Este păcat să mănânci fructe cu formă de cruce pe 14 septembrie?

Ziua Crucii, sau „Înălțarea Sfintei Cruci” este una din cele mai mari sărbători creștine. Ea amintește de răstignirea și pătimirile Domnului.

De aceea, în orice zi cade, se postește aspru, sau negru pentru cine poate.

Putem manca fructe cu cruce pe 14 septembrie?

Putem manca fructe cu cruce pe 14 septembrie?

Aceeași rânduială se aplică și la sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Aceste două sărbători au dat naștere de-a lungul timpului multor tradiții și superstiții.

Chiar și astăzi se crede că pe 14 septembrie nu ai voie să mănânci fructe cu formă de cruce, precum nuci sau struguri, mere.

Aceeași interdicție apare și la sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, când se spune că nu este bine să mănânci alimente rotunde care seamănă cu un cap, precum mere, prune sau pepeni.

Aceste credințe sunt pe cât de vechi, pe atât de greu de dezrădăcinat din conștiința unor creștini.

Cei de la „Bizanticons Art” au cercetat acest subiect și nu au găsit nici un argument biblic care să susțină aceste preconcepții.

Este foarte important să facem distincție între o credință populară și sfânta tradiție creștină.

Multe din obiceiurile asociate sărbătorilor creștine au fost pur și simplu inventate. Ele nu au la bază nici Sfânta Scriptură, nici canoanele Sfinților Părinți, nici vreo rânduială bisericească.

Unele au luat ființă în epoca pre-creștină și s-au păstrat până astăzi, fiind considerate datini. În realitatea, ele sunt pur și simplu superstiții.

Citește și10 superstiții despre Postul Mare – să credem sau nu în ele?

Biserica a rânduit zile de post zilele de 29 august și 14 septembrie. În privința postului de alimente, nu este permis să se consume carne și produse de origine animală.

Dar Biserica nu dat nicio interdicție cu privire la consumul de fructe, legume și alte alimente vegetale.

Credința că nu este bine să mănânci fructe în cruce pe 14 septembrie se trage dintr-o tradiție mai veche.

În trecut, bătrânii de la sate obișnuiau să postească începând cu ziua de 29 august și până la 14 septembrie.

Aceste două săptămâni de post nu sunt însă înscrise în calendar sau în tipicele bisericești.

Se spunea că cei care țin acest post pot fi iertați de păcate foarte mari.

Interdicția care s-a păstrat și până astăzi apare în scrierile folcloristului Tudor Pamfile:

„În această zi nu se taie nimic cu cuțitul, ci totul se rupe cu mâna; nu se mănâncă varză, căci Sfântului Ioan de șapte ori i-au tăiat capul pe varză și iar a înviat. Nu este bine să se mănânce fructe rotunde, care seamănă cu un cap – mere, pere, căpățâni de usturoi – sau cu o Cruce – struguri, nuci, pepene”.

O altă interdicție pentru ziua de 14 septembrie este să nu se spargă nuci cu ciocanul, căci această unealtă a fost folosită pentru pironirea lui Hristos pe cruce.

Sărbătorile creștine trebuie despărțite de datinile strămoșești sau de așa-zisa „evalvie a poporului” care nu au fundament scripturistic sau teologic.

Se cuvine ca în zilele de post să postim nu doar de alimentele de dulce, ci și de faptele cele potrivnice poruncilor lui Dumnezeu. Adevăratul post este oprirea de la păcate.

Citește șiTalismanul și Visul Maicii Domnului – cărți apocrife, care îi înșală pe mulți creștini

Sursă articol: Bizanticons.ro, Este păcat să mâncăm nuci și alte fructe „cu Cruce” pe 14 septembrie? https://blog.bizanticons.ro/2021/09/12/este-pacat-sa-mancam-nuci-si-alte-fructe-cu-cruce-pe-14-septembrie/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.