Pâine pufoasă de SECARĂ – rețetă bună pentru slăbit

Nevoia de a consuma câte mai multe alimente sănătoase, preparate în casă a devenit tot mai mare. Pâinea este principalul produs de pe masa noastră, și ea trebuie să fie în primul rând proaspătă și apoi sănătoasă.

Rețetă Pâine de Casă din Secară

Rețetă Pâine de Casă din Secară

Pâine de casă din secară – rețetă

Densă în nutrienți și cu o aromă mult mai bogată decât grâul, secara este un ingredient senzațional pentru o pâine de casă sănătoasă, hrănitoare și surprinzător de pufoasă. Partea cea mai atractivă pentru gospodine este că pâinea de secară poate ajuta la slăbit.

INGREDIENTE

• 250 g de făină de secară
• 250 g de făină albă
• 12 g de drojdie proaspătă
• 400 ml de apă
• 40 g de melasă (sau 1 lingură de zahăr brun)
• 1 lingură de sare
• semințe de chimion, susan sau anason (opțional)

PREPARARE

Într-un lighean mare se pune făina (ambele tipuri bine amestecate), semințele și sarea. Separat, se pune drojdia și melasa la dizolvat în apa caldă (nu fierbinte sau rece) sau zahărul brun. Se lasă la dospit 10 minute, până când drojdia devine spumoasă. Această compoziție se toarnă peste făina și semințele și se amestecă cu o lingură de lemn, cât să nu mai rămână porțiuni de făină uscată. Se acoperă cu un prosop și se lasă un sfert de oră în bucătărie.

După acest interval, aluatul se amestecă din nou cu o lingură de lemn și se lasă din nou 15 minute. Se mai amestecă o dată, apoi ligheanul se acoperă cu o folie și se dă la frigider peste noapte.

A doua zi, aluatul trebuie să fie bine crescut, și cu bule de aer la suprafață. Se pune pe masa de lucru, tapetată în prealabil cu făină. Secarea face pâinea lipicioasă, de aceea trebuie să folosiți mai multă făină. Se frământă bine cu mâinile și se modelează în forma dorită: rotundă sau ovală. Se pune apoi la crescut din nou într-un castron fix, rotund sau oval, tapetat cu făină, care să-i permită să crească în forma dorită. Se acoperă cu un prosop și se introduce într-o pungă. Se lasă la dospit încă o oră.

După acest timp, pâinea se răstoarnă direct în tava pregătită, tapetată cu hârtie de copt. Se crestează deasupra cu un cuțit, apoi se dă la cuptor, circa 30-35 de minute, sau până este suficient de coaptă.

2 comentarii

  1. prea mult de lucru ,reteta pentru pensionari.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.