Cele mai sănătoase gogoși din lume – fără zahăr și ulei!
Îmbunătățirea dietei înseamnă în mod automat îmbunătățirea sănătății și a stării de bine.
Acest lucru necesită timp și perseverență. Nu ne putem schimba dintr-o dată întregul regim alimentar. Însă putem începe de la fiecare masă, făcând-o mai sănătoasă.
Nici măcar nu trebuie să renunțăm la alimentele care mâncărurile care ne plac.
Soluția este să transformăm acele mâncăruri în versiuni cât mai naturale și sănătoase.
Cum să faci gogoși sănătoase
De pildă dacă vă plac gogoșile, nu trebuie să le excludeți complet din meniu.
Gogoșile care se vând pe stradă au mult zahăr, grăsimi și calorii. Chiar și cele făcute în casă sunt realizate din ingrediente similare.
Pe canalul „How to cook smarter” (Cum să gătești mai inteligent), am găsit o rețetă interesantă de gogoși de casă fără făină, fără zahăr și fără unt.
Conține ouă și iaurt.
Gogoșile se coc în cuptor, nu în tigaie, scăldate în ulei.
Este un mic-dejun sățios, un desert sau un pachețel sănătos.
Gogoși la cuptor, fără zahăr și ulei – rețetă
Ingrediente
- 200 g de fulgi de ovăz măcinați
- 160 g de iaurt natural
- 2 ouă
- 50 g de ulei de cocos
- 50 g de cacao
- 170 g de miere, sirop de agave sau sirop de arțar
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță de extract de vanilie
- ½ lingură de sare
Ingrediente pentru glazura de ciocolată
- ¼ cană de pudră de cacao
- ¼ cană de ulei de cocos
- 2 linguri de miere
Mod de preparare
Măcinați fulgii de ovăz prin râșnița electrică de cafea.
Puneți făina obținută într-un bol încăpător. Adăugați bicarbonatul de sodiu, cacaua și sarea. Omogenizați cu un tel.
Într-un vas separat, spargeți ouăle. Adăugați iaurtul, uleiul de cocos, mierea și vanilia. Mixați cu telul.
Turnați compoziția umedă în amestecul uscat de făină de ovăz.
Amestecați ușor, cu o paletă, până la omogenizare.
Dacă amestecați prea mult, gogoșile nu vor ieși pufoase.
Aveți nevoie de o tavă cu forme speciale pentru gogoși. Ungeți orificiile cu o pensulă înmuiată în ulei.
Transferați aluatul într-o pungă. Tăiați o bucată mai mare din vârf, și apăsați pe pungă pentru a elibera compoziția în formele respective. Este nevoie de un singur strat.
Dacă nu aveți o astfel de tavă, puteți face gogoșile într-o tavă obișnuită, sub forma unui cerc.
Introduceți tava în cuptorul încins la 180 de grade Celsius. Verificați-le cu o scobitoare după 8-10 minute.
Dacă sunt gata, scoateți tava din cuptor. După 5 minute, scoateți-le din forme și lăsați-le să se răcească complet.
Faceți acum glazura de ciocolată. Amestecați pudra de cacao cu uleiul de cocos și mierea într-un bol.
Înmuiați gogoșile în glazură, sau picurați-o pe deasupra lor.
Uleiul de cocos va face glazura să se solidifice.
O altă glazură potrivită pentru aceste gogoși este cea din unt de arahide.
Tot ce trebuie să faceți este să amestecați într-un bol ¼ cană de unt de arahide cu 2 linguri de ulei de cocos.
Rețete similare
Gogoși pufoase la cuptor, fără ulei – un răsfăț pentru cei la regim
Gogoşi greceşti cu miere şi scorţişoară – de post
Note
Uleiul de cocos se găsește acum și în magazinele alimentare. Există un ulei de cocos dezodorizat, fabricat special pentru gătit.
Mierea de albine poate fi înlocuită cu un sirop natural (agave, arțar) sau cu pastă de curmale.
Sursă articol: How to cook smarter, Oven Baked Chocolate Donuts: https://www.youtube.com/watch?v=1MY-XZoG_bE