Este adevărat că VREMEA rea accentuează DURERILE de OASE?

Foarte multe persoane se plâng de dureri când se strică vremea. Unii chiar pot anticipa că urmează să plouă sau să se răcească afară după durerile pe care le resimt la nivel muscular sau articular.

Este cu adevărat vremea un factor care contribuie la exacerbarea anumitor tipuri de dureri corporale?

Vremea si durerile: independent.co.uk

Legătura dintre vreme și durerile articulare

Un studiu realizat de Universitatea Tufts, publicat în anul 2007, a arătat că durerea provocată de artrită crește semnificativ atunci când temperaturile scad cu 10 grade.

Oamenii de știință cred că scăderea presiunii barometrice și precipitațiile determină inflamarea capsulei articulare.

Un alt studiu, realizat de Universitatea din Manchester, UK, a arătat că schimbările meteorologice la persoanele care suferă de artrită sau alte boli caracterizate de dureri cronice cresc intensitatea durerilor.

Citește și BOLI care se înrăutățesc din cauza schimbării vremii

Oamenii de știință au demonstrat că există o legătură mai cu seamă între durerea cronică și vremea umedă, presiunea atmosferică scăzută și vântul. Aceștia au cercetat datele a circa 2.658 de persoane din UK, care sufereau de diverse boli dureroase, precum artrită, fibromialgie, migrene sau neuropatie.

Participanții au fost rugați să raporteze nivelul de durere zilnic, printr-o aplicație specială pe telefonul mobil care înregistra vremea din zona respectivă.

Vântul și umiditatea cresc nivelul durerilor 

Rezultatele au arătat că în zilele umede și cu vânt, riscul de intensificare a durerilor era cu 20% mai mare decât în restul zilelor.

Scăderea temperaturii în sine și ploaia nu au demonstrat nici o legătură cu durerile articulare. Cu toate acestea, zilele ploioase și cu o umiditate crescută pot fi zile mai dureroase pentru pacienți.

Citește și AFECȚIUNI și simptome care se declanșează sau se agravează TOAMNA

În 2017, un studiu realizat pe 1000 de persoane cu dureri de spate și 350 de participanți cu osteoartrită la genunchi, a arătat că nu există nici o asociere între durerea de spate și temperaturile de afară, nivelul de umiditate, direcția vântului și presiunea atmosferică.

În mod neașteptat, temperaturile mari au crescut ușor riscul durerilor lombare, dar nu suficient de mult încât să fie relevante din punct de vedere clinic.

Indiferent de ce spune știința, oamenii cred în continuare în acest mit. Mulți sunt convinși că vremea rea aduce cu sine mai multe dureri de oase. Este adevărat că unele persoane sunt mai sensibile la vremea rece sau la schimbările meteorologice.

Percepția durerilor și a vremii diferă de la o persoană la alta. În timp ce unii mărturisesc că se simt mai bine în zilele călduroase, nu există dovezi că vremea caldă ușurează durerile articulare.

Surse:

1. Robby Berman, Gianna D’Emilio, Does weather really affect our experience of pain? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326884.php

2. WebMD, Does Weather Affect Joint Pain? https://www.webmd.com/pain-management/weather-and-joint-pain#1

3. Science Daily, Weather’s not to blame for your aches and pains, George Institute for Global Health: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170110094641.htm

4. Arthirtis Foundation, Your Local Weather: https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/tools-resources/weather/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.