Trebuie să ceri binecuvântare pentru a citi Psaltirea acasă? Vei avea ispite dacă nu faci asta?

Psaltirea este considerată una din cele mai puternice cărți de rugăciune. Și totuși, mulți se te să o citească.

Unde este rugăciune multă și puternică, acolo este și împotriva diavolului mai mare. Astfel se explică de ce unii cred că citirea psalmilor atrage ispite asupra lor.

Trebuie sa ceri binecuvantare pentru a citi Psaltirea acasa

Trebuie sa ceri binecuvantare pentru a citi Psaltirea acasa? Xristianos.gr

Pentru a avea mai multă siguranță atunci când citești Psaltirea, este bine ca înainte să începi această rânduială de rugăciune să ceri binecuvântarea preotului duhovnic.  

Nu este obligatoriu să ai binecuvântarea preotului pentru a citi Psaltirea, însă este recomandată și benefică.

Credincioșii nu ar trebui să se teamă atunci când citesc psalmii. Dimpotrivă, ar trebui să se simtă mai puternici împotriva ispitelor, pentru că psalmii întăresc sufletul întru credință.

Cei care se tem de psalmi sunt dracii. Nimic nu îi tulbură mai mult, nimic nu le aduce mai multă scârbă, ocară și rană decât psaltirea, spunea un stareț în Proloagele.

Duhurile răutății se înfricoșează de puterea dumnezeiască ce se ascunde în psalmi. Psalmii sunt o laudă adusă măreției, atot-puterniciei și milei lui Dumnezeu.

Ei pe diavoli îi vatămă și pe creștini îi întăresc. Blestemele și ocările din psalmi nu sunt adresate oamenilor, ci dracilor. Ei sunt vrăjmașii cei adevărați împotriva cărora grăiește psalmistul, iar nu semenii noștri. În psalmi îi blestemăm pe diavoli și de aceea ei se simt atacați.

Părintele Paisie Olaru spune că diavolii se tem de psalmi pentru că aceste rugăciuni îi arde ca un foc și îi taie ca o sabie.

Mare putere are Psaltirea asupra duhurilor rele. Cu acestea părinții de demult făceau minuni și alungau duhurile rele din oameni”.

Cei care se tem să citească Psaltirea din cauza ispitelor sunt slabi în credință sau fricoși. Lor le este frică să iasă la luptă cu diavolii, deoarece nu sunt înarmați cu credința și nădejdea în Dumnezeu.

Chiar dacă nu este obligatoriu să avem binecuvântare pentru citirea Psaltirii, trebuie să îndeplinim anumite condiții.

Sfinții Părinți spun că cel care se îndeletnicește cu citirea Psaltirii trebuie să ducă o viață curată și să se roage cu multă smerenie și luare aminte. Nu contează cât de mulți psalmi citești, ci cât de atent și smerit te rogi.

Psaltirea unită cu postul și smerenia sunt cele mai puternice arme împotriva diavolilor. Cu acestea sfinții izgoneau diavolii din lume și coborau pe îngeri pe pământ. Că cine citește psalmi imită pe îngeri și cântă împreună cu ei”.

Nicio rugăciune nu este „periculoasă”. Psaltirea nu ne pune în primejdie, dacă înțelegm Cui ne adresăm și împotriva cui luptăm.

Psalmii care au caracter de răzbunare, amenințare sau blestem înfățișează lupta sufletului cu vrăjmașii cei nevăzuți, care sunt demonii.

Ispitele pot să apară atunci când cineva se întărâtă și citește Psaltirea împotriva unor semeni de-ai săi. Sau se pornește cu patimă împotriva unor oameni pe care îi consideră vrăjmași și îi blesteamă sau le dorește răul.

În clipa în care omul face lucrul acesta, e de așteptat să se aleagă cu multe ispite. Dar nu din cauza Psaltirii, ci din cauza felului cum o citește”.

Să ne aducem aminte de cuvintele Mântuitorului care ne spune ai cărui duh suntem fii, anume ai duhului bunătății și nu al răzbunării; al dragostei și nu al urii.

Psaltirea trebuie citită după puterea fiecăruia, fără nicio exagerare sau abatere în stânga ori în dreapta.

Citește și:

Diavolii fug de Psaltire ca de foc
Diavolul nu suportă citirea de psalmi și se îndepărtează de la noi când ne rugăm cu Psaltirea
Cum se citește psaltirea în diferite cazuri: boli, întristări, neliniște, ispite, necazuri
Care sunt ispitele citirii din psaltire

Sursă articol: Porunca Iubirii Agaton, Psaltirea – ce este, când se citește, la ce se folosește: https://poruncaiubirii.agaton.ro/articol/748/psaltirea-ce-este-c%C3%A2nd-se-cite%C8%99te-la-ce-folose%C8%99te

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. DE MULT TIMP CITESC PLASTIREA DAR IAM CERUT UNUI PREOT SA CITESC PARACLISELE DACA AM FACUT GRESEALA MERIT PEDEAPSA CA NAM CERUT SI DE PLASTIRE DOMNUL MA VA IERTA DOAMNE AJUTA AMIN

    • Postolache Ana Maria

      Nu știu să trebuiască binecuvântare pentru alte rugăciuni… doar pentru psaltire. Dar orice binecuvântare e binevenită.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.