Cremă de miere și cacao – desertul sănătății familiei tale!
√ Articol documentat
Am văzut de curând într-un magazin un borcănel cu cremă de miere și cacao și mi-a atras atenția. Energie pe pâine la micul-dejun!
Nu conținea aditivi, părea un desert natural și delicios. Însă era destul de scumpicel. M-am gândit că se poate face cu ușurință în casă, mai ales dacă avem un borcan cu miere de albine naturală.
Apoi am găsit o rețetă pe internet. Ingredientele nu sunt date în cantități exacte. Practic, tot ce trebuie să facem este să amestecăm puțină miere cu suficientă cacao pentru a obține o pastă cremoasă.
Cuprins
Cremă de miere și cacao – rețetă
Ingrediente
- 1 borcan de miere de albine
- 4-5 linguri de pudră de cacao
Mod de preparare
Este indicat să folosim un tip de miere dulce, precum mierea de salcâm ori mierea polifloră. Cu siguranță ar merge foarte bine la această rețetă și mierea de rapiță. Asta deoarece este mai cremoasă și mai vâscoasă.
Puneți mierea într-un bol și adăugați câte o lingură de cacao. Amestecați și continuați să incorporați cacao până ce compoziția capătă consistența dorită. Gustați să nu fie prea densă.
Omogenizați bine și transferați pasta într-un borcan de sticlă. Crema de miere și cacao se poate păstra în frigider sau la temperatura camerei, în bucătărie.
Citește și: Miere cu nuci – medicament întăritor pentru cei slăbiți, fără energie
Crema de miere cu cacao se poate consuma ca atare, câte 1 linguriță în fiecare dimineață.
Sau se poate întinde pe pâine, pe biscuiți sau pe crackers. O putem servi și pe lipii, adăugând bucăți de banane, mere sau alte fructe în interior.
De asemenea, o putem folosi la umplerea clătitelor sau ca glazură pentru diverse deserturi.
Este deosebit de gustoasă și în plus are numeroase beneficii pentru organism.
Cremă de miere cu cacao – beneficii
Cacao este energizantă și stimulentă. Este foarte bogată în antioxidanți, ceea ce înseamnă că protejează organismul împotriva daunelor radicalilor liberi.
Boabele de cacao sunt considerate una din principalele surse de compuși fenolici, având cel mai mare conținut de flavonoli dintre toate alimentele. Acești compuși sunt bioactivi, adică au un grad ridicat de absorbție în organism.
Citește și: Miere cu ulei de cătină la borcan – tonic natural pentru imunitate
Oamenii de știință au studiat recent capacitatea flavanolilor din cacao de a preveni boli cronice asociate cu inflamația, stresul oxidativ și tulburările metabolice.
Cacao și produsele din cacao, bogate în flavonoide, au beneficii la nivel cardiovascular. Totodată, ar putea îmbunătăți funcțiile cognitive. Flavanolii din cacao au prezentat efecte neuro-modulatoare și neuroprotectoare.
Acești compuși afectează direct și indirect funcțiile executive, atenția și memoria.
Investigațiile preliminare sugerează că antioxidanții din cacao îmbunătățesc cogniția, atenția, viteza de procesare și memoria de lucru.
Consumul de cacao poate ajuta la combaterea declinului cognitiv. A demonstrat un rol protector asupra performanței cognitive și funcției cardiovasculare atât la persoanele cu risc, cât și la cei sănătoși.
Studiile epidemiologie au asociat consumul regulat de pudră de cacao și/sau ciocolată neagră cu 50-70% cacao cu o scădere a tensiunii arteriale sistolice și diastolice. Mai mult, cacao îmbunătățește funcția endotelială.
Sugestii
În loc de cacao puteți folosi pudră de roșcove. Nu conține cafeină și este mai dulce la gust. Nutriționiștii recomandă pudra de roșcove mai cu seamă copiilor. Poate înlocui cu succes cacao în deserturi. Are un conținut ridicat de minerale (calciu, magneziu, fier).
Pudra de roșcove se găsește în magazine și sub numele de „carob” sau „karob”.
Puteți adăuga și alte ingrediente, mai cu seamă mirodenii, precum: scorțișoară, cuișoare, nucșoară măcinată, pulbere de ghimbir sau de anason.
De asemenea, se pot pune miez de nucă măcinat fin sau grosier, stafide, sau bucăți de alte fructe uscate: curmale, smochine, caise sau merișoare deshidratate. Ori se pot adăuga alte produse apicole, ca de pildă granule de polen crud, tinctură de propolis sau lăptișor de matcă.
O altă idee ar fi să adăugați semințe. Însă aveți grijă să nu faceți o cremă prea vârtoasă. Întâi puneți semințele, apoi completați cu cacao.
Citește și: Miere cu 4 tipuri de semințe, la borcan
Surse articol:
1. Valentina Socci, Daniela Tempesta, Giovambattista Desideri, Luigi De Gennaro, and Michele Ferrara, Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids, Frontiers in Nutrition. 2017; 4: 19: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5432604/
2. Maria Eugenia Jaramillo Flores, Cocoa Flavanols: Natural Agents with Attenuating Effects on Metabolic Syndrome Risk Factors, Nutrients. 2019 Apr; 11(4): 751: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6520706/
3. Oana Hâncu, Cremă de miere cu cacao, Stil de viață sănăto, Doxologia: https://doxologia.ro/crema-de-miere-cu-cacao