Cum se face SIROPUL de ZMEURĂ cu MIERE, la rece – o delicatesă de sezon care previne și tămăduiește multe boli

Fructele de pădure se bucură de o mare atenție din parte cercetătorilor, datorită conținutului lor bogat în antioxidanți.

Dintre acestea, zmeura este preferată pentru efectele sale benefice asupra sănătății care sunt oferite într-o formă dulce și plăcută la gust.

Sirop de Zmeură cu Miere, la Rece

Zmeura este energizantă, antioxidantă, detoxifiantă și întineritoare. Compoziția sa bioactivă este impresionantă. Fuctele de zmeură conțin cantități mari de fibre și antioxidanți: polifenoli – antocianini, acid elagic – tanin, quercetină, acid galic, ciandină, pelargonidină, catechine, kaempferol și acid salicilic.

Studiile științifice au arătat că acești compuși antioxidanți joacă un rol important în tratamentul bolilor neurodegenerative, cancerului, inflamațiilor și îmbătrânirii.

Zmeura proaspătă conține doze bune de vitamina C, un antioxidant care crește rezistența organismului la infecții, combate inflamațiile și daunele radicalilor liberi.

În zmeură găsim mulți alți compuși care luptă împotriva îmbătrânirii și îmbolnăvirii organismului: vitamina A, vitamina E, luteină, zeaxantină și beta-caroten.

Din zmeură se extrage xilitolul, un înlocuitor al zahărului sărac în calorii și cu un indice glicemic scăzut, util pentru diabetici.

Nu trebuie să omitem nici conținutul de minerale – potasiu, magneziu, cupru, fier și mangan, nici de vitaminele din complexul B.

Consumul de zmeură a fost asociat cu un risc mai mic de boli metabolice cronice, cardiovasculare, canceroase și neurologice.

_____________________________________________________________________________________________________

Un mod extraordinar de a ne bucura de beneficiile zmeurei este prepararea unui sirop cu miere, la rece. Găsiți mai jos 3 variante de rețete din care puteți alege.

Siropul de zmeură crud păstrează proprietățile intacte ale fructelor, în timp ce mierea îi sporește calitățile nutriționale și farmacologice.

Fitoterapeutul Constantin Milică spune că siropul de zmeură are rezultate bune în afecțiunile gastrointestinale, pulmonare și cardiovasculare.

Siropul preparat cu miere reface corzile vocale și ajută la tratarea afecțiunilor respiratorii.

_____________________________________________________________________________________________________

Indicații terapeutice

– conjunctivită
– astenie
– tuse, bronșită, amigdalite recurente
– sensibilitate la răgușeală
– predispoziție la răceli
– gripă, febră
– diaree rebelă, arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal
– tulburări de tranzit
– boli de inimă cu dureri
– cistită, pielonefrită
– dismenoree
– metroragie
– eczeme, răni, pustule, erupții

Siropurile naturale, diluate cu apă plată sau minerală (în proporție de 1:3) pot fi o alternativă mult mai sănătoasă pentru sucurile din comerț bogate în zahăr și E-uri nocive.

_____________________________________________________________________________________________________

Sirop de zmeură cu miere la rece

Siropul de zmeură poate fi preparat din fructe proaspete sau congelate (acestea trebuie lăsate să se dezghețe complet înainte de a le folosi la rețetă).

Ingrediente

• 1 kg de zmeură sau 500 ml de suc de zmeură
• 500 g de miere

Preparare

Alegeți zmeura, spălați-o de 2-3 ori, fără să zdrobiți fructele. Lăsați-le să se scurgă bine într-o sită.

Se trec apoi prin storcător, sau se pun într-o strecurătoare cu găuri mari și se pasează cu dosul unei linguri de lemn, colectând cât mai mult suc, care la final se strecoară printr-o sită fină. Sucul nu trebuie să aibă sâmburi.

Măsurați cantitatea de suc obținută și adăugați o cantitate egală de miere.

Amestecați sucul cu mierea în blender (în cantități egale) și mixați până la omogenizare. Se păstrează în sticle dezinfectate cu alcool, la frigider sau într-o cămară răcoroasă.

Dacă vreți ca siropul să aibă un termen mai mare de valabilitate, folosiți 1,5 kg de miere la 500 ml de suc.

_____________________________________________________________________________________________________

Sirop de zmeură cu miere – varianta 2

Ingrediente

• 500 g de zmeură
• 300 g de miere
• ½ lămâie
• 200 ml de apă

Preparare

Fructele de zmeură spălate se amestecă într-o cratiță cu mierea de albine, apa și zeama stoarsă de la lămâie. Se acoperă și se lasă 1 zi la macerat în frigider. Se strecoară și se păstrează în sticle, la frigider.

_____________________________________________________________________________________________________

Sirop de zmeură cu zahăr brut și miere

Ingrediente

• 550 g de zmeură
• 300 g de miere
• 150 g de zahăr brut
• 1 lămâie zemoasă
• 650 ml de apă

Preparare

Spălați fructele și puneți-le într-o cratiță. Adăugați peste este zahărul și amestecați. Acoperiți vasul și lăsați zmeura la macerat circa o oră.

Turnați apoi maceratul în blender și adăugați 2 căni de apă. Mixați până la omogenizare. Strecurați sucul printr-o sită fină sau printr-o pânză de tifon și adăugați restul de apă – 150 ml.

Amestecați și lăsați la macerat încă 10 minute, apoi strecurați-l din nou.

Sucul rezultat se amestecă apoi în blender cu mierea de albine și sucul de lămâie proaspăt stors. Mixați până la dizolvarea și incorporarea completă a mierii.

Se păstrează în sticle închise ermetic, la frigider. Acest sirop rezistă cel mult o săptămână.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Nutrition and You, Raspberry nutrition facts: http://www.nutrition-and-you.com/raspberry.html

2. Burton-Freeman BM., Sandhu AK., Edirisinghe I., Red Raspberries and Their Bioactive Polyphenols: Cardiometabolic and Neuronal Health Links, Adv Nutr. 2016 Jan: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26773014

3. Prof. Univ. Constantin Milică, Siropul de zmeură, elixirul cardiacilor, Ziarul Lumina: http://ziarullumina.ro/siropul-de-zmeura-elixirul-cardiacilor-66261.html

4. Mariana Borloveanu, Zmeura energizează și întinerește, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Editura Lumea Credinței, 2014, pp. 193-194

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.