FASOLE bătută cu TAHINI (pastă de susan) – rețetă + beneficii

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Fasolea bătută este o mâncare tradițională românească, întâlnită în toate zonele din țară, sub diverse denumiri.

Ceea ce este hummus-ul pentru arabi este fasolea bătută pentru români. Se prepară mai ales în perioadele de post, datorită faptului că este o mâncare consistentă.

Pastă de năut

 

Un studiu publicat în anul 2016 în jurnalul Food & Nutrition Research a arătat că mesele bazate pe surse de proteine vegetale, precum fasolea și mazărea, sunt mai sățioase decât mesele bazate pe surse de proteine animale (carne de vițel și porc).

Studiul a fost realizat pe 43 de bărbați tineri, cu greutate normală. Consumul de proteine din leguminoase a redus apetitul, foamea și consumul ulterior de alimente. Totodată, a crescut sațietatea, comparativ cu consumul de proteine din carne.

Deși leguminoasele conțin mai puțin proteine decât carnea, s-au dovedit la fel de sățioase și gustoase ca mesele bogate în proteine din carne.

Un alt avantaj al consumului de fasole, evidențiat într-un studiu publicat recent (2018) în jurnalul Cancer Medicine, este acela de scădere a riscului de cancer.

Cercetătorii au demonstrat că fibrele din fasole și alte alimente bogate în fibre precum cerealele integrale pot reduce riscul de cancer mamar triplu negativ (o formă rară, agresivă de cancer la sân).

Fasole bătută cu tahini – rețetă

Pentru a-i da rețetei tradiționale un specific ușor arăbesc, puteți adăuga puțin tahini (pastă de susan).

Ingrediente

• 300 g de fasole fiartă și scursă
• 1 ceapă albă sau verde
• 1 lingură de pastă de susan (tahini)
• 2 linguri de ulei de măsline
• ½ linguriță de chimion
• sare, piper, boabe de muștar
• pătrunjel verde

Preparare

Fierbeți fasolea în mod obișnuit. Sau puteți folosi fasole din conservă (roșie, neagră, etc). Curățați și tăiați ceapa rondele și tocați pătrunjelul mărunt.

Scurgeți boabele de fasole și puneți trei sferturi din cantitate în robot/blender. Adăugați pasta de susan, uleiul de măsline, ceapa, pătrunjelul, semințele de chimion, sarea și piperul.

Mixați câteva secunde, până rezultă o compoziție fină, omogenă. Gustați de sare și condimente. Dacă simțiți nevoia de un gust mai picant, puteți adăuga usturoi zdrobit sau pastă de ardei iute.

Transferați fasolea bătută într-un bol și incorporați și boabele de fasole întregi rămase. Amestecați ușor și decorați cu pătrunjel și boabe de muștar.

Surse bibliografice:

1. Kristensen MD, Bendsen NT, Christensen SM, Astrup A, Raben A, „Meals based on vegetable protein sources (beans and peas) are more satiating than meals based on animal protein sources (veal and pork) – a randomized cross-over meal test study”, articol publicat în Jurnalul Food & Nutrition Research. 2016 Oct 19;60:32634, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27765144
2. Sangaramoorthy M, Koo J, John EM, Intake of bean fiber, beans, and grains and reduced risk of hormone receptor-negative breast cancer: the San Francisco Bay Area Breast Cancer Study, articol publicat în Jurnalul Cancer Medicine. 2018 May;7(5):2131-2144, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29573201
3. Rețeta Video, Fasole Batuta (Frecata): https://www.reteta-video.ro/retete/fasole-batuta-frecata.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.