De ce se întoarce Iordanul înapoi la Bobotează – o minune cu semnificații adânci
Botezul Domnului este una din cele mai mari sărbători ortodoxe, pentru că în această zi S-a arătat Sfânta Treime în întregime.
La râul Iordan era prezent Hristos în trup, S-a arătat Duhul Sfânt în chip de porumbel, iar Tatăl S-a descoperit prin glăsul pe care L-a slobozit din cer zicând: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru care am binevoit. Pe Acesta să-L ascultați!” (Matei 17, 5).
Prezența Duhului Sfânt și a glasului Părintelui ceresc au adeverit că Hristos era Fiul lui Dumnezeu. Iată cât de slăvită, măreață și minunată este această zi de prăznuire pentru creștini!
În Ierusalim, Boboteaza se sărbătorește pe data de 19 ianuarie, după calendarul vechi.
În fiecare an, în această zi, se întâmplă o minune la râul Iordan. Apele sale încep să curgă invers. Nu din cauza datei calendaristice, ci datorită slujbei care se face în amintirea Botezului Domnului.
Întoarcerea Iordanului a fost de altfel proorocită în Vechiul Testament. În Cartea Psalmilor putem găsi două locuri în care se vorbește despre acest eveniment nefiresc ce avea să se petreacă la Botezul lui Hristos:
„Văzutu-Te-au apele, Dumnezeule, văzutu-Te-au apele și s-au spăimântat și s-au tulburat adâncurile” (Ps. 76, 15).
Nu știm dacă în momentul în care S-a botezat Hristos Iordanul s-a oprit sau s-a întors înapoi. Însă așa cum spune în Psalmi, apele s-au tulburat văzând pe Făcătorul lor intrând în ele în chip de rob.
Într-un alt psalm ni se spune clar că Iordanul își schimbă curgerea la Botezul Domnului, ceea ce se întâmplă în fiecare an la Ierusalim:
„Marea a văzut și a fugit, Iordanul s-a întors înapoi” (Ps. 113, 3).
În clipa în care Patriarhul Ierusalimului aruncă crucea, apele Iordanului încep să curgă invers, dinspre Marea Moartă înspre Marea Galileii.
Acesta este semnul prin care natura recunoaște pe Dumnezeu ca creator al său. Cei care au gustat din apa Iordanul la Bobotează au mărturisit că aceasta nu mai este dulce, ci are un gust sărat.
Acest lucru demonstrează curgerea inversă a Iordanului, care preia practic din apele sărate ale Mării Moarte.
Sfântul Ioan Gură de Aur are o tâlcuire frumoasă aici. El spune că neamul omenesc a fost îndreptat spre moarte după ce Adam și Eva au încălcat porunca lui Dumnezeu în Eden. Marea Moartă simbolizează marea moartă a vieții noastre.
„Întrupându-Se, Hristos a venit la Iordan, adică în neamul omenesc, a biruit moartea și i-a întors pe oameni spre viața primordială”.
Păcatul protopărinților noștri i-a îndreptat spre moartea biologică, adică spre Marea Moartă, acolo unde nu poate exista nicio formă de viață.
Părintele Constantin Sturzu spune că atunci când Hristos, Fiul lui Dumnezeu intră în Iordan, își asumă întreaga umanitate ca să o aducă din nou la viață.
„Apele, adică oamenii, se întorc atunci dinspre moarte spre Însuși Hristos – Cel ce este simbol al Pomului Vieții Cel din mijlocul Raiului. Aceasta este semnificația unei minuni ce se petrece anual și care se cere a fi receptată și valorizată duhovnicește”.
Surse articol:
1. Pr. Constantin Sturzu, De ce se întoarce înapoi Iordanul de Bobotează, Doxologia: https://doxologia.ro/de-ce-se-intoarce-inapoi-iordanul-de-boboteaza
2. Teodor Danalache, Iordanul s-a întors înapoi, Creștin Ortodox: https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/botezul-domnului-boboteaza/iordanul-a-intors-inapoi-128059.html