Cum gătim urzicile – 4 reţete delicioase

Ne uităm la ele şi nu ne place cum arată. Le atingem şi ne înţeapă. Vrem să le mâncăm, dar recunoaştem că urzicile au un gust ciudat.

Cum să le venim de hac aşadar? Cu toţii suntem bine informaţi cu privire la calităţile terapeutice ale acestui tip de verdeaţă, dar nu prea ştim cum să o pregătim.

Cum gătim urzicile - 4 reţete delicioase

Cum gătim urzicile – 4 reţete delicioase

Mâncărurile cu urzici pot fi delicioase dacă printre ingredientele folosite adăugăm şi puţin usturoi, ceapă, lămâie sau hrean.

Ce beneficii au urzicile

Urzicile sunt printre cele mai sănătoase plante verzi care apar primăvara.

Consumate ca atare, sau sub formă de ceai, cresc rezistenţa organismului împotriva microbilor, infecţiilor şi bacteriilor.

Combat anemia, curăţă organismul de toxine, cicatrizează rănile şi întăresc firul de păr.

Urzicile nu trebuie fierte, ci doar opărite puțin. Altfel îşi pierd din vitamine şi minerale. 

Sunt delicioase sub formă de drob, chifteluţe sau ciorbă. Se pot găti şi cu maioneză şi usturoi, cu orez, cu ouă prăjite sau piure. Sunt gutsoase cu mămăliguţă caldă.

Drob cu urzici – rețetă

Ingrediente

• 300 g urzici
• 300 g bureţi
• 7 ouă
• 5 căţei de usturoi
• o ceaşcă de ulei
• sare şi piper după gust

Mod de preparare

• se spală urzicile bine şi se pun la fier în apă clocotită
• se taie ceapa solzişori şi se căleşte în ulei
• se adaugă bureţii şi urzicile scurse şi tocate bine
• se bat ouăle şi se adaugă în cratiţă
• se dă la cuptor
• drobul e gata când e rumen

Borş de urzici – rețetă

Ingrediente

• 500 g urzici
• 500 ml borş
• 200 g orez
• 1 litru apă
• un ardei gras
• o ceapă
• o lingură de ulei
• o lingură de făină
• sare după gust

Mod de preparare

• se spală urzicile de nisip şi se pun într-o oală cu apă clocotită cu sare
• se toacă ceapa şi se pune la călit în tigaie
• se stinge cu puţină supă de la urzici
• se pun ceapa în oala cu urzici
• se adaugă orezul şi ardeiul gras
• după ce fierb ingredientele se asezonează cu pătrunjel

Mâncare de urzici cu sos – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de urzici
• o căpăţână de usturoi
• 2 cepe
• o lingură de bulion

Mod de preparare

• se pune apă la fiert într-o oală mare
• se spală urzicile şi adaugă în apă pentru a fierbe 10 minute
• se strecoară într-un alt vas şi se opreşte o cană de suc de urzici
• urzicile fierte şi usturoiul se pasează prin robotul de bucătărie
• într-o tigaie, se căleşte ceapa în ulei cu o lingură de bulion
• se amestecă până se face un sos
• se toarnă sosul peste urzicile pasate la robot
• se adaugă şi cana cu suc de urzici
• se amestecă şi se condimentează

Salata verde cu urzici – rețetă

Cele mai sănătoase mâncăruri cu urzici sunt salatele de primăvară-vară, cu siguranţă. Se pot adăuga la un loc cu spanac, salată verde, ştevie, lămâie, oţet şi un strop de ulei de măsline.

Reţineţi că urzicile sunt gustoase dacă au fost tocate sau fierte bine!

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

  1. e adevarat! sint o nebunie!!

  2. Aport vitaminic ! Placerea este cand le culegem noi.. 🙂 si le pregatim tot noi 😉 Multumim de retete!

  3. Deja au aparut urzicile. Azi am mancat

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.