O rugăciune scurtă puternică pe care să o spui în fiecare zi

Această rugăciune scurtă și puternică a fost alcătuită de Cuviosul Isaia Pustnicul, care a trăit în secolele IV-V.

Se numește „rugă monologică (scurtă)” și este o rugăciune de cerere.

Rugaciune scurta puternica pe care sa o spui in fiecare zi

Rugaciune scurta puternica pe care sa o spui in fiecare zi

Cuviosul Isaia Pustnicul rostea aceste cuvinte când era luptat de ispite și vrăjmaș și dorea să primească ajutor și har de la Dumnezeu: „Fii mie ajutor, Doamne, că eu, neputinciosul, nu pot îndura războiul acesta”.

Vedem în această rugăciune scurtă așezarea duhovnicească corectă a celui care se roagă. Este vorba despre smerenie, care trebuie să fie la temelia rugăciunii și a vieții noastre creștinești.

Inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi, spune Proorocul David în psalmul 50. El a cunoscut păcatul, dar și puterea pocăinței și a iertării pe care o dă Dumnezeu.

De aceea spune că Dumnezeu nu-Și întoarce fața Sa cea sfântă de la cei care se pocăiesc pentru păcate și se roagă cu umilință.

Atunci când suntem împresurați de necazuri sau de ispite – fie de la oameni, fie de la propriile noastre patimi sau de la diavoli – trebuie să alergăm la rugăciune.

Părintele Isaia Pustnicul ne arată un model de rugăciune scurtă, pe care o putem folosi în acest scop. Este ușor de rostit în orice moment al zilei. O putem chiar învăța pe de rost și bine ar fi să facem asta, ca să o putem spune ori de câte ori apare ispita.

Cu cât mai des o spunem, cu atât mai mult va crește în noi nădejdea că Dumnezeu este aproape și ne ajută. 

Rugăciune de cerere, a Cuviosului Isaia Pustnicul

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ 

Doamne, Dumnezeul meu, Tu știi de ce am eu nevoie cel mai mult, drept aceea, ajută-mă și mă abate de la păcatele săvârșite împotriva Ta, spre a nu mă stinge în fărădelegile mele.

Că eu neputincios sunt și păcătos și slab. Și să nu mă dai vrăjmașilor mei, căci la Tine am alergat.

Izvăbire dăruiește-mi, Doamne, că Tu ești vîrtutea și nădejdea mea, că ale Tale sunt puterea și slava, facerea de bine și dăruirea harului în veci. Amin”.

Citește și: Spuneți această rugăciune scurtă către Maica Domnului și vă va acoperi de tot răul

Sursă articol: Cuviosul Isaia Pustnicul, Rugăciune de cerere, Carte de Rugăciuni, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, 2016, pp. 27-28

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.