Câte zile nu se spală după Bobotează? Este păcat dacă speli? Mit sau adevăr?
Multe din sărbătorile ortodoxe creștine au încă reminescențe din vremurile în care se practicau tradițiile păgâne. Acestea nu au nicio legătură cu tradiția creștină a Bisericii.
De-a lungul timpului au apărut și unele obiceiuri noi, care, de asemenea, nu au temei în învățătura de credință ortodoxă.
În jurul Bobotezei se învârt multe mituri. Cele mai cunoscute sunt legate de utilizarea apei din gospodărie.
Unele încep chiar dinainte de această săbătoare și se bazează pe interdicția de a spăla între Anul Nou și Bobotează. Alții se întreabă dacă este permis să se spele rufe în Ajunul Bobotezei.
Apoi, mulți aderă la „credința” că după Bobotează nu se mai spală haine, nici nu se mai fac îmbăieri, dușuri sau alte practici care sunt legate de folosirea apei.
Este păcat să spălăm după Bobotează? Iată o întrebare la care se cuvine să căutăm răspuns doar persoanele avizate, care sunt preoții bisericii.
Aghiasma Mare se face doar o dată pe an. Această slujbă se mai numește „sfințirea cea mare a apei”. Ea se poate săvârși în următoarele momente: după Liturghia din Ajunul Bobotezei (data de 5 ianuarie), după Utrenia din ziua Bobotezei (6 ianuarie) sau după Liturghia din ziua Bobotezei (6 ianuarie).
Această aghiasmă se consumă timp de 8 zile, pe nemâncate, până în ziua Odovaniei Praznicului. Cei care se împărtășesc în această perioadă, pot lua Aghiasmă mare după Sfânta împărtășanie.
Cu această aghiasmă se poate stropi prin casă și prim gospodărie. Se pot stropi țarinile, grădinile, fântânile și râurile.
În popor există o tradiție care spune că după Bobotează nu este voie să mai speli rufe, nici să faci baie.
Această tradiție este întemeiată pe motivul că la Bobotează „firea apelor se schimbă, se înnoiește”, așa cum se cântă în timpul slujbelor. Înainte vreme – chiar și azi pe alocuri – slujba de Bobotează se săvârșea pe malul lacurilor sau râurilor. De aceea, femeile nu mai spălau după ziua de 6 ianuarie și până la Odovania Praznicului.
Întrucât în zilele noastre nu se mai sfințesc apele din mări, din râuri, lacuri și pâraie, nu există această interdicție de a utiliza apa în casă sau în gospodărie.
Părintele Vasile Ioana comentează pe marginea acestui subiect și spune că nu este interzis să ne spălăm.
În zilele de sărbătoare nu se cuvine să muncim. Însă putem așeza masa, putem spăla vasele, putem face și un duș spre seară.
„Lucurile pe care le faci normal pe ziua aceea nu sunt un păcat. De spălat, spălăm când nu e roșu în caldendar”.
Părintele Ioana infirmă spusele conform căreia după Bobotează nu ai voie să mai speli deloc timp de o săptămână.
„De Bobotează avem același principiu. Toate apele se sfințesc cu prezența lui Hristos în apele Iordanului și noi atunci, în ziua de Bobotează, facem mare slujbă. Iar apa devine aghiazmă. Dar asta nu înseamnă că tu 8 zile nu ai voie să-ți faci duș, să speli. Este greșit”.
Zilele pe care trebuie să le „ținem” și să le respectăm sunt zilele de sărbătoare, cu cruce roșie.
„Noi ținem ziua de Bobotează, de Sfântul Ioan, dar de pe 9 poți să speli, nu scrie nicăieri că nu poți. Întotdeauna când avem aceste tradiții băbești ar trebui să verfici o carte”.
Părintele Vasile Ioana ne sfătuiește să ne informăm corect când vine vorba despre tradiții și să nu dăm crezare oricărei datini. Trebuie să consultăm preoții, tipicurile și cărțile bisericești să vedem ce este adevărat și ce nu.
Citește și:
Cum se folosește Aghiasma Mare? Cât și cum și pentru ce se bea?
Agheasma – seminficații și harul vindecător
De ce se întoarce Iordanul înapoi la Bobotează – o minune cu semnificații adânci
Este păcat să stai în genunchi în perioada dintre Paști și Rusalii?
Este păcat să mănânci fructe cu formă de cruce pe 14 septembrie?
Surse articol:
1. Cătălin Acasandrei, Este păcat ca, după Bobotează, să folosim apa în scopuri casnice? Doxologia: https://doxologia.ro/este-pacat-ca-dupa-boboteaza-sa-folosim-apa-scopuri-casnice
2. Arhimandritul Mihail Daniliuc, Cum folosim Aghiasma Mare? Doxologia: https://doxologia.ro/cum-folosim-aghiasma-mare
3. Julieta Savitchi, Un preot spulberă mitul că nu avem voie să ne spălăm după Crăciun și Bobotează, Evz: https://evz.ro/preot-spulbera-mitul-mitul-spalam-craciun-boboteaza.html