, afecțiuni respiratorii, hepatite și alte boli de ficat, gută și reumatism.

Sirop de cătină și propolis – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de cătină
• 100 g de propolis deshidratat
• 800 g de miere

Preparare

Partea cea mai anevoioasă a acestui sirop este curățarea fructelor de cătină. Acestea se întind pe masa curată, și se aleg cele bune de cele strivite sau stricate. Se îndepărtează de asemenea impuritățile și se scot codițele, pe cât posibil.

Se pun apoi într-o cratiță sau într-un lighean și se spală cu apă rece. Se scurg printr-o sită mare și lasă să se zvânte bine pe prosoape, pe o masă în balcon.

Boabele de cătină uscate se pun în robotul de bucătărie (cu lama S) și se mixează la viteză mare câteva secunde, până devin pastă.

Se toarnă apoi pasta într-o strecurătoare fină de plastic, așezată deasupra unui vas mare, pentru a separa sucul de coji și semințe. Apăsați pasta cu o lingură și presați bine și cojile, pentru a extrage tot sucul.

Sau puteți folosi un storcător electric. Din 2 kg de cătină proaspătă se obține 1 litru de suc.

Nu aruncați cojile și semințele de cătină rămase după filtrare. Le puteți usca în cuptor sau cu ajutorul unui deshidator (dacă aveți în casă), pentru a le măcina ulterior prin râșnița de cafea sub formă de pulbere. Pulberea de cătină se poate adăuga în diferite preparate, smoothieu-uri, prăjituri etc.

În sucul de cătină rezultat se adaugă apoi mierea de albine și se amestecă energic, până la omogenizare. Se adaugă și propolisul și se amestecă. Acoperiți vasul și așteptați jumătate de oră, pentru ca acesta să se dizolve bine.

Mai amestecați odată, apoi turnați siropul în sticle curate și sterilizate. Închideți-le ermetic. După 14 zile de macerare, siropul va fi gata de consumat. Trebuie să agitați sticlele în fiecare zi.

Depozitați siropul în cămară sau chiar în frigider. Se poate lua câte 1 linguriță, de mai multe ori pe zi.

Dacă nu găsi propolis deshidratat, puteți folosi sirop de propolis. Siropul se obține astfel: se pune 1 linguriță de propolis mărunțit la fiert cu 1 cană (250 ml) de apă, și se lasă până când lichidul este redus la jumătate. Se strecoară și se adaugă 2 linguri de miere.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.