Când te afli într-o stare rea, citește Psaltirea și te vei ușura
Sfântul Vasile cel Mare iubea mult Psaltirea și considera citirea ei o îndeletnicire de mare folos în viața creștinilor.
Această carte este deopotrivă o tolbă de învățături sfinte, de laude și medicamente potrivite stărilor prin care adeseori trece sufletul omenesc.
Rolul ei tămăduitor reiese din următoarele cuvinte: „Ea vindecă rănile cele vechi ale sufletului și aduce cât se poate de grabnic însănătoșirea celui de curând rănit”.
Psaltirea are grijă deopotrivă de cel bolnav și de cel sănătos, ferindu-l pe acesta din urmă nevătămat.
Efectul tămăduitor al psaltirii se referă mai cu seamă la partea duhovnicească a omului. Ea înfățișează felurile patimilor și întărește sufletul în lupta cu ele, arătându-i virtuțile care se opun acestora.
Citirea psalmilor dă sufletului o stare de bucurie și de plăcere, de odihnă și iluminare. Psaltirea liniștește și înțelepțește cugetul. Alungă valul gândurilor rele și întunecate. Potolește mânia și înfrânează pornirea cea spre patimi.
Pentru începători este pricină de creștere, iar pentru cei care au pășit deja pe calea virtuții și desăvârșirii, este sprijin.
Toate aceste binefaceri pot fi confirmate de toți cei care obișnuiesc să citească Psaltirea. Sfântul Paisie Aghioritul spunea că această carte odihnește oamenii de toate vârstele, chiar și pe copii.
„Psaltirea este insuflată de Dumnezeu. Este scrisă cu dumnezeiasca luminare, de aceea are noime atât de puternice și de adânci”.
Niciun teolog nu ar putea să scrie psalmi cu asemenea înțelesuri și energii lucrătoare „David era fără carte. Se vede limpede că l-a povățuit Duhul lui Dumnezeu”.
Părintele Paisie recomanda rezervarea unei mici părți din zi pentru citirea Psaltirii. Chiar și numai jumătate de catismă este mai de folos decât deloc sau decât mai multe catisme citite în grabă, fără atenție și aplecare asupra înțelesurilor lor.
Tot ceea ce citim în psalmi lucrează asupra cugetului și inimii, deoarece Psaltirea este rugăciune, spune Părintele Paisie.
Sfântul Arsenie Capadocianul folosea psalmii pentru a se ruga pentru diferite trebuințe ale oamenilor.
Aceasta o făcea deoarece nu avea Molitfelnic cu rugăciuni speciale pentru problemele cu care se confruntau cei care veneau la el.
Atât de multă putere găsea în psalmi! „A scris într-un caiet împrejurarea pentru care folosea fiecare psalm”.
Părintele Paisie, când a găsit caietul Sfântului Arsenie, a început și el să citească psalmii după rânduiala aceea: „Îmi spune gândul că în rugăciunea cu Psaltirea mult ajută și Sfântul Arsenie”.
Părintele Paisie recomanda ca, înainte de citirea psalmului indicat unei anumite probleme, să citim Psamul 50. După aceea să citim psalmul și să facem și câteva metanii și să aducem mulțumire lui Dumnezeu și Maicii Domnului („Cuvine-se cu adevărată…”).
Cei mai mulți psalmi vorbesc despre iubirea lui Dumnezeu și despre ajutorul pe care îl arată celor drepți, care fac voia Lui și se tem de El.
„Eu, când citesc Psaltirea, simt multă bucurie. Ea este plină de proorocii, plină de mângâiere. Când te afli într-o stare rea, dacă citești Psaltirea simți ușurare, slobozire, siguranța că Dumnezeu te va ajuta. Câtă mângâiere aflu în citirea Psaltirii!”
Foarte mulți psalmi insuflă sufletului acest duh de nădejde și încredere în mila și ajutorul lui Dumnezeu.
Citește și:
Psaltirea – balsamul care mângâie inima și alungă tristețea
Psaltirea este cartea sufletelor întristate – Sfântul Nicolae Velimirovici
Când citești Psaltirea, un acatist sau Paraclisul Maicii Domnului, parcă de acolo începe viața – Daniel Buzdugan
Surse articol:
1. Porunca Iubirii Agaton, Psaltirea – ce este, când se citește, la ce se folosește: https://poruncaiubirii.agaton.ro/articol/748/psaltirea-ce-este-c%C3%A2nd-se-cite%C8%99te-la-ce-folose%C8%99te
2. Natural Născut Ortodox: Psaltirea este ca un trăznet pentru diavol – Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul: https://www.youtube.com/watch?v=1DiRd_OawNs&ab_channel=NaturalNascutOrtodox