Rugăciunea Părintelui Ilarion Argatu pentru cei bolnavi și în nevoi

Această rugăciune, atribuită Părintelui Argatu, cuprinde cereri pentru semeni, pentru lume. Este o datorie creștină să ne rugăm pentru cei aflați în necazuri, în boli, în suferințe și ispite.

Sfântul Apostol Iacob ne îndeamnă la această într-ajutorare pe plan duhovnicesc: „Rugați-vă unii pentru alții, ca să vă vindecați, căci mult poate rugăciunea dreptului, care se face” (Iacov 5, 16).

Rugaciunea Parintelui Ilarion Argatu pentru cei bolnavi si in nevoi

Rugaciunea Parintelui Ilarion Argatu pentru cei bolnavi si in nevoi

Cu adevărat puternică este rugăciunea drepților, care s-au nevoit în post și osteneli duhovnicești pentru Dumnezeu. Rugăciunea celor sfinți are mare trecere înaintea lui Dumnezeu.

Creștinii au un obicei frumos și folositor să viziteze pe oamenii duhovnicești, pentru sfat, povățuire sau rugăciune. Iar când aceștia nu mai sunt în viață, creștinii se duc la mormintele lor și le cer ajutorul cu credința că ei sunt vii și după moarte, având și mai mare putere de mijlocire înaintea Domnului.

Inimile celor drepți sunt pline de iubire și milostivire față de toți. Chiar și după moarte, ei sunt preocupați de sufletele celor care rămân pe pământ sau au mers în iad.

Părintele Mitrofan spunea că „sfinții iau parte la soarta celor de pe pământ, prin rugăciuni către Dumnezeu, cu care mijlocesc la mântuirea lor”.

În Apocalipsă scrie că sfinții se roagă pentru cei vii, către Dumnezeu, cerându-I dreptate și răsplătire pentru drepții prigoniți pe pământ” (Apocalipsa 11, 18; 6, 10).

Chiar dacă noi nu suntem sfinți, și nici măcar drepți întru totul înaintea lui Dumnezeu, simțim totuși nevoia să ne rugăm pentru ceilalți.

Așa cum cerem ocrotire, povățuire și cele de mântuire pentru sufletul nostru, tot așa trebuie să ne rugăm și pentru rudele, prietenii și cunoscuții noștri.

Dar Sfinții nu răbdau să se roage doar pentru anumite persoane, ci se rugau pentru întreaga lume. Sfântul Siluan Athonitul, Sfântul Paisie Aghioritul și mulți alți cuvioși părinți făceau zilnic rugăciuni pentru lume.

Această rugăciune fierbinte pentru niște necunoscuți trădează dragoste de oameni a sfinților. Părintele Argatu include în această rugăciune și cereri pentru bolnavi, pentru cei săraci, pentru cei închiși, pentru tineri, pentru conducătorii țărilor, pentru cei singuri și pentru cei adormiți, pentru care nu are nimeni să se roage sau să-i pomenească.

Rugăciunea Părintelui Argatu

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ 

Doamne, Dumnezeul nostru și al tuturor puterilor, dăruiește sănătate și vindecă-i pe cei bolnavi. Dă-le hrană celor înfometați, haine și adăpost celor ce nu au, libertate celor ce sunt lipsiți de ea, iertare de păcate tuturor. Luminează-le, Doamne, mintea celor ce sunt în examene.

Dă Doamne liniște și pace în lume și ne iartă pe noi păcătoșii. Luminează-le mințile, Doamne, la toți mai-marii vremii care vor să distrugă întreaga omenire, pentru ca să rămână ei stăpânii acestui sfânt pământ al Tău, Doamne!

Întărește-ne în dreapta Ta credință. Alungă de la noi pe toți vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți.

Dăruiește-mi și mie, Doamne, tot ceea ce doar Tu crezi că-mi este de folos. Fie, Doamne, așa cum voiești Tu și nu după voia mea.

Binecuvântat fie Numele Tău cel Sfânt în vecii vecilor, amin. Doamne, ne rugăm pentru cei care nu au timp să se roage, pentru cei care nu au credință, nu au nădejde în Dumnezeu.

Ne mai rugăm pentru săraci, pentru care nimeni nu se roagă. Și mai pomenește, Doamne, și pe cei săraci, adormiți întru Domnul și care nu au pe nimeni care să-i pomenească. Amin”.

Citește și: Ura unui om poate fi mai puternică decât o vrajă – Părintele Argatu

Surse articol:

1. Părintele Mitrofan, Rugăciunile drepților nu încetează nici după moarte, Doxologia: https://doxologia.ro/rugaciunile-dreptilor-nu-inceteaza-nici-dupa-moarte
2. Protosinghelul Nicodim Măndiță, Să ne rugăm unii pentru alții: https://doxologia.ro/sa-ne-rugam-unii-pentru-altii
3. Rugăciunea Părintelui Ilarion Argatu pentru oamenii bolnavi, Medicinas: https://www.medicinas.ro/blog/rugaciuni-si-spiritualitate/rugaciunea-parintelui-ilarion-argatu-pentru-oamenii-bolnavi/855

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.