Ciorbă de varză – bogată în probiotice și antioxidanți

Varza este atât de gustoasă și versatilă încât o putem include în numeroase rețete, de la salate de crudități până la supe, ciorbe acre și sarmale.

Cele mai multe beneficii le obținem atunci când o consumăm crudă. Pe următoarele locuri în topul celor mai sănătoase metode de preparare se află murarea, fierberea la aburi și coacerea în cuptor.

Ciorba de varza: www.delish.com

Ce beneficii are varza?

O porție de varză conține:

– 22 de calorii
vitamina C (54% din doza zilnică recomandată)
vitamina K (85% din DZR)
acid folic (10% din DZR)
mangan (7% din DZR)
calciu și potasiu (4% din DZR)

În varză se găsesc 4 antioxidanți puternici:

  • Colină – această vitamină are efecte bune asupra memoriei și a inflamațiilor
  • Luteină – previne degenerescența maculară, protejează retina și cristalinul de luminile ultraviolete
  • Beta-caroten – protejează vederea și plămânii de efectele fumatului
  • Quercetină – are efecte antialergice și antibacteriene

Antocianinii și sulforafanul sunt alți doi compuși cu efecte antioxidante care combat inflamațiile, bolile cardiovasculare și cancerul.

Citește și:

Varza, un medicament „bun la toate” – dr. Ovidiu Bojor 

Sulforafanul reduce nivelul de inflamații din corp și încetinește procesul de deteriorare a cartilajului de la nivelul încheieturilor. Varza acționează și extern. Împachetările cu frunze de varză atenuează inflamația la persoanele cu osteoartrită la genunchi.

Varza roșie este în mod deosebit bogată în antocianini. Acești antioxidanți scad colesterolul și tensiunea arterială și reduc totodată riscul de infarct miocardic la femeile tinere și de vârstă medie.

Varza murată este o sursă excelentă de bacterii bune (probiotice) și fibre solubile și insolubile. Stimulează sănătatea tractului digestiv, previne constipația și cancerul de colon

Ciorbă de varză – rețetă

Ingrediente

• 1 varză acră
• 2 cartofi
• 1 rădăcină de păstârnac
• 1 morcov
• 1 ceapă
• 2 roșii
• 500 ml de borș crud sau zeamă de varză (moare)
• 1 lingură de ulei
• 1 linguriță de cimbru

Mod de preparare

Dacă folosiți varză murată, lăsați-o în apă de cu seară, pentru a elimina din gustul sărat intens. Spălați-o și tăiați-o fin.

Puneți uleiul și ceapa la călit într-o cratiță încăpătoare. Adăugați apoi morcovul și păstârnacul curățate și date pe răzătoarea cu găuri mari.

După câteva minute se adaugă varza și cartofii tăiați în prealabil cubulețe. Adăugați suficientă apă cât să iasă o ciorbă nici prea groasă, nici prea lichidă.

Citește și:

Ciorbă acră de VARZĂ cu efect DETOXIFIANT

Lăsați ciorba de varză la fiert. Când este aproape gata, se adaugă roșiile curățate de coajă și tăiate cubulețe și borșul crud sau zeama de varză. Se mai lasă încă 1-2 minute să clocotească, apoi se stinge focul.

Surse:

1. Ravi Teja Tadimalla, Heather M. Duquette-Wolf, What Are The Research-Based Benefits Of Cabbage? Style Craze: https://www.stylecraze.com/articles/amazing-benefits-of-cabbages/#gref

2. Unica, Retete de Colectie, Ciorba de varza: https://retete.unica.ro/recipes/ciorba-de-varza/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.