MIERE cu 4 tipuri de SEMINȚE, la borcan
Acest amestec ingenios de miere și semințe la borcan poate fi o gustare deosebit de hrănitoare și sănătoasă pentru cei mici și cei mari deopotrivă.
În ciuda dimensiunilor foarte mici, semințele au un profil nutrițional neașteptat de bogat. Conțin toate elementele necesare dezvoltării lor în fază finală în plante complexe.
Sunt în primul rând o sursă extraordinară de fibre – cu un rol important în menținerea sănătății cardiovasculare și digestive, și prevenirea cancerului.
Totodată, sunt bogate în grăsimi sănătoase (acizi grași mononesaturați și polinesaturați) – atât de importante pentru dieta actuală, bazată pe grăsimi procesate dăunătoare.
Conțin numeroase vitamine și antioxidanți. Consumate ca parte a dietei zilnice, semințele pot ajuta la reducerea nivelurilor de tensiune arterială, colesterol și glucoză.
_______________________________
Miere cu semințe la borcan – rețetă
Ingrediente
• semințe de floarea-soarelui
• semințe de susan
• semințe de dovleac
• semințe de cânepă (mac, in sau chia)
• miere cât cuprindePreparare
Umpleți un borcan de sticlă de 800 de grame cu cele patru tipuri de semințe, pe trei sferturi. Turnați peste ele mierea de albine și amestecați până la omogenizare cu o lingură de lemn.
Dacă mai este nevoie, mai adăugați semințe.
Trebuie să rezulte o pastă cleioasă. Dacă vreți ca acest preparat să fie mai lichid, folosiți mai puține semințe și mai multă miere.
Mierea trebuie să fie lichidă și naturală. Cel mai bun sortiment este mierea polifloră, însă puteți folosi orice tip de miere aveți în casă (de salcâm, de tei).
Puteți adăuga și alte ingrediente în acest amestec, precum miez de nucă zdrobit, migdale sau alune zdrobite, sau diverse mirodenii: scorțișoară, nucșoară, ghimbir, busuioc, mentă etc.
28 g de semințe de floarea-soarelui conțin:
• 5,8 g de proteine
• 2,4 g de fibre
• 6,4 g de Omega-6
• 47% din DZR de vitamina E
• 27% din DZR de mangan
• 23% din DZR de magneziu
Semințe de floarea-soarelui au fost asociate cu reducerea inflamațiilor și implicit a riscului de boli cardiovasculare.
Un studiu realizat pe femei a arătat că 30 g de semințe de floarea-soarelui sau migdale pe zi, timp de 3 săptămâni, a redus colesterolul și trigliceridele.
28 g de semințe de dovleac ne oferă:
• 7 g de proteine
• 1,7 g de fibre
• 6 g de Omega-6
• 42% din DZR de mangan
• 37% din DZR de magneziu
• 33% din DZR de fosfor
• fitosteroli (asociați cu scăderea colesterolului sanguin)
Un studiu observațional amplu a arătat că semințele de dovleac și semințele de floarea-soarelui reduc riscul cancerului de sân.
Datorită faptului că reduc cantitatea de calciu din urină, semințele de dovleac scad riscul de formare a pietrelor la vezică.
Alte studii au arătat că uleiul de semințe de dovleac îmbunătățește simptomele de prostată, afecțiuni urinare și menopauză, reduce tensiunea arterială.
28 g de semințe de susan conțin:
• 3,3 g de fibre
• 5 g de proteine
• 6 g de Omega-6
• 57% din DZR de cupru
• 34% din DZR de mangan
• 25% din DZR de magneziu
Semințele de susan reduc colesterolul, inflamația, stresul oxidativ și simptomele de artrită și osteoartrită, precum și daunele musculare la atleți.
Semințele de in trebuie consumate doar după ce au fost măcinate, pentru a putea absorbi fibrele și alți nutrienți regăsiți în învelișul tare.
28 g de semințe de in ne oferă:
• 7,8 g de fibre
• 5,2 g de proteine
• 6,5 g de Omega-3 (în special alfa-linoleic)
• 1,7 g de Omega-6
• mangan (35% din DZR)
• vitamina B1 (31% din DZR)
• magneziu (28% din DZR)
• polifenoli
• lignani (asociați cu prevenirea cancerului de sân și a cancerului de prostată)
_________________________
Sursă: Healthline, 6 Super Healthy Seeds You Should Eat: https://www.healthline.com/nutrition/6-healthiest-seeds