Adio plăcinta cu foi! Prăjitură cu mere și iaurt, fără gluten, fără zahăr
Vă propun un desert cuceritor, greu de uitat! După ce-l veți face odată veți rămâne cu gândul la el mult timp și cu siguranță veți repeta experiența.
Este vorba despre o prăjitură cu mere și iaurt, care se prepară în câteva minute. Nu conține zahăr, ulei sau făină de grâu.
Este deopotrivă dietetică, sănătoasă și delicioasă! Poate fi considerată o alternativă mai ușoară la plăcinta cu mere și foi. În cazul nostru, foile sunt reprezentate de feliile subțiri de mere.
Prăjitură cu mere și iaurt – rețetă
Ingrediente
- 250 g de iaurt grecesc (sau iaurt fără zer)
- 2 ouă
- 2 mere mari
- 2 linguri de amidon (sau alt tip de făină)
- 1 linguriță de praf de copt (vi-l recomand pe acesta fără aluminiu)
- îndulcitor după gust: stevia, eritritol, green sugar
- 1 linguriță de esență (vanilie, portocale, lămâie, rom)
Mod de preparare
Pregătiți mai întâi compoziția pe care o veți turna peste mere. Spargeți ouăle într-un bol. Bateți-le bine cu telul până se fac spumă. Adăugați iaurtul, îndulcitorul și esența.
Incorporați la final amidonul și praful de copt. Compoziția trebuie să fie fină, ca cea de clătite.
Pregătiți tava în care veți coace prăjitura. Eu am folosit o tavă mică de chec / pâine. Tapetați-o cu hârtie de copt, inclusiv pe pereți.
Acum vă puteți ocupa de mere. Curățați-le de coajă, înlăturați cotoarele și tăiați-le felii cât mai subțiri. Eu am folosit aparatul de curățat legume, cu care am obținut felii foarte subțiri de mere.
Acum că aveți pregătite toate ingredientele, puteți monta prăjitura. Puneți un strat de felii de mere pe fundul tăvii. Adăugați câte 2-3 rânduri de felii una peste alta, pentru ca stratul să nu fie foarte subțire. Puneți apoi câteva linguri de compoziție, cât să acopere merele.
Adăugați un alt strat de felii de mere, apoi compoziție. Alternați astfel straturile până terminați compoziția. Eu am presărat și câțiva fulgi de cocos pe deasupra.
Dați tava în cuptorul cu microunde pentru 5 minute. Verificați dacă merele s-au înmuiat și dacă compoziția s-a închegat.
Poate fi nevoie de o perioadă mai lungă de coacere, în funcție de capacitatea cuptorului fiecăruia.
După ce scoateți tava din cuptor, lăsați prăjitura să se răcească, apoi dați-o în frigider. Trebuie să stea câteva ore (sau peste noapte) la rece ca să se închege bine și să își dezvolte aromele.
Se poate răsturna invers pe o farfurie. Se taie felii. Veți putea vedea în secțiune straturile de mere care arată foarte frumos.
Prăjitura este ca o budincă, foarte fină, delicată și cu o aromă plăcută de măr. Merele mele au fost dulci și zemoase, de aceea prăjitura a ieșit foarte bună.
Vă recomand să o încercați! S-ar putea să devină unul din deserturile voastre preferate. Mai ales că se face atât de simplu și rapid. Mai ales că nu are zahăr și gluten!
Note și sugestii
Eu am folosit lapte bătut făcut în casă, care a avut zer. De aceea a trebuit să pun mai mult amidon / făină pentru a închega compoziția.
Iaurtul grecesc este cel mai bun deoarece este cremos și nu are lichid. Acesta poate fi înlocuit cu smântână.
Eu am folosit o esență tip gel pentru cozonac de la Coseli, care conține un amestec de vanilie, portocale, lămâie și rom. Aceasta a dat prăjiturii un gust deosebit.
Am lăsat prăjitura în cuptorul cu microunde 10 minute, ca să fiu sigură că s-a copt bine.
Dacă nu aveți sau nu vreți să utilizați microundele, puteți coace prăjitura la air fryer sau în cuptorul aragazului, la 180 de grade, aproximativ 20 de minute.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de prăjituri cu mere și iaurt pe care le puteți încerca:
Prăjitură pufoasă din mere și iaurt – fără zahăr și făină de grâu
Mere, iaurt și ou – cum să faci un desert dietetic și sănătos, fără zahăr, făină sau ulei
Plăcintă cu mere fără gluten și zahăr
Sursă rețetă: Anappleaday, Bizcocho-pudding: https://www.instagram.com/p/Cxc8lQRoFjj/