7 MITURI despre CANCERUL de SÂN – află dacă sunt false sau adevărate

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei. 2,1 milioane de femei sunt afectate în fiecare an. Cele mai mari rate sunt înregistrate în zonele dezvoltate.

Incidența cancerului de sân și ratele de deces cresc în general odată cu vârsta. Cele mai multe cazuri de cancer mamar (28%) se întâlnesc la femeile cu vârsta cuprinsă între 50-59 și 60-69 de ani.

Mituri despre cancerului de san

Acest lucru poate indica o rată scăzută a examinării și detecției cancerului prin mamografie în rândul femeilor cu vârsta înaintată. În perioada 2010-2014, 50% din femeile care au dezvoltat cancer la sân aveau 62 de ani sau mai puțin la momentul diagnosticării.

7 mituri despre cancerul de sân

Există numeroase mituri legate de cancerul la sân. National Breast Cancer Foundation ni le prezintă pe cele mai populare, confirmând totodată dacă ele sunt adevărate sau false.

Mit nr. 1: Consumul de lapte (lactate) cauzează cancer la sân

Există mai multe mituri care asociază consumul de lactate cu un risc mai mare de cancer mamar. Studiile realizate în ultimi zeci de ani au infirmat această ipoteză.

Mit nr. 2: Orice umflătură la nivelul sânului înseamnă cancer mamar

Doar un mic procent al umflăturilor, chisturilor și nodulilor depistați la sân se dovedesc a fi canceroși. Însă dacă descoperiți o umflătură persistentă la unul din sân sau orice schimbare la nivelul țesutului mamar, ea nu trebuie ignorată. Este important să mergeți la medic pentru o examinare clinică adecvată.

Mit nr. 3: Bărbații nu fac cancer la sân

Acesta este unul din cele mai false mituri existente. Cancerul de sân nu este rezervat exclusiv femeilor doar pentru că ele au sânii mai mari.

Se estimează un număr de circa 2190 de bărbați care vor fi diagnosticați cu cancer de sân. Deși este un procent mic, și bărbații trebuie să se auto-testeze periodic și să raporteze medicului orice schimbare observată.

Cancer de sân la bărbați se simte de regulă ca o umflătură tare sub mamelon și areolă. Bărbații cu cancer la sân au o rată de mortalitate mai mare decât femeile deoarece rata de conștientizare este mai mică în cazul lor, iar diagnosticarea și tratamentul sunt întârziate.

Mit nr. 4: Mamografia poate cauza răspândirea cancerului

Mamografiile și razele X la sân rămân momentan testele standard pentru detectarea cancerului la sân. National Cancer Institute susține că compresia sânului prin mamografie nu produce răspândirea cancerului. Recomandarea standard este efectuarea unei mamografii pe an pentru femeile cu vârsta de 40 de ani.

Mit nr. 5: Istoricul familial crește riscul de cancer mamar

Femeile care au un membru în familie cu cancer la sân au șanse mai mari să dezvolte și ele această boală, comparativ cu femeile care nu au un istoric familial în acest sens.

Vestea „bună” este că doar 10% din persoanele diagnosticate cu cancer mamar au o rudă apropiată cu acest tip de cancer. Dacă mama, sora sau fiica au sau au avut cancer mamar sub vârsta de 50 de ani, ar trebui să faceți o examinare în jurul vârstei de 40 de ani.

Dacă aveți o rudă de gradul 2 cu cancer la sân, precum o bunică sau o mătușă, riscul este ușor crescut, însă mai mic decât în cazul de mai sus.

Dacă această boală a fost prezentă la mai multe generații din familie, există posibilitatea ca ea să fie cauzată de o genă de cancer.

Mit nr. 6: Cancerul la sân este contagios

O persoană nu poate „lua” cancer mamar de la cineva, nici nu poate transmite altcuiva boala. Această boală apare din cauza unei creșteri anormale a celulelor care au suferit mutații. Ele se răspândesc către alte țesuturi din sân.

Riscul poate fi redus prin practicarea unui stil de viață sănătos și prin examinări periodice.

Mit nr. 7: Antiperspirantele și deodorantele cauzează cancer la sân

Cercetătorii de la Institutul Național al Cancerului susțin că nu există dovezi concluzive care să ateste legătura dintre deodorante și dezvoltarea cancerului de sân.

Surse bibliografice:

1. American Cancer Society, „Breast Cancer Facts & Figures 2017-2018″: Rsearch/cancer-facts-and-statistics/breast-cancer-facts-and-figures/breast-cancer-facts-and-figures-2017-2018.pdf
2. National Breast Cancer, „The Breast Cancer Myth”: https://www.nationalbreastcancer.org/breast-cancer-myths
3. World Health Organization, „Breast Cancer”: https://www.who.int/cancer/prevention/diagnosis-screening/breast-cancer/en/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.