Siropul de CĂTINĂ – rețetă și indicații terapeutice
Siropul de cătină este unul din cei mai puternici biostimulatori şi energizanţi. Acţionează ca un depurativ pentru curăţarea organismului de substanţe toxice, ca un diuretic, fiind recomandat în bolile renale, ca un bactericid împotriva infecţiilor pielii şi ca un cicatrizant asupra plăgilor, arsurilor şi a altor boli de piele.
Sirop de cătină: rețetă
Siropul de cătină este un leac uşor şi plăcut de administrat, care pătrunde până la nivelul ţesuturilor pentru a le hrăni, regenera, revigora şi menţine sănătoase.
Ingrediente
• 2 kg fructe proaspete de cătină
• 1 kg miere de albine
Preparare
Pentru prepararea siropului de cătină se folosesc doar recipiente şi ustensile din plastic, porţelan, lemn sau sticlă. Se culeg fructele de pe crenguţe, se spală bine şi se lasă la uscat – Se pun în blender sau robot şi se pasează bine – Se strecoară printr-o sită fină (sau tifon) – Lichidul obţinut prin filtrare se amestecă cu mierea – Se toarnă în sticulţe închise ermetic şi se păstrează la frigider – Siropul de cătină se agită din când în când – Termen de valabilitate: 2-3 luni
Administrare
Se iau câte 3-4 linguriţe de sirop de cătină pe zi, diluate în puţină apă sau ceai. Doza este ideală atât pentru adulţi, cât şi pentru copii.S e poate administra în asociere cu capsule de cătină cu extract de fructe de cǎtinǎ albǎ. Siropul de cătină se poate dilua cu apă minerală şi mai multă miere, ca băutură răcoritoare de vară (recomandată mai ales pentru copii). Se poate de asemenea combina cu alte siropuri: de afine, de zmeură, de morcov sau de varză.
→ Beneficii si indicații terapeutice
Siropul de cătină se bea pentru întărirea imunităţii şi creşterea rezistenţei la efort. La nivelul sistemului nervos, siropul de cătină poate avea efecte sedative şi neurotonice, vindecând cele mai severe insomnii, depresii, nevroze anxioase sau stări cronice de epuizare şi lipsă de concentrare sau dificultate de memorare.
Anti-stres, anti–depresiv, antioxidant
Fructele de cătină conţin o doză mare de serotonină, un hormon care stimulează circulaţia sângelui la nivelul cerebral, reglează glucoza în sânge şi combate apariţia tumorilor sau a bacteriilor, prin stimularea leucocitelor. Serotonina îmbunătăţeşte odihna şi somnul, şi ţine sub control micţiunea nocturnă.
Antiinflamator şi calmant
Proprietăţile antiinflamatorii ale siropului de cătină ajută în bolile aparatului respirator, afecţiuni tumorale ale tubului digestiv, hepatice, intestinale, reumatice, boli ale sângelui, parazitoze, prostată.
Anti-îmbătrânire şi cicatrizant
Cătina produce prostaglandine, substanţe cu rol în prevenirea îmbătrânirii şi ridării pielii. Are efecte regeneratoare puternice asupra tenului, reglând permeabilitatea celulelor epidermice. Este recomandat în varice şi numeroase afecţiuni cutanate.
O linguriţă de sirop de cătină dimineaţa pe stomacul gol face minuni:
• Susține şi îmbunătățeşte nivelul de energie
• Menţine sănătatea celulară în organele majore și la nivelul epidermei
• Stimuleazǎ metabolismul bazal, reglează greutatea corporală şi combate obezitatea
• Îmbunătățeşte funcţia cardiovasculară
• Reduce intenstitatea durerilor articulare şi calmează inflamaţiile
• Creşte secreţia laptelui la femei
• Vindecă acnee rozacee, piele uscată, eczemele şi varicele
• Regenerează rădăcină părului şi combate căderea părului
• Acţionează ca adjuvant în chimioterapia cancerului
Contraindicații
Siropul de cătină nu este recomandat celor care suferă de diabet zaharat.
CHIAR ASTAZI AM FOST SA VAD IN CE STADIU ESTE CATINA …EU O CULEG DUPA CE CADE PRIMA BRUMA .AM GASIT GHERGHINE(PADUCEL),MURE,POROAMBE SI MACESE, DAR SI PE ELE LE MAI ASTEPT PUTIN SA AIBE MAXIMUL DE PRINCIPII ACTIVE IN ELE(MACESE) .
e fantastic de benefic.consum si eu.
Cred că e foarte bun,dar dacă se păstrează la frigider 2-3 luni cum se mai consumă vara ?
E extraordinar pt intarirea sistemului imunitar !!! Probat 🙂
Ce tip de miere se foloseste? Multumesc.
Polifloră, dar nu contează.