DOVLECEI umpluți cu TON – rețetă + beneficii

Dacă vă plac ardeii umpluți și obișnuiți să preparați acest fel de mâncare când aveți ocazia, cu siguranță veți fi curioși să încercați și această rețetă.

În loc de ardei, veți folosi dovlecei. Iar în locul compoziției clasice, cu carne, veți folosi ton. Alegeți alt pește dacă nu vă place tonul, sau înlocuiți-l cu carne dacă nu agreați sub nicio formă gustul de pește.

Dovlecei umpluti cu ton

Ce beneficii au dovleceii

Consumul de dovlecei ne poate aduce o mulțime de beneficii. În primul rând, sunt foarte săraci în calorii și bogați în apă. Acest lucru înseamnă că sunt o legumă dietetică, potrivită pentru curele de slăbire.

În dovlecei găsim magneziu, zinc, Omega-3 și vitamine din complexul B, nutrienți care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la combaterea diabetului prin faptul că ajută corpul să folosească mai bine insulina. Acest efect anti-diabet se datorează conținutului de fibre polizaharide (pectină).

Citește și MUSACA de VINETE, DOVLECEI și MOZZARELLA – rețetă pentru diabetici

Dovlecelul este un aliment antiinflamator foarte bun, datorită conținutului de beta-caroten, zeaxantină, polizaharidele menționate mai sus și de acizi grași Omega-3.

Manganul, vitamina C și acidul folic din dovlecei susține sănătatea sistemului cardiovascular. Antioxidanții din clasa carotenoidelor (luteină, zeaxantină și beta-caroten) sunt extrem de importanți pentru ochi și vedere, deoarece pot preveni cataracta și degenerescența maculară asociată cu vârsta.

Alte beneficii ale consumului de dovlecei: îmbunătățirea digestiei, scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, încetinirea semnelor de îmbătrânire a organismului, întărirea oaselor și a dinților, îmbunătățirea sarcinii și a sănătății bebelușului, stimularea sistemului imunitar.

Dovlecei umpluți cu ton – rețetă

Ingrediente

• 8 dovlecei medii
• 50 g de ton (din conservă)
• 1 cană mică de orez
• 1 morcov
• 1 ceapă
• 2 roșii
• 2-3 linguri de bulion
• 6 linguri de ulei
• 1 lingură de pătrunjel tocat
• 1 lingură de mărar tocat
• câteva frunze de țelină tocate
• 4-5 linguri de smântână sau iaurt
• sare și piper, după gust

Preparare

Curățați dovleceii de coajă, dacă sunt din comerț și nu aveți siguranță că nu au fost tratați cu pesticide și chimice. Dacă sunt de la țară, nu-i mai decojiți, ci spălați-i bine. Îndepărtați codițele și tăiați-i în jumătate pe lungime.

Scobiți interiorul cu o linguriță și scoateți semințele și puțin din miez. Dovleceii trebuie să aibă o scobitură suficient de adâncă încât să poată fi umpluți. Peretele rămas nu trebuie să fie nici prea subțire.

Dați morcovul pe răzătoare, iar ceapa tăiați-o mărunt. Puneți-le la călit într-o cratiță (sau tigaie înaltă) cu 3 linguri de ulei. Adăugați apoi tonul scurs și mărunțit cât mai fin, orezul umflat, bulionul, frunzele de țelină tocate mărunt, sare și piper, după gust. Se lasă circa 5 minute la undit, amestecând des.

Citește și BUDINCĂ de DOVLECEI și BRÂNZĂ

Lăsați compoziția să se răcească. Între timp, pregătiți o cratiță încăpătoare. Așezați pe fund crenguțe de mărar și frunze de tei (dacă aveți).

Umpleți toate jumătățile de dovlecei cu compoziția de orez, ton și legume. Așezați-le în cratiță cu partea scobită în sus. Deasupra se acoperă cu rondele sau felii de roșii proaspete. Se pune în cratiță apă cât să acopere dovleceii, după care se pune cratița pe foc.

Se lasă 20 de minute să fiarbă, apoi se mai pune bulion sau roșii tocate. Se mai lasă încă un sfert de oră. După ce stingeți focul, presărați deasupra dovleceilor pătrunjelul tocat mărunt.

Dovleceii umpluți cu ton se pot servi cu smântână sau un iaurt mai slab, dacă sunteți la dietă.

Surse:

1. Jen Reviews, 17 Science-Backed Health Benefits of Zucchini (+3 Zucchini Recipes), Custom Kinetics: http://customkinetics.com/17-science-backed-health-benefits-zucchini-3-zucchini-recipes/
2. Tudor Osiac, Dovlecei umpluți cu ton, Sănătate cu Mâncăruri de la Mănăstiri din Muntele Athos și din România, Editura Evanghelismos, București, 2014, p. 102

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.