Când citești Psaltirea, un acatist sau Paraclisul Maicii Domnului, parcă de acolo începe viața – Daniel Buzdugan

Sub masca de „vedetă” pe care o afișează multe persoane publice de la noi se află și oameni cu un nebănuit simț duhovnicesc.

În cazul lui Daniel Buzdugan, apropierea de Dumnezeu a început chiar din copilărie, prin educația creștinească pe care a primit-o de la părinții săi.

Daniel Buzdugan despre rugaciune

Într-un interviu realizat de Ioana Stoian pentru Doxologia.ro, actorul a vorbit despre aspecte importante legate de rugăciune și relația cu Dumnezeu.

„În familie am fost educat să mă închin seara, să spun „Tatăl nostru”, dimineața la fel”.

Preocuparea pentru rugăciune și sănătatea sufletului, într-o lume tot mai agitată și desacralizată, este esențială pentru dobândirea păcii sufletului și păstrarea unui tonus psihic și spiritual bun, transmite actorul.

„Am fost de vreo trei ori la Muntele Athos, și acolo am primit ca și canon să citesc din Psaltire. Mi-a zis să citesc Psaltirea o dată, o anumită perioadă. După ce am terminat-o… am zis: Am citit Psaltirea, dar parcă vreau s-o mai citesc.

De foarte multe ori, în momente tensionate, în momente de stres, când citești acea Carte, sau un acatist, sau Paraclisul Maicii Domnului, parcă de acolo începe viața”.

Rugăciunea produce o trezire profundă a sufletului, o înviere duhovnicească aducătoare de bucurii care nu pot fi exprimate în cuvinte sau înțelese rațional.

„Sunt zile în care n-ai ce face. Și-atunci te pui în genunchi, citești o rugăciune, și deja îți spui: „Gata, deja de aici începe viața, începe ziua”.

Este un sfat pe care actorul îl dă tuturor celor care au ajuns într-un punct al vieții lor în care simt lipsa de sens în tot ceea ce fac.

Nici televizorul, nici mâncărurile, nici alte desfătări trupești – practicate de multe ori în exces – nu-ți pot da starea aceea de bucurie lăuntrică, de pace și de împlinire pe care o poate da rugăciunea.

„Mai nou, de multe ori pe parcursul zilei repet în gând rugăciunea inimii „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă!”

Este un sfat pe care-l dau celor care ne privesc, să repete rugăciunea asta – într-un moment de bucurie -, pentru că de Dumnezeu trebuie să-ți aduci aminte și când ești bucuros, nu numai când ai probleme.

Și în momente de bucurie și de tristețe, și când ești stresat, când ești obosit, repeți rugăciunea asta de zece, de douăzeci de ori, de o sută de ori, de un minut, două-trei… și te liniștești, te calmezi”.

În urma deselor vizite în Muntele Athos, Cătălin Buzdugan s-a întors cu un bagaj spiritual bogat. Fiecare întoarcere se resimțea ca o ieșire din acel tărâm de pace și liniște, și pătrunderea într-o lume care tot mai mult se îndărătnicește fără Dumnezeu.

Din sfaturile pe care le-a primit de la părinții duhovnicești din Sfântul Munte, împărtășește și celorlalți. Părintele Chiril, duhovnicul român de la Mănăstirea Vatopedu, l-a învățat să fie blând și să iubească pe toată lumea.

„Am o misiune. Să povestesc oamenilor că sunt născuți pentru nemurire. Sunt născuți pentru dragoste, pentru iubire, nu pentru ură și agresivitate”.

Să nu ne lăsăm purtați de duhurile rele ale veacului în care trăim – individualismul, egoismul excesiv, iubirea de sine, concurența, mândria, trufia, desfrânarea.

„Important e să nu te uiți în stânga, nici în dreapta. Să mergi cu Dumnezeu înainte. Trebuie să ne facem datoria noastră de creștini, să iubim pe toată lumea și probabil că cei din stânga sau din dreapta care atacă Biserica o fac tocmai ca să te scoată din starea asta de pace și de liniște și de iubire, și să te ocupi de altceva, de poliție”.

Să nu plecăm urechea la tot ce se spune rău despre Biserică și despre preoți. Să ținem dreapta credință, să cinstim pe slujitorii Bisericii fără să judecăm pe nimeni, să gândim frumos despre toți oamenii și așa ne vom păstra pacea sufletului.

„Lumea are nevoie de mângâieri sufletești, și Biserica e cu siguranță e un loc în care te simți altfel.

Nu există formulă pentru fericire, nu există formulă pentru dragoste, nu există formulă pentru emoție. Este clar că e Cineva, e un Contabil Care se ocupă de lucrurile astea care nu se văd, și acela este Dumnezeu”.

_________________________________

Sursă: Doxologia, https://doxologia.ro/interviuri/video-daniel-buzdugan-sunt-foarte-multe-vedete-persoane-publice-care-cred-dumnezeu-dar

Citeşte mai multe despre:

6 comentarii

  1. Frumos bravo !Sănătate și numai bine va doresc!

  2. Doamne…auzi rugaciunile noastre si ne miluieste pe noi,amin.

  3. Bunul Dumnezeu sa te intareasca.

  4. Un exemplu! Sănătate și toate cele bune!

  5. Extraordinar,superbe fraze,fii binecuvintat!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.