SIROP și DULCEAȚĂ de PĂTRUNJEL – rețete + indicații terapeutice

Pătrunjelul este o plantă foarte hrănitoare pentru corpul uman, și binefăcătoare sănătății noastre. Conține calciu, fosfor, potasiu, magneziu și sodiu, vitamina C (mai mult decât lămâia și măceșele), provitamina A, vitamine din complexul B, vitamina E și histamină.

Sirop și Dulceață de Pătrunjel Rețetă

Sirop și Dulceață de Pătrunjel Rețetă

Atât partea aeriană (frunzele și tijele), cât și rădăcina pot fi folosite în scop terapeutic, preparate sub formă de ceai, ulei, macerat, sau chiar dulceață. Leacurile cu pătrunjel ajută în mod deosebit la curățarea corpului de toxine, eliminarea retenției de apă din corp, creșterea imunității și rezistenței corpului la oboseală, anemie sau infecții, îmbunătățirea sănătății inimii și a digestiei. Este un remediu eficient pentru ficat.

Sirop sau miere de pătrunjel verde 

Ingrediente

• 1 kg de pătrunjel verde (frunze)
• 1 litru de apă
• 1 kg de zahăr brut
• 3-4 lămâi

Preparare

Părunjelul verde se spală cu atenție, apoi se pune într-un bol mare la înmuiat într-o soluție din oțet alb (1 parte) și apă (3 părți). Se adaugă și lămâile. Se lasă 20 de minute, apoi se spălă și se clătesc cu apă. Acest procedeu ajută la îndepărtarea pesticidelor.

Puneți frunzele de pătrunjel într-o oală cu apa, și lăsați-le să fiarbă circa 5-8 minute. Adăugați zahărul și lămâile tocate mărunt și lăsați totul să fiarbă până se leagă ca un sirop. Se mai poate adăuga o cană de apă. Veți obține un preparat asemănător unui sirop sau mierii de albine.

Dulceață din rădăcină de pătrunjel

Ingrediente

• 1 kg de rădăcină de pătrunjel tăiat rondele
• 500 ml de apă
• 2-3 lămâi

Preparare

Rădăcinile de pătrunjel se spală cu o periuță, apoi se lasă să stea 20 de minute într-o soluție din apă și oțet alb, precum cea prezentată la rețeta anterioară. Se adaugă în această apă și lămâile.

Tăiați apoi rădăcinile felii rotunde (rondele), sau cubulețe potrivite. Puneți bucățile de rădăcini într-o oală, și adăugați apa. Lăsați-le să fiarbă 30 de minute, la foc mic. Tăiați și lămâile (cu tot cu coajă) bucățele mici, și puneți-le în vasul cu pătrunjel. Lăsați totul să fiarbă încă jumătate de oră, sau până ajunge la consistența dorită.

Mod de administrare

În scop medicinal, se consumă câte 3-4 linguri, ca atare, diluate cu ceai din plante sau apă, sau adăugate în salate (ca dressing), băuturi (smoothieuri) sau alte preparate. Mierea de pătrunjel și dulceața din rădăcini ajută la întărirea imunității și tonifierea sistemului cardiovascular. Sunt de asemenea utile în bolile de ficat și rinichi, infecții, afecțiunile ginecologice (femei și bărbați – prostatită). Tratamentul se poate face pe o durată de 3-4 săptămâni, și se poate relua după o pauză de 10 zile.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.