Care sunt ISPITELE citirii din PSALTIRE

Mulți spun că nu pot citi Psaltirea din cauză că diavolii aduc ispite asupra lor. Însă nu omul este cel care trebuie să se teamă de citirea Psaltirii, ci diavolii.

Ispitele care vin asupra celor care se roagă cu psalmi se datorează tocmai întărâtării pe care aceste rugăciuni puternice o produc asupra lor. Veți găsi de multe ori rugăciuni împotriva „vrăjmașilor” în Cartea Psalmilor.

Ispitele citirii din Psaltire

„De ce se tem diavolii de psalmi?” Se tem de psalmi pentru că cine se roagă cu psalmii îi arde pe diavoli ca și cu o sabie de foc. Mare putere are Psaltirea asupra duhurilor rele”.

Puterea psalmilor vine din cuvintele de preaslăvire a lui Dumnezeu și a laudei aduse milei, îndurării și dreptății Sale. Cu ajutorul psaltirii Sfinții Părinți săvârșeau minuni și făceau să iasă duhurile necurate din oameni.

Despre cei care spun că se tem să citească Psaltirea din pricina ispitelor, Părintele Paisie Olaru zice că aceștia sunt niște „creștini fricoși, care nu vor să iasă la luptă cu diavolii fără arme”. 

Armele la care se referă sunt armele duhovnicești: rugăciunea, postul, privegherea, trezvia minții. Cei pe care diavolii îi găsesc nepregătiți și neînarmați sunt luați „prizonieri”, adică devin „robi ai păcatelor”.

______________________________

Părintele Arsenie Muscalau, Starețul Mănăstirii Cornu din Prahova, aduce o notă mai lămuritoare asupra cauzelor pentru care creștinii care citesc Psaltirea pot suferi mai multe ispite de la demoni.

Acesta spune că nu Psaltirea în sine îi aduce omului ispite, ci modul în care acesta o întrebuințează. Cel care citește Psaltirea trebuie să se roage cu smerenie, fără mândrie și gând de răzbunare față de anumite persoane.

Vrăjmașii la care se referă psalmii sunt vrăjmașii cei nevăzuți. Nu sunt oameni, ci duhurile rele și necurate care se luptă cu sufletul omului. Împotriva acestora trebuie să ne rugăm.

„De unde pot apărea unele ispite: în momentul în care omul se întărâtă în chip pătimaș, citește Psaltirea cu patimă, ca și cum și-ar blestema vrăjmașii, pe cei care i-au făcut rău; în clipa în care omul face lucrul acesta, e de așteptat să se aleagă cu multe ispite. Dar nu din cauza psaltirii, ci din cauza felului în care o citește”.

Rugăciunea nu-i poate face nici un rău omului. De aceea nici despre Psaltire nu se poate spune că îi face vreun rău. Dimpotrivă, dacă o citește cu smerenie și cu binecuvântare, i se luminează mintea să priceapă taine ale mântuirii și primește ajutor în lupta cu propriile patimi. 

Recomandarea Părintelui Arsenie este ca fiecare să citească din Psaltire „după puterea lui, să nu exagereze”. Este de asemenea recomandat să se ceară binecuvântarea părintelui duhovnic pentru citirea Psaltirii în scop personal.

_________________________

Surse:

1. Arhimandritul Ioanichie Bălan, Convorbiri duhovnicești cu Părintele Paisie Olaru: https://psaltirea.wordpress.com/despre-psaltire/pr-paisie-olarul/

2. Creștin Ortodox, Psaltirea, o rugaciune aparte: https://www.crestinortodox.ro/editoriale/psaltirea-rugaciune-aparte-135279.html

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.