Rugăciunile Bisericii ajută la mântuirea celor care au murit fără pocăință

Rugăciunea adevărată, profundă și completă este aceea care îi cuprinde pe toți cei dragi în ea. Nu ne rugăm doar pentru noi înșine, ci și pentru cei apropiați ai noștri.

Și iarăși, nu ne rugăm doar pentru cei vii, ci și pentru cei care nu mai sunt printe noi.

Rugaciunile Bisericii ajuta la mantuirea celor care au murit fara pocainta

Rugaciunile Bisericii ajuta la mantuirea celor care au murit fara pocainta: Freepik.com

Sfinții ajunseseră la o zdrobire a inimii așa de mare încât nu sufereau să facă rugăciune doar pentru trebuințele lor.

Se rugau cu durere pentru întreaga lume. Sfântul Siluan Athonitul și Sfântul Paisie Aghioritul sunt câteva exemple de sfinți recenți care au practicat această rugăciune jertfelnică pentru lume.

Rugăciunile lor îi includeau și pe cei necunoscuți. Sfântul Paisie chiar a scris o rugăciune pentru lume, în care îi pomenteșe la modul general pe toți cei aflați în diverse necazuri și greutăți.

Sfântul Siluan se ruga de asemenea foarte mult pentru cei morți, pentru cei care se chinuiesc în iad, dar și pentru cei nenăscuți. Cine știe câți dintre noi nu am fost ajutați de rugăciunile sfinților?

Rugăciunea pentru cei adormiți este foarte prețioasă și are mare trecere la Dumnezeu. Ea arată dragostea noastră și dorința fierbinte ca cei adormiți să se mântuiască.

Cei adormiți nu mai au trebuință de nimic din viața aceasta, ci doar de mântuire, de odihnă.

Rugăciunile noastre zilnice trebuie să includă și rugăciuni pentru cei adormiți, știuți și neștiuți. Este o datorie de suflet să ne rugăm pentru cei care s-au mutat din această viață.

Pe lângă rugăciunile noastre proprii, trebuie să cerem și ajutorul Bisericii pentru cei adormiți.

Părintele Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria spunea că rugăciunile Bisericii îi pot ajuta pe aceia care au murit fără pocăință.

Nemărginita bunătate a lui Dumnezeu, precum și rugăciunile Bisericii și Jertfa Euharistică sunt de ajuns și pentru mântuirea cleor ce nu și-au făcut în viața aceasta canonul pocăinței, dar au murit totuși în dreapta credință”.

Nu toți oamenii au răgazul necesar să ne căim pentru păcatele făcute și să ne îndreptăm viața. Unii mor fără să apuce să se spovedească, să se elibereze de patimi, să facă fapte bune sau să sporească în virtuți.

Însă rugăciunile Bisericii, slujbele de pomenire pentru cei adormiți și ofrandele pe care le oferim în numele lor îi pot ajuta foarte mult.

Cuviosul Efrem Katunakiotul spunea că rugăciunea are putere să scoată chiar și un suflet din iad. Cu atât mai mult pomenirea celor adormiți la Proscomidie, unde preotul scoate părticele pentru suflete lor și le spală de păcate în potirul Euharistiei.

Rugăciunea unuia pentru altul prețuiește foarte mult, de aceea găsim acest îndemn în Sfânta Scriptură, mai cu seamă la Sfinții Apostoli.

Citește și

Cât de mare este puterea rugăciunilor pentru cei adormiți – îi slobozește din legături
Rugăciunea pentru cei adormiți este actul suprem de milostenie
Ce semnificație au PARASTASELE pe care le facem pentru cei adormiți

Sursă articol: Arhimandritul Ilie Cleopa, Ne mântuim rugându-ne unii pentru alții, Doxologia: https://doxologia.ro/ne-mantuim-rugandu-ne-unii-pentru-altii

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.