Ciorbă de ciuperci – rețetă mănăstirească de post

Ce poate fi mai reconfortant și mai hrănitor într-o zi de post decât o ciorbă caldă de ciuperci?

Vă prezentăm o rețetă care se prepară în mănăstiri. Este foarte simplă, cu ingrediente simple, pe care le aveți probabil deja în frigider.

Ciorba de ciuperci de post

Ciorba de ciuperci de post: Stockkingfreepik.com

Ciorbă de ciuperci de post – rețetă

Puteți modifica această rețetă adăugând alte legume sau înlocuindu-le pe cele sugerate. De pildă, puteți folosi praz tăiat rondele și ceapă verde.

Ingrediente

  • ½ kg de ciuperci proaspete
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 2 ardei grași
  • 1 rădăcină de țelină
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 500 g de roșii
  • 1 legătură de pătrunjel verde
  • sare și ulei, după gust

Mod de preparare

Ceapa, țelina, pătrunjelul și morcovii se curăță de coajă și se spală. Ceapa se taie solzișori, iar țelina, pătrunjelul și morcovii se dau pe răzătoarea cu găuri mari.

Se pune puțin ulei la încins într-o cratiță mare. Se adaugă legumele pregătite mai sus și se călesc timp de 5 minute. Se adaugă apoi ardeii și ciupercile tăiate felii sau cubulețe.

Se mai lasă câteva minute la călit, apoi se umple cratița cu apă și se adaugă sare. Până când apa începe să fiarbă, se curăță roșiile de coajă și se pasează.

Se poate folosi pastă de roșii sau bulion în loc, însă într-o cantitate mai mică (doar câteva linguri).

Citește și – Ciupercile întăresc sistemul imunitar – dr. Mencinicopschi

Când ciorba a început să clocotească, se pun roșiile sau pasta de roșii și se lasă până când toate legume sunt fierte.

Dacă vreți ca ciorba să fie mai acră, adăugați puțin borș sau zeamă de lămâie.

La final se presară deasupra pătrunjelul verde tocat mărunt și se stinge focul. Se pune capacul și se mai lasă la infuzat câteva minute.

Ciorba de ciuperci se servește caldă.

Beneficiile consumului de ciuperci

Ciupercile sunt o sursă valoroasă de proteine, vitamine, minerale și antioxidanți.

Compușii antioxidanți sunt cei mai importanți, deoarece aceștia elimină radicalii liberi din corp și acțiunea lor distructivă asupra țesuturilor și celulelor.

Trei antioxidanți regăsiți în ciuperci sunt vitamina C, seleniul și colina.

Citește și – Supă-cremă de ciuperci, pentru un abdomen plat – dr. Laura Ene

National Cancer Institute susține că antioxidanții din ciuperci ne pot proteja de diferite tipuri de cancer, precum cancerul pulmonar, cancerul de sân și cancerul de prostată.

Ciupercile se numără printre puține surse alimentare de vitamina D.

Fibrele ajută la prevenirea diabetului de tip 2, contribuie la scăderea glucozei din sânge și eliminarea excesului de colesterol. În plus, alimentele bogate în fibre, precum ciupercile, mențin sațietatea mai mult timp.

Potasiul, vitamina C și fibrele susțin sănătatea sistemului cardiovascular.

Nu în ultimul rând, ciupercile conțin vitamine din grupul B, precum B1, B2, B3, B5 și B9. Aceste vitamine sunt necesare pentru energie, producția globulelor roșii și sănătatea creierului.

Colina este un tip de vitamină B care are efecte bune asupra memoriei și capacității de învățare.

Citește și – Chiftele cu fasole și ciuperci – la fel de gustoase ca cele din carne!

Surse articol:

1. Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 14, 10 februarie – 10 aprilie 2017, Ciorbă de ciuperci, Editura Lumea Credinței, București, p. 57
2. Megan Ware, Katherine Marengo, What is the nutritional value of mushrooms? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/278858

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.