Plăcintă de post, cu varză și morcov – gustul copilăriei

Această plăcintă de post cu varză și morcov este pe cât de simplă pe atât de gustoasă.

Unora le poate aduce aminte de gustul copilăriei, când bunicii lor le făceau plăcinte cu varză sau cu cartofi, din aluat simplu de pâine.

Placinta de post, cu varza si morcov - gustul copilariei

Placinta de post, cu varza si morcov – gustul copilariei: Cookie-studio – freepik.com

Poate fi servită la micul-dejun, sau la cină. Chiar dacă nu conține ouă sau produse lactate, este sățioasă și hrănitoare, ideală pentru zilele de post.

Dacă nu vă place varza, puteți renunța la ea. Faceți umplutura doar din morcov, ceapă și ciuperci.

O altă variantă ar fi să înlocuiți varza cu spanac sau cu cartofi.

Citește și – Prasopita – plăcintă grecească din praz și brânză feta

Nu trebuie să vă sperie ideea de aluat făcut în casă. Chiar dacă este mai comod să cumpărați un aluat congelat, gata făcut, din magazine, acela are margarină, ulei de palmier și alte grăsimi saturate.

Dacă veți face aluatul în casă, aveți control deplin asupra ingredientelor folosite.

Ca să vă dați seama cât de ușor se prepară acest aluat, țineți cont că nu aveți nevoie nici măcar de drojdie!

Plăcintă-aperitiv cu varză și morcov – rețetă

Ingrediente pentru aluat

  • 400 g de făină
  • 100 ml de ulei
  • 100 ml de apă caldă
  • ½ linguriță de praf de copt
  • ½ linguriță de sare

Pentru umplutură:

  • 300 g de varză
  • 300 g de ciuperci fierte
  • 1 morcov potrivit
  • 1 ceapă medie
  • 2 linguri de ulei
  • sare, piper și mărar, după gust

Ingrediente pentru uns plăcinta:

  • ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 2 linguri de apă

Mod de preparare

Începeți cu umplutura de legume. Curățați ceapa și morcovul de coajă. Tăiați apoi ceapa solzișori, și dați morcovul e răzătoarea cu găuri mari.

Puneți 2 linguri de ulei la încins într-o tigaie. Căliți ceapa câteva minute, până devine aurie.

Adăugați morcovul ras și amestecați. Lăsați pe foc până se înmoaie.

Între timp, spălați și tăiați varza fideluță.

Adăugați-o peste celelalte legume din tigaie și sotați-o câteva minute.

Tăiați ciupercile cubulețe sau felii, și când varza s-a înmuiat, adăugați-le în tigaie.

Asezonați cu sare și piper. Lăsați ciupercile încă 2 minute pe foc.

În cazul în care folosiți ciuperci crude, puneți-le la călit înainte de a adăuga varza și lăsați-le până își elimină tot lichidul.

La final, puneți puțin mărar tocat mărunt, după gust. Amestecați și dați tigaia pe balcon la rece. Până faceți aluatul, umplutura trebuie să se răcească bine.

Citește și – “Plăcintă” de LEGUME – rețetă din Sfântul Munte Athos, fără aluat

Pentru aluat, puneți apa caldă într-un castron încăpător. Adăugați uleiul, praful de copt și sarea.

Incorporați treptat făina dată prin sită.

Amestecați cu lingura, apoi frământați aluatul cu mâinile, pe masă.

Trebuie să obțineți o cocă elastică și fină, care nu se lipește de mâini.

Puneți un prosop peste castronul cu aluat și lăsați-l să stea în repaus preț de 10 minute.

Luați apoi aluatul și împărțiți-l în 2 bile. O bilă trebuie să fie puțin mai mare decât cealaltă.

Ungeți o tavă rotundă cu ulei și așterneți în ea o hârtie de copt.

Puneți bila mai mare pe masa tapetată cu făină și dați-i o formă rotundă cu sucitorul.

Rulați foaia de aluat pe sucitor și transferați-o în tavă. Așezați bine aluatul cu mâinile. Asigurați-vă că acoperă și pereții tăvii pe un sfert.

Turnați umplutura de legume rece peste aluat și nivelați cu o paletă.

Întindeți apoi pe masă cealaltă bucată de aluat, mai mică, și dați-o o formă rotundă. Așezați-o deasupra umpluturii (folosindu-vă tot de sucitor), pentru a acoperi plăcinta.

Întindeți bine aluatul cu mâinile și lipiți foaia pe margini de marginile foii de dedesubt.

Înțepați foaia de aluat de deasupra cu furculița din loc în loc, pentru a nu se umfla. Altfel riscați să se crape.

Un secret pe care ni-l împărtășește autoarea acestei rețete este să ungeți plăcinta pe deasupra cu un amestec de apă și bicarbonat. Folosiți o pensulă. Astfel ea va dobândi o crustă frumoasă.

Puteți folosi această soluție de bicarbonat chiar și pentru pâine sau alte copturi de post.

Citește și – Plăcintă de dovleac și mere – o rețetă aromată de post

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Lăsați plăcinta 35 de minute, sau până se rumenește ușor la suprafață.

Se taie după ce se răcește complet.

Sursă articol: Rețete Ușoare.eu, Plăcintă rapidă de post: https://retete-usoare.eu/placinta-rapida-de-post-desi-consta-din-ingrediente-simple-gustul-ei-este-minunat/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.