Urzica şi Proprietăţile Sale Miraculoase

O vedem crescând mai ales în şanţuri şi poieni, în grădini şi prin fâneţe şi ne înţeapă la atingere. Prin bătrâni, i se mai spune urzică mare, urzica de pădure sau urzică creaţă.

Specialiştii în nutriţie şi fitoterapie recunosc că această plantă este înzestrată de Dumnezeu cu numeroase daruri. Urzica este o plantă care face minuni în biochimie, tratând peste 70 de boli.

Urzica - proprietati

Urzica – proprietati

Urzica (Urtica Dioica) este o plantă modestă, preferând terenurile necultivate şi sălbatice. Este, cum s-ar zice, la îndemâna oricui doreşte să beneficieze de proprietăţile sale terapeutice.

Trebuie reţinut însă faptul că această plantă nu posedă pe tot parcursul anului substanţe active benefice pentru organismul uman. Se recomandă recoltarea urzicii doar în lunile mai şi iunie, pentru rezultate optime.

Proprietăţi urzica

Este cu precădere o plantă comestibilă, folosită ca leac în tratarea a multiple afecţiuni. Bunicii noştri ne-au transmis numeroase reţete pe bază de urzică vie.

Trebuie să spunem dintru început că urzica este o verdeaţă care colectează o gamă bogată de substanţe nutritive vitale pentru organismul nostru.

Amintim aici grupul de vitamine B12, B2, C, E şi K. Urzica conţine de asemenea provitamina A, acid formic şi galic, ulei gras, ulei esenţial, lecitină şi siliciu.

Uz intern urzica

La nivel general, urzica fortifică întregul organism, aducând un plus de energie în special pacienţilor care suferă de anemie sau imunitate scăzută. Pentru consumul intern, poate fi folosită ca infuzie, sirop sau pulbere.

O cură cu urzică verde poate aduce mult mai multe beneficii asupra corpului decât o cură de medicaţie clasică.

Urzica este adesea utilizată în prepararea de mâncăruri proaspete de tip bio. Suferinzii de anemie feriprivă sunt sfătuiţi să consume întreaga plantă în cadrul meselor.

Urzica are în componenţa ei o doză mare de fier care poate fi asimilată mult mai uşor decât suplimentele alimentare sintetice. Se poate încerca o cură de câte trei linguriţe de pulbere de rădăcină pe zi.

Urzica ajută la detoxifierea organismului şi combate infecţiile urinare. Este un remediu eficient în tratarea cistitei cronice şi alte boli de rinichi sau ficat.

Se poate administra sub formă de tinctură – o linguriţă de trei ori pe zi.

Pacienţii cu glicemia mare la nivelul sângelui pot consuma suc proaspăt de urzică (doua linguriţe pe zi, trei luni).

Ameliorează guta, produce insulină pentru iabetici şi portejează inima şi vasele de sânge. Consumaţi ceai de urzica pentru combateare tusei, virozelor respiratorii şi înmulţirea bacteriilor.

Uz extern urzica

Urzica poate fi folosită şi pentru uz extern, sub formă de tincturi sau unguente. În trecut, această plantă era folosită şi pentru obţinerea săpunului de casă.

Chiar şi astăzi mai poate fi găsit celebrul şampon de urzică.

Cu tinctură sau ceai de urzică poţi trata hemoroizii, ulcerele varicoase, cicatricile şi rănile provocate de arsuri.

Efecte adverse

Consumul excesiv de urzică poate duce la coagularea sângelui, sau poate provoca un dezechilibru electrolitic.

Este contraindicată femeilor însărcinate, pentru că favorizează contracţiile uterului. Nu este recomandată persoanelor care suferă de polipi, hipertensiune arterială, hemoragie uterină (fibrom), tromboflebită.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.