Diavolii fug de Psaltire ca de foc

Sfântul Vasile cel Mare spunea că citirea psalmilor este un balsam vindecător pentru sufletul bolnav, și totodată un întăritor pentru cel sănătos, supus ispitelor.

Psaltirea „tămăduiește rănile vechi ale sufletelor și aduce grabnică însănătoșire celui de curând rănit; îngrijește pe cel bolnav și păstrează sănătos pe cel care nu-i atins de boală; într-un cuvânt, îndepărtează, pe cât e cu putință, patimile care se încuibaseră în felurite chipuri în viața oamenilor.”

Citirea Psaltirii

Sfântul Vasile cel Mare mai vorbea despre dulceața pe care omul o simte atunci când citește Psaltirea, și despre gândul plin de înțelepciune pe care ea o sădești în suflet.

Sfântul Varsanufie, unul din stareții luminați ai Schitului Optina, a primit odată o scrisoare de la un bărbat intelectual, care i se plângea că este foarte tulburat. Deși toate îi mergeau bine în plan social și familial, totuși se simțea obosit sufletește pentru că nu avea cui să-și deschidă sufletul.

l-a întrebat cum să se elibereze de această durere sufletească. Starețul Varsanufie l-a sfătuit să citească Psaltirea, îndeosebi Psalmul 93, căci zice acolo: „Doamne, când s-au înmulțit durerile în inima mea, mângâierile Tale au veselit sufletul meu.”

Părintele Varsanufie i-a zis să citească toată Psaltirea și să stăruie în citirea acestui stih, încredințându-l că Dumnezeu îi va ușura sufletul. Tulburările sufletești vin din lucrarea cea rea a diavolilor, fie sub formă de deznădejde, deprimare sau tristețe, fie sub formă de neliniște, sau anxietate.

După puțin timp, bărbatul îi scria din nou că a făcut precum i-a zis. Însă deși citește Psaltirea, nu înțelege nimic. Atunci Părintele Varsanufie i-a dat un răspuns pe care Starețul Ambrozie l-a dat altcuiva, într-o situație similară:

„Tu nu înțelegi, dar diavolii o înțeleg foarte bine și fug departe de tine. Citește-o”. Acum nu o înțelegi, însă încet-încet vei începe să o înțelegi. Eu nu știu ce se va întâmpla, dar îți repet: citește Psaltirea în fiecare zi câte puțin. Și Domnul nu te va lăsa, ci va veni cu mila Sa, te va ajuta și te va mângâia; pentru totdeauna. Amin.”

De asemenea, Starețul Varsanufie spunea că este bine ca în fiecare zi să se citească Psalmii 90 și 50. Psalmul 90 este folosit să se citească de trei ori pe zi: dimineața, la miezul zilei și seara. Acest psalm alungă duhul diavolul de la la amiază care îl atacă pe om cu desfrâul.

Pentru citirea Psaltiri trebuie să se ceară binecuvântarea părintelui duhovnic, pentru a nu apărea ispite. El va stabili totodată numărul de catisme zilnic, în funcție de timpul și starea duhovnicească a fiecăruia.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.