Băutură caldă din mere fierte și mirodenii – cu efect laxativ și pectoral

Americanii prepară des această băutură aromată toamna, când merele sunt în sezon. Se numește „Mulled Apple Cider”, care înseamnă „cidru de mere fierte”.

Este o rețetă binevenită în perioada rece a anului, când organismul nostru simte nevoia de băuturi calde și hrănitoare.

Bautura din mere fierte, cu mirodenii

Bautura din mere fierte, cu mirodenii: Freepik.com

Băutură din mere fierte, cu mirodenii – rețetă

Ingrediente

  • 8 mere
  • 2 linguri de scorțișoară măcinată (sau 3 batoane întregi)
  • 1 linguriță de nucșoară măcinată
  • 1 lingură de semințe de coriandru
  • 1 linguriță de turmeric
  • 2 linguri de zahăr
  • apă

Mod de preparare

Spălați merele și curățați-le de coajă. Scoateți cotoarele și tăiați-le cubulețe, ca să fiarbă mai repede. Dacă merele sunt naturale, nu le mai decojiți.

Puneți merele tăiate într-o cratiță încăpătoare. Turnați apă cât să cuprindă fructele. Adăugați mirodeniile și amestecați.

Așezați vasul pe foc și aduceți la punctul de fierbere. Când începe să clocotească, reduceți temperatura și fierbeți merele timp de 1 oră și jumătate.

Când compoziția s-a răcorit, scoateți batoanele de scorțișoară.

Introduceți mixerul vertical și pasați merele până se fac piure.

Dacă ați folosi mere cu tot cu coajă, treceți piureul de mere printr-o sită. Veți obține o băutură mai subțire și mai fină, însă mai săracă în nutrienți.

Coaja conține de două ori mai multă vitamina C decât pulpa mărului și mult mai multe fibre, minerale și polifenoli (quercetină).

Băutura din mere fierte se servește caldă, în orice moment al zilei, dar mai ales dimineața și seara.

La fel ca siropurile din mere, cidrul de mere fierte are efecte laxative și pectorale.

Beneficii

Cu toții știm cât de sănătoase sunt merele. Un măr pe zi ține doctorul departe, zice un proverb internațional!

80-90% din compoziția merelor este constituită din apă. Aceste fructe conțin diverse săruri minerale și vitamine.

Atât merele crude, cât și cele fierte sunt benefice sănătății.

Academicianul Ovidiu Bojor citează acțiunea lor pozitivă asupra tractului digestiv, respirator și cardiovascular (tensiune și colesterol mărit)

Fibrele (pectina) din mere eliberate în timpul fierberii au diverse beneficii, în special pentru digestie și colon:

  • ajută la vindecarea căptușelii mucoasei intestinale
  • modulează bacteriile intestinale
  • absorb toxinele și bacteriile nocive din intestin și ajută la eliminarea lor din corp
  • reduc inflamațiile

Merele conține atât fibre solubile, cât și fibre insolubile.

Cele solubile măresc volumul scaunului și conținutul de apă, facilitând evacuarea. Totodată, ajută la reducerea nivelului de colesterol.

Fibrele insolubile susțin un tranzit regulat. De aceea este merele fierte pot fi un preparat util pentru prevenirea și ameliorarea constipației.

Băutura din mere fierte cu mirodenii poate înlocui sucurile din comerț care conțin mult zahăr, calorii și aditivi nocivi.

Surse articol:

1. Meghan Telpner, Fresh Mulled Apple Cider Recipe: https://www.meghantelpner.com/blog/fresh-mulled-apple-cider-recipe/
2. Fiona Lawson, Stewed apples for gut health, Health Path: https://healthpath.com/gut-health/stewed-apples-gut-health/
3. Susan Paretts, Nutrition of Cooked Apples, SF Gate: https://healthyeating.sfgate.com/nutrition-cooked-apples-1069.html
4. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Mărul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 46-47

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.