Kasha rusească – o rețetă simplă din hrișcă
Kasha este o rețetă rusească, pe bază de cereale (hrișcă sau fulgi de ovăz), asemănătoare pilafului. Este o mâncare tradițională foarte populară, și un mod simplu de a găti hrișca.
Kasha este de fapt numele boabelor de hrișcă rumenite, care se prepară sub forma unei fierturi, de nelipsit de pe masa rușilor.
La fel ca în cazul orezului, trebuie să respectăm niște reguli referitoare la cantitățile de hrișcă și apă folosite, pentru ca bobul să iasă pufos și întreg, și să ne ferim de aspectul de terci.
Cuprins
Kasha rusească – rețetă
Ingrediente
• 1 cană de hrișcă
• 2 ¼ căni de apă clocotită
Preparare
Boabele de hrișcă se spală bine, apoi se lasă la uscat. Se pune într-un ceaun sau într-o tigaie încinsă, și se rumenește cu atenție câteva minute.
Între timp, se pune apa la fiert cu puțină sare. Se poate adăuga și 1 lingură de ulei. Când apa clocotește, se adaugă boabele de hrișcă rumenite.
Se lasă la fiert 10 minute, la foc tare, apoi se pune capacul și se dă focul la mic. Se lasă să fiarbă până când nu mai are aproape deloc apă.
Se ia vasul de pe foc, și se învelește cu un prosop gros, apoi cu o pătură. Se lasă 2 ore, apoi se poate consuma. Se servește de obicei cu unt. Unele rețete adaugă și ceapă călită, la ca pilaf, sau ciuperci.
Se poate servi și la micul-dejun, cu stafide, miez de nucă, alune, fistic etc.
Hrișca, un aliment foarte sănătos
Hrișca nu este tocmai o cereală, ci o sămânță. Indiferent cum o numim, este foarte sănătoasă. Este de altfel considerată un aliment energetic.
Conține minerale în cantități mari (magneziu, fier, seleniu, fosfor, mangan, cupru, zinc), vitamine din grupul B, multe fibre, proteine de calitate, 8 aminoacizi esențiali și flavonoide.
Hrișca este recomandată în mod special vârstnicilor, persoanelor cu colesterol mare, hipertensiune arterială, ateroscleroză, diabet sau probleme de circulație.
Consumul de hrișcă reduce riscul de formare a pietrelor la bilă și a bolilor cardiovasculare la femeile aflate în perioada de după menopauză.